Οι άντρες της Μονοκκλησίας έψαλλαν κάλαντα των Φώτων (Βίντεο)

Από σπίτι σε σπίτι έψαλλαν τα κάλαντα των Φώτων οι άνδρες της Μονοκκλησίας, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων. Τα παραδοσιακά κάλαντα των Φώτων έψαλλαν το βράδυ της Κυριακής, οι άντρες του χωριού λίγες ημέρες πριν ξεκίνησε το έθιμο της Γυναικοκρατίας.

Πρόκειται για ένα έθιμο, το οποίο έφεραν οι συγγενείς τους και αναβιώνουν οι κάτοικοι του χωριού, κυρίως οι άνδρες.

«Μετά από δύο χρόνια που το έθιμο δεν αναβίωσε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού βγήκαμε να ψάλλουμε τα κάλαντα. Θα περάσουμε από σπίτι σε σπίτι για να πούμε τα κάλαντα. Όλοι μας περιμένουν. Μπορεί το χωριό μας να είναι μικρό αλλά όσοι έχουμε μείνει αναβιώνουμε το έθιμο των παππούδων μας» τονίζει ο πρόεδρος της Μονοκκλησίας Νίκος Μανιτάρης.

Οι άντρες μαζεύουν χρήματα για το γλέντι που θα στηθεί σήμερα στο χωριό, καθώς την επομένη στις 8 Ιανουαρίου, οι ίδιοι θα μείνουν στο σπίτι για την καθαριότητα του σπιτιού και γενικά ότι έχει να κάνει με τις γυναικείες δουλειές.

Την Κυριακή στις 8 Ιανουαρίου στο χωριό αναβιώνει το έθιμο της Γυναικοκρατίας, οι γυναίκες τις προηγούμενες ημέρες ετοίμασαν την Μπάμπω και αύριο έχουν το δικό τους γλέντι.

Κοινοποίηση