Μεγάλη προσέλευση του κόσμου στο έθιμο της «Λαμπαδηφορίας» στην Αλιστράτη (Βίντεο)


Με δάδες στα χέρια μικροί και μεγάλοι αναβίωσαν χθες το βράδυ στην Αλιστράτη, το έθιμο της «Λαμπαδηφορίας», με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Αγίου Αθανασίου» Αλιστράτης και ένα από τα χαρακτηριστικά ήταν η πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου.

Το έθιμο της λαμπαδηφορίας, αναβίωσε παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ως ανάμνηση του αντίστοιχου γεγονότος που συνόδεψε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, και αποδίδεται στην «Πρώτη Ανάσταση του Έθνους», όπως ονομάστηκε η έναρξη της Επανάστασης του ’21 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, την οποία γιόρτασαν με αναμμένες λαμπάδες οι κάτοικοι της Δημητσάνας, τόπο καταγωγής του ιεράρχη, ενώ κατ’ άλλους δάδες χρησιμοποιήθηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της εξέγερσης σε όλα τα χωριά.

Το σημείο έναρξης ήταν το ηρώων (έναντι ΠΡΟΠΟ ) με την ακολουθία της Φιλαρμονικής και οι συμμετέχοντες επέστρεψαν πάλι στο ίδιο σημείο όπου και έσβησαν τις δάδες. Με το πέρας της λαμπαδηφορίας ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο της εκκλησίας με την συμμετοχή όλων.

Το βίντεο είναι από τη σελίδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Αγίου Αθανασίου» Αλιστράτης:

Κοινοποίηση