Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου: Ο Ε.Ε.Σ. προτείνει έξι προληπτικά μέτρα για την αποφυγή διαφόρων ειδών καρκίνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4/2), απευθύνει έκκληση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας που δυστυχώς κοστίζει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, ωστόσο, μεγάλο μέρος των θανάτων μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ταυτόχρονα, προτείνει έξι προληπτικά μέτρα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Τομέας Υγείας του Ε.Ε.Σ, με το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του και τις Κινητές Μονάδες Υγείας που διαθέτει, πρωτοστατεί στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για έναν από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους παγκοσμίως, τον καρκίνο του μαστού, υλοποιώντας μεγάλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της δράσης του Ε.Ε.Σ. πραγματοποιείται κλινική εξέταση (ψηλάφηση) από γυναικολόγο, συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, βιωματική εκπαίδευση στην αυτοεξέταση με χρήση προπλάσματος, καθώς και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Η εν λόγω δράση έχει υλοποιηθεί με επιτυχία από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του Ε.Ε.Σ. σε Πλατεία Συντάγματος, Άνω Λιόσια, Καλλιθέα, Πειραιά, Λαμία, Αμαλιάδα (3/2), ενώ το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη δράση στη Ναύπακτο και εν συνεχεία σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο Τομέας Υγείας του Ε.Ε.Σ. προτείνει έξι προληπτικά μέτρα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου:

► Διακοπή του καπνίσματος

► Αποφυγή της παχυσαρκίας

► Σωματική άσκηση

► Υγιεινή διατροφή

► Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

► Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

Κοινοποίηση