Πατρίκι Βισαλτίας: Το χωριό που πήρε το όνομά του από μοναχό (Βίντεο)


Το Πατρίκι (Τοπική Κοινότητα Πατρικίου – Δημοτική Ενότητα Αχινού), ανήκει στον δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Η επίσημη ονομασία είναι «το Πατρίκιον». Έδρα του δήμου είναι η Νιγρίτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Απέχει από τη Νιγρίτα 10 χλμ., από τις Σέρρες 32 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 100 χλμ. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν τσιφλίκι ενός Τούρκου αξιωματούχου και οι πρώτοι κάτοικοι του σημερινού χωριού ήταν οι πάροικοι που εργαζόταν εκεί. Κοντά στο χωριό υπήρχε, από τα Βυζαντινά χρόνια, ένα μικρό μοναστήρι (η ύπαρξη του μαρτυρείται για πρώτη φορά από ένα χειρόγραφο της Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους που χρονολογείται από το 1385) το οποίο είχε παραχωρηθεί από την επισκοπή Εζεβών στη μονή Εσφιγμένου. Οι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν εκεί έκτισαν καινούργιο ναό και κελιά. Μάλιστα είχε μονάσει εκεί και κάποιος μοναχός που τ’ όνομα του ήταν Πατρίκιος κι έτσι το χωριό που δημιουργήθηκε ονομάστηκε, προς τιμήν του, Πατρίκι.

Ο ιερός ναός του χωριού βρίσκεται χτισμένος στην πλατεία του χωριού και είναι αφιερωμένος στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Ως εκ τούτου ο ναός πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Δείτε το βίντεο του καναλιού ©wind-up:

Κοινοποίηση