Δήμος Σιντικής: Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Σε μια κατάμεστη αίθουσα (Χριστιανική Εστία) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 1 Απριλίου από τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Σιντικής σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διάπλους εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η κ. Ζαχαρούλα Τζίνη με το βιβλίο της «Θέλω… θέλεις…έγινε» και η σχολική κοινότητα του Σιδηροκάστρου, τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τον εθελοντισμό.

Ο 2ος παιδικός σταθμός Σιδηροκάστρου με ένα όμορφο τραγούδι έκανε την αρχή. Τα παιδιά παρουσίασαν επίσης δύο αφίσες που έφτιαξαν στο σχολείο τους μιλώντας για την αναδάσωση, τη φροντίδα και την αγάπη στη φύση.

Ακολούθησε το ΚΔΑΠ Ομόνοια με ένα τραγουδάκι για τον εθελοντισμό. Συμμετείχαν όλα τα παιδιά παίζοντας μάλιστα ξυλόφωνο.

Τα παιδάκια του 1ου Νηπιαγωγείου με μια ωραία αφίσα εξέπεμψαν SOS για τον πλανήτη και με τις ζωγραφιές τους έδωσαν νόημα στις λέξεις ενδιαφέρομαι, εμπιστοσύνη, αγάπη, δεν είσαι μόνος, όλοι μαζί, αδέσποτο, βιβλίο, ζωή.

Το 3ο Νηπιαγωγείο στη συνέχεια με τις δικές τους αφίσες και ζωγραφιές μίλησαν για τη δεντροφύτευση (δράση που είχαμε κάνει μαζί πριν λίγο καιρό). Μάλιστα, έδωσαν στη βιβλιοθήκη πιστοποιητικό υιοθεσίας ζητώντας μας να συνεργαστούμε και να γίνουμε ανάδοχοι των δέντρων. Πέρασαν το εξής μήνυμα «Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να κάνουμε πάλι τη ζωή μας πράσινη».

Τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου αναφέρθηκαν στο ευαίσθητο θέμα της αιμοδοσίας. Με μια ωραία κατασκευή «καρδιά» και με τους χτύπους της καρδιάς να ακούγονται από τα ηχεία πέρασαν το μήνυμα «δίνω αίμα…δίνω ζωή».

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο με μια μεγάλη αφίσα, όπου ήταν ζωγραφισμένος ένας τεράστιος ήλιος σε κάθε ακτίνα του, έστειλε τα δικά του μηνύματα για βοήθεια, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, κατανόηση, χαρά, παρέα, φιλία, ενδιαφέρον, νοιάξιμο.

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο τέλος πέρασε το δικό του μήνυμα για τον εθελοντισμό με μια άλλη έξυπνη προσέγγιση δημιουργώντας ένα διαδραστικό βιωματικό παιχνίδι με όλες τις σχετικές λέξεις και πράξεις που αφορούν τον εθελοντισμό. Έτσι, αναφέρθηκαν όροι όπως ανακύκλωση, αδέσποτα ζώα, δεντροφύτευση, τραπέζι αγάπης – είδη πρώτης ανάγκης, προσπάθεια, φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Επισημάνθηκε επίσης πως με όμορφες λέξεις, σκέψεις και ιδέες και όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα προωθώντας έτσι τον εθελοντισμό.

Παλμό στην όλη εκδήλωση έδωσε ο Γιάννης Θεοδώρου γνωστός θεατρικός εμψυχωτής και παιδαγωγός που ξεσήκωσε τα παιδιά που με ενθουσιασμό συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια. Φυσικά η συγγραφέας κ. Ζαχαρούλα Τζίνη που έγινε ένα με τα παιδιά συμμετέχοντας ενεργά σε όλο αυτό.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο κ. Ιντζές Νικόλαος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, ο κ. Γεώργιος Τσίντσιος Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Αθλητισμού και η κα. Σταυρούλα Αργυροπούλου Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Απασχόλησης.

Πετυχημένη και η δεύτερη εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σιδηροκάστρου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση που πραγματοποίησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Σιδηροκάστρου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο της κ. Σωτηρίας Κυρμανίδου «Το στάχυ που έζησε την Ανάσταση», βιβλίο στο πνεύμα των ημερών μιας και σύντομα έρχονται οι Άγιες μέρες του Πάσχα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, τις εκδόσεις Κούρος, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου και της συγγραφέως.

Ομιλητές ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καλαϊτζής, που αναφέρθηκε στη Σταύρωση του Θεανθρώπου και στη συνέχεια στην Ανάστασή του, στέλνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα της λύτρωσης. Εξήρε το έργο της κ. Κυρμανίδου και ευχήθηκε σε όλους Καλή Ανάσταση.

Η κα. Σωτηρία Πάνου πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και του Τμήματος της Νομικής του Α.Π.Θ., φιλόλογος και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας στις Σέρρες, η οποία μίλησε για ό,τι πραγματεύεται το βιβλίο στέλνοντας κι εκείνη ελπιδοφόρα μηνύματα. Αναφέρθηκε επίσης στο κοινωνικό έργο της κ. Σωτηρίας Κυρμανίδου και στην όμορφη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους στη νυν και σε παλαιότερες παρουσιάσεις βιβλίων της.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο – παραμύθι της επισημαίνοντας πώς εμπνεύστηκε όλο αυτό το εγχείρημα. Ένα μικρό αχυράκι-στάχυ που έζησε μαζί με τον Χριστό και την Παναγία όλη την πορεία του θείου δράματος από τη Σταύρωση ως την Ανάσταση. Η όλη προσέγγιση γίνεται με πολλή τρυφερότητα και με λιτό και απλό τρόπο γίνεται κατανοητή στα παιδιά και όχι μόνο.

Το συγκεκριμένο έργο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί από τη μία προλογίζεται από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριο κι από την άλλη είναι αφιερωμένο στη μνήμη δύο εξεχουσών προσωπικοτήτων του Σιδηροκάστρου, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιωάννη και τον Μακαριστό γέροντα Ευσέβιο Βίττη. Η συγγραφέας ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του στην εκδήλωση και υπέγραψε με ιδιόχειρη αφιέρωση αντίτυπα των βιβλίων της σε όσους ήθελαν να τα αποκτήσουν.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με 4 τραγούδια από το Ωδείο Βασίλη Ταπέ, τα οποία προλόγισε η Διευθύντρια του Ωδείου Σιδηροκάστρου κ. Στέλλα Ταπέ. Τα τραγούδια ερμήνευσαν μαγικά η κ. Μαρία Ταπέ και ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ενώ τη μουσική έπαιξε ο κ. Γεώργιος Ταπές. Οι τίτλοι των τραγουδιών με τη σειρά που ακούστηκαν είναι «Πάντα υπάρχει ένα φως», «Της Άνοιξης», «Άνοιξη που περνάς» και «Το λίγο ακόμα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Σερρών κ.κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, η κα. Χρυσάνθη Παλάζη πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας του Α.Π.Θ., Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, δημοτική σύμβουλος των Σερρών (η οποία πήρε για λίγο το λόγο αναφερόμενη στο βιβλίο και τη συγγραφέα) και αρκετοί συμπολίτες μας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κ. Μαρία Ζάμπρου Βιβλιοθηκονόμος – Υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σιδηροκάστρου Σιντικής.

Κοινοποίηση