Γ. Μαγκριώτης στο Infonews24: «Αν δεν είχε γίνει η μεγάλη οικονομική εξυγίανση των τριών μνημονίων, θα είχαμε ζήσει δύο μεγάλες πτωχεύσεις» (Βίντεο)


Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των πολιτών στην ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στις Σέρρες, εξέφρασε ο πρώην Υπουργός και εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος ήταν παρών στη συγκέντρωση, το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Infonews24, ο κ. Μαγκριώτης, «τέτοιες ημέρες που υπάρχει γενικότερα μια δυσκολία στον κόσμο να κινηθεί και να κινητοποιηθεί ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, θεωρώ πως ήταν μια πολύ καλή συγκέντρωση και με πολύ παλμό και πάνω απ’ όλα μια μεστή και ολοκληρωμένη ομιλία από τον Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή Θεσσαλονίκης, το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι θα συνεχίσει η χώρα να προχωρά πατώντας πάνω σε «σάπια σανίδια», όπως αυτό που «έσπασε» στα Τέμπη με τη μεγάλη τραγωδία ή αν θα ειπωθούν αλήθειες στον Ελληνικό λαό και για τα εθνικά θέματα, πολύ περισσότερο για τα οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά και πρόσθεσε: «για να μπορέσουμε την επομένη των εκλογών την πολύ δύσκολη πραγματικότητα που θα ανακαλύψουμε όλοι, γιατί τώρα καλύπτονται από τη χρυσόσκονη της επικοινωνίας και της προπαγάνδας της κυβέρνησης, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε. Τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας προσομοιάζουν με τα προβλήματα του 2008 και του 2009, που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη κρίση και στα μνημόνια».

Ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε με βεβαιότητα στο Infonews24 πως εάν δεν ήταν ρυθμισμένο το χρέος και δεν είχε γίνει η μεγάλη οικονομική εξυγίανση των τριών μνημονίων, θα είχαμε ζήσει δύο μεγάλες πτωχεύσεις από το 2019 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η χώρα είναι και πάλι κοντά στη χρεοκοπία και πως γι’ αυτό χρειάζεται ένα πρόγραμμα εθνικής αναγέννησης, εθνικής ανασυγκρότησης, χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, χρειάζεται ένα νέο σχέδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

«Κι όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πολύ μεγάλα. Η κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη έδειξε ότι δεν μπορεί να τα διαχειριστεί υποστηρίζοντας το εθνικό συμφέρον, υποστηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Την έχει ρημάξει ουσιαστικά στην υπερφορολόγηση από τη στρατηγική της ακρίβειας, την οποία αυτή επέλεξε και δεν είναι μόνο η εισαγόμενη ακρίβεια, γι’ αυτό και πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους, επαίρεται γι’ αυτούς, πετυχαίνει να έχει υπερέσοδα, αλλά η χώρα μας, η πλειοψηφία των καταναλωτών, των πολιτών έχουν τη μικρότερη αγοραστική δύναμη, μαζί με τη Βουλγαρία, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό είναι το χειρότερο οικονομικό και κοινωνικό στοιχείο. Οικονομικό γιατί χωρίς αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε μια χώρα που το 75% του ΑΕΠ σχηματίζεται από την ιδιωτική κατανάλωση, δεν υπάρχει ανάπτυξη μπροστά και φυσικά κοινωνικό, διότι όταν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν περάσει τα όρια της φτώχειας και προχωρούν ακόμη πιο κάτω, στα Τάρταρα, αντιλαμβάνεστε ότι η χώρα είναι καζάνι που βράζει. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται ολική επαναφορά, χρειάζεται εθνική συνεννόηση, χρειάζονται αλήθειες και χρειάζεται πράγματι μια προσπάθεια αναγέννησης» υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης.

Όσον αφορά στη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε:
«Η δική μου υποψηφιότητα έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι να επανακτήσει η Θεσσαλονίκη βουλευτή, διότι μέχρι το 2012 που ήμουν βουλευτής, η πόλη είχε εκπρόσωπο στη βουλή, που διεκδικούσε, είτε κατείχα κυβερνητικές θέσεις, είτε όχι, τα θέματά της, τα μικρά και μεγάλα προβλήματά της. Ό,τι μεγάλο έργο είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην πόλη και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015- 2016, είναι έργο δικό μου, στην τελευταία μου θητεία στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων και κανένα έργο μετά το 2012 δεν έχει δημοπρατηθεί είτε από την Περιφέρεια που έχει δισεκατομμύρια πόρων, είτε από το κεντρικό κράτος και την κρατική κυβέρνηση. Κάποια ΣΔΙΤ που τελευταία έχουν ανακοινωθεί, θα είναι δυσβάσταχτα, με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και δεν θα εξυπηρετήσουν τη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξή της.
Και το δεύτερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια μεταβατική και κρίσιμη στιγμή και εκτιμώ και πιστεύω και αυτό πιστεύουν και οι Θεσσαλονικείς που βρίσκονται κοντά στη δημοκρατική παράταξη, ότι χρειάζονται φωνές με γνώση, μετριοπάθεια, λογική, συγκρότηση, για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα χρήσιμο για τη χώρα, όχι για το παρελθόν του, αλλά για το παρόν και το μέλλον, διαφορετικά θα ζούμε τοξικές πολώσεις και οξύτητες των δύο κομμάτων, των δύο σημερινών μονομάχων, για να καλύπτουν την προγραμματική και πολιτική τους, αλλά και την πολιτική τους ανεπάρκεια».

Ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης δηλώνει «πολύ Σερραίος», καθώς κατάγεται από το Στρυμονικό και έχει ισχυρούς δεσμούς με το νομό, ενώ- σε σχετική ερώτηση του Infonews24- εξέφρασε τη θλίψη και τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο ο νομός Σερρών, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
«Τα βασικά μου ερωτήματα είναι γιατί αυτή η μεγάλη απομείωση η πληθυσμιακή που οδήγησε στην απώλεια μιας βουλευτικής έδρας, γιατί οι Σέρρες είναι πρώτη στους ανεμβολίαστους και πρώτη στους θανάτους από τον κορονοϊό, γιατί αυτή η μεγάλη οικονομική υποχώρηση. Όλα αυτά τα γιατί πρέπει να απαντηθούν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε σήμερα την κατεύθυνση της αναγέννησης της περιφέρειας. Χρειάζονται πράγματι πολύ γενναίες επιλογές, για την ανατροπή της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών που γίνεται στην Αττική και στην Αθήνα. Μαζί με τις Σέρρες και η κεντρική Μακεδονία έχουν υποχωρήσει στην ένατη θέση στο ‘χάρτη’ των Περιφερειών, ενώ ήταν ισοϋψής της Αττικής πριν από 20 χρόνια. Οι Σέρρες είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση όλων.
Δεν μας αξίζει, γιατί η περιοχή έχει και ανθρώπους με ταλέντο και δεξιοτεχνία, έχει και πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τις προϋποθέσεις τις γεωγραφικές, τις κοινωνικές, τις αναπτυξιακές, για να ξανακερδίσει τη θέση που της αξίζει και στο χάρτη της ανάπτυξης της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.
Γι’ αυτό λοιπόν πονώ όταν βλέπω αυτή την κατρακύλα και δυστυχώς εδώ οι τοπικές αρχές δεν βλέπω να διεκδικούν κάτι διαφορετικό.
Είναι ικανοποιημένες μ’ αυτό που υπάρχει κι αυτό με θλίβει ακόμη περισσότερο, που είναι ικανοποιημένες με την τελευταία θέση».

Κοινοποίηση