Μεγαλειώδη χαρακτήρισε τη χθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης Κώστας Κοκολάκης μιλώντας στο Infonews24.
Ο κ. Κοκολάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πραγματικός νικητής των εθνικών εκλογών, ενώ εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για επτά χρόνια ανυπαρξίας, με μηδέν δημιουργία και πρόσθεσε: «Το μόνο που ακούμε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι δεν προλάβαμε, δεν ξέραμε, δεν κάναμε, ενώ ακόμη θρηνούμε για ό,τι έγινε στα Τέμπη. Πραγματικά είναι αδιανόητο. Μιλάμε εμείς για τη σύμβαση 717 του 14, μια σύμβαση της τότε κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και οι μετέπειτα κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να την υλοποιήσουν».
Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Β’ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και σε ζητήματα της ειδικότητάς του, αυτά της πολιτικής προστασίας, υπογραμμίζοντας πως το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να «βγαίνουν» αποφάσεις, προγράμματα που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματική θωράκιση και ενίσχυση των Περιφερειών και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν, όπως πέρυσι, που ζητήθηκε να πραγματοποιήσουν οι περιφερειακές ενότητες τρεις συσκέψεις και τρεις συσκέψεις να κάνουν οι δήμοι για την πυροπροστασία μιας και πλησιάζουμε στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και να ζητάμε μέσα σε ενάμιση μήνα να γίνουν τόσες συσκέψεις που ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να πρέπει σε 28 εργάσιμες μέρες να παραστεί σε 72 συσκέψεις. Σχεδιάζουν μόνο για την Περιφέρεια Αττικής κι όταν μάλιστα από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο στους δήμους, τα 4 καταλήγουν στην περιφέρεια Αττικής. Αυτό ακριβώς δείχνει την εγκατάλειψη της επαρχίας, της υπόλοιπης Ελλάδας».
Τα αποτεφρωτήρια στη Σίνδο και οι αντιδράσεις
Εντωμεταξύ, στα «κάγκελα» είναι η δημοτική αρχή Δέλτα Θεσσαλονίκης, για το θέμα της εγκατάστασης αποτεφρωτηρίων στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και τρία χρόνια.
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα ήδη από το Φεβρουάριο του 2021 ήταν με ομόφωνη απόφαση του αντίθετο στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων της POLYGREEN IKE στο Ο.Τ. 52 Ο, το ίδιο είχε πράξει και για αντίστοιχη μονάδα της εταιρείας ERMONASSA A.E. που σχεδιάζονταν να εγκατασταθεί σε απόσταση κοντά σε κατοικίες του οικισμού στο Ο.Τ. 58 και η οποία ακυρώθηκε.
Με ομόφωνες αποφάσεις και κινητοποιήσεις του συνόλου των φορέων και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας απέτρεψε την εγκατάσταση που είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει δίπλα στον οικισμό σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια. Στη συνέχεια σε συνεννόηση με την ΕΤΒΑ επαναπροσδιόρισαν τη χρήση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου ως κοινωφελούς χρήσης.
Την απόφαση ως προς την ομόφωνη αρνητική στάση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δέλτα, επικαιροποίησε με νεότερη απόφαση στις 27 Μαρτίου 2023, ώστε να καταστήσει ξεκάθαρο σε όλους τους αρμόδιους φορείς τη σταθερή και κάθετα αντίθετη στάση του στην προσπάθεια εγκατάστασης μονάδας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στο οικοδομικό τετράγωνο 52Ο, το οποίο μεν βρίσκεται περίπου στα 2 χιλιόμετρα από τα σπίτια του οικισμού της Σίνδου και 1600 από τον οικισμό της Αγχιάλου, αλλά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ίδιες και δεν περιορίζονται από τέτοιες μικρές αποστάσεις.
Ο κ. Κοκολάκης αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Έχουμε το τραγικό πριν λίγες μέρες να παίρνει απόφαση η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το αποτεφρωτήριο για τα επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα να γίνει στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, Αυτή δεν είναι ισόρροπη ανάπτυξη που θέλουμε για τη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας ενιαίος νομός και δεν είμαστε πολίτες Α και Β κατηγορίας και γι’ αυτό συμπαραστεκόμαστε και στο Δήμο Δέλτα προκειμένου να αρθεί αυτή η απόφαση».
«Μετακόμιση» της ΔΕΘ στη Σίνδο
Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Β’ Θεσσαλονίκης επανέφερε και το θέμα της μετακίνησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να προγραμματιστεί επιτέλους αυτό που έχει αποφασισθεί εδώ και χρόνια, η μεταφορά της, με τον ίδιο να προσθέτει: «Όποτε λειτουργούν είτε η ΔΕΘ, είτε κλαδικές εκθέσεις, «πεθαίνει» η πόλη της Θεσσαλονίκης. Να καταλάβουμε ότι ο σχεδιασμός πρέπει να τα περιλαμβάνει όλα».