«Απασφάλισε» η Κ. Περιστέρη για τον Τύμβο Καστά: «Προσπάθεια αποδόμησης του μνημείου κι αυτό είναι θλιβερό»- «Μύδροι» κατά Λ. Μενδώνη (Βίντεο)


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

«Απασφάλισε» η Τομεάρχης Πολιτισμού και πρώην ανασκαφέας του Τύμβου Καστά Κατερίνα Περιστέρη, μετά τα όσα ειπώθηκαν διά στόματος Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής της στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Η κ. Περιστέρη δήλωσε με έμφαση και κόντρα στις φωνές συναδέλφων της που ισχυρίζονται ότι το μνημείο είναι Ρωμαϊκό, πως το μνημείο είναι 100% Μακεδονικό.

Μάλιστα, η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά πίσω από όλα αυτά αναρωτιόμαστε όλοι γιατί να λέγονται ανακρίβειες και γιατί να υπάρχει μία τάση αποδόμησης του μνημείου αυτού. Αυτό είναι το θλιβερό».

«Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε σήμερα, είναι πως ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα» τονίζει η Τομεάρχης Πολιτισμού και πρώην ανασκαφέας του Τύμβου Καστά Κατερίνα Περιστέρη. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την αρνητική απάντηση που έδωσε χθες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτης Θεολόγο, ο οποίος όταν ρώτησε την υπουργό «αν ισχύει ότι υπάρχει επιγραφή για τον Ηφαιστίωνα στον Τύμβο Καστά», η κ. Μενδώνη απάντησε κατηγορηματικά «Όχι».

Δείτε το βίντεο με τον σχετικό διάλογο που είχε χθες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγο:

Η Κατερίνα Περιστέρη στη δήλωσή της, ξεκαθαρίζει ότι έχουν εντοπιστεί δύο επιγραφές που αναφέρονται στο οικοδομικό έργο που αφορά τον Ηφαιστίωνα. «Παρέλαβον για το ηρώον του Ηφαιστίωνα. Είναι δύο επιγραφές παρακαλώ» τονίζει η πρώην ανασκαφέας του Τύμβου και συνεχίζει «εκτός από αυτές έχουμε βρει και το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα σε ρόδακες στην πρώτη αίθουσα όπως μπαίνουμε του τάφου. Σίγουρα είναι ο Ηφαιστίωνας».

Η κ. Περιστέρη σήμερα είπε και κάτι περισσότερο σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου. Συγκεκριμένα, για τα οστά που εντοπίστηκαν στον τρίτο θάλαμο του Τύμβου ανήκουν άνδρα περίπου 34 ετών με ύψος 1,60 μέτρα.

«Κάτω κάτω στον τάφο έχουμε νεκρό άνδρα, ο οποίος είναι 34-35 ετών όπως μας είπαν οι ανθρωπολόγοι με ύψος 1,60 μέτρα, χωρίς να υπάρχει είχε κρανίο. Ακριβώς μπροστά υπάρχει ένας τετράγωνος χώρος που υπήρχε τέφρα. Ξέρουμε ότι τον Ηφαιστίωνα τον φέρανε από την Βαβυλώνα σε τεφροδόχο αγγείο, δεν ήρθε ως ολόκληρος νεκρός. Εκτός από τον Ηφαιστίωνα που ήταν η τέφρα, υπάρχει και αυτός ο ανδρικός σκελετός» αναφέρει η Κατερίνα Περιστέρη.

Ερωτηθείσα για το αν γνωρίζει αυτές τις σημαντικές λεπτομέρειες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η κ. Περιστέρη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Και βέβαια τα γνωρίζει. Έχει ενημερωθεί από τους πρώτους και απορώ γιατί δεν τα δέχθηκε και είπε άλλα πράγματα. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτά που είπε στον Μητροπολίτη».

Επίσης, η κ. Περιστέρη δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο λέοντας της Αμφίπολης ήταν στην κορυφή του Τύμβου Κάστα, με την ίδια να αναφέρει για μια ακόμη φορά ότι υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. «Υπάρχει η θεμελίωση του λιονταριού και υπάρχουν δύο κομμάτια από την χαίτη του λιονταριού που βρέθηκαν στην ανασκαφή προτού ακόμη φανεί ο Τάφος όταν σκάβαμε ψηλά. Ένας τέτοιος περίβολος κοντά στα 500 μέτρα με ένα λιοντάρι στην κορυφή είναι πραγματικά για μια πολύ σημαντική φυσιογνωμία» καταλήγει η κ. Περιστέρη.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της κ. Κατερίνας Περιστέρη:

Κοινοποίηση