Σημαντική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ


Βαρυσήμαντη επίσκεψη και ξενάγηση που δείχνει το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τα ελληνικά επιτεύγματα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και ειδικά στις μεταφορές, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου, στους χώρους του ΕΚΕΤΑ και στα πλαίσια αυτής, του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας και ο διευθυντής του ΙΜΕΤ και αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την ξενάγησή του στο ΙΜΕΤ είδε από κοντά κάποιες από τις τεχνολογικές καινοτομίες του Ινστιτούτου, όπως το «Εργαστήριο Κινητικότητας Ευφυών πόλεων», το δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου και τα ευφυή ηλεκτρικά πατίνια.

Η Τεχνητή ευφυία στην υπηρεσία πρόβλεψης της κυκλοφορίας

Εντυπωσιασμένος ο πρωθυπουργός παρακολούθησε σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης όπου μέσα από το «Εργαστήριο Κινητικότητας Ευφυών πόλεων» προβλέπει μέσω τεχνητής ευφυΐας την κίνηση έως και 2 ώρες αργότερα με αξιοπιστία άνω των 95%.
Ο κ. Μπεκιάρης, Διευθυντής του ΙΜΕΤ, παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη τον δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου, που χρησιμοποιείται για σχεδίαση και δοκιμή νέων σύγχρονων συστημάτων υποστήριξης οδηγού, αλλά και μελέτες των επιπτώσεων της υπνηλίας, φαρμάκων, αλκοόλ και ναρκωτικών στην οδήγηση.

Με επίκεντρο την ευφυή και βιώσιμη κινητικότητα ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την επίδειξη των ευφυών ηλεκτρικών πατινιών, με προσαρμοζόμενη ταχύτητα αναλόγως της θέσης τους (25km/h σε δρόμο, 7km/h σε πεζοδρόμιο, κλπ), τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν από το καλοκαίρι στην πόλη της Ρόδου.

Ενίσχυση του ερευνητικού προσωπικού, αριθμητικά και μισθολογικά

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω υποστήριξη της έρευνας και καινοτομίας αλλά και την έμπρακτη ενίσχυση του ερευνητικού προσωπικού τόσο αριθμητικά, όσο και μισθολογικά.
Μαζί με τον πρωθυπουργό, το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ επισκέφτηκαν ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ενώ το παρών έδωσαν ο υφυπουργός εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Επίσης παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Θεσσαλονίκης ΝΔ, Διαμαντής Γκολιδάκης και Δημήτρης Βενιέρης.

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ), που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κοινοποίηση