Λ. Αβραμάκης: «Ενίσχυση εισοδημάτων και ανάσχεση της ακρίβειας στις πρώτες 50 ημέρες της νέας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»


Δήλωση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης:
«Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία γνωρίζουμε τη ασφυκτική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας λόγω των διαρκών ανατιμήσεων και τη συνεχή αύξηση του κόστους διαβίωσης τους τελευταίους 22 μήνες. Η αποτυχία των ημίμετρων της ΝΔ όλους αυτούς τους μήνες είναι εμφανής σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως εμφανής είναι και στην μείωση του συνολικού όγκου πωλήσεων των επιχειρήσεων λιανικής και στο τζίρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και εστίασης. Αντίστοιχα εμφανής είναι η αποτυχία και στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους αλλά και στην τρομακτική αύξηση των δόσεων στα υφιστάμενα δάνεια λόγω της ραγδαίας ανόδου των επιτοκίων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ακρίβεια και η δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών είναι το πλέον επιτακτικό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί, δεσμευόμαστε ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, ότι στις πρώτες 50 ημέρες θα πραγματοποιήσουμε τα εξής:
-Αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
-Θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
– Άμεση αύξηση 10% στους μισθούς του δημοσίου τομέα
-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 (πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια)
-Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.
-Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019
-Αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
-Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
-Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.
-Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, για τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα:
-Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Κατάργηση της καταβολής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ (νόμος Χατζηδάκη, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ), την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (αμέσως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πρώτη εφαρμογή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής) και την προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για την μερική απασχόληση κατά 20%, θα διαμορφώσουν σε μικρό χρονικό διάστημα καλύτερες συνθήκες για όλους τους Έλληνες.

Η αύξηση των εισοδημάτων με τη σειρά της θα φέρει αύξηση των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων.
Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι στις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης θα βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο της ακρίβειας και της ύφεσης που προκαλεί η ΝΔ ανοίγοντας νέους θετικούς κύκλους δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης για όλους».

Κοινοποίηση