Στην Αθήνα οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα των στρατοπέδων-“Το στρ. Παπαλουκά ανήκει στους Σερραίους”

Στην Αθήνα θα μεταβούν οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, προκειμένου να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το θέμα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει δύο κτήρια και 8 στρέμματα γης από το πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νγρίτης για τη δημιουργία παιδικού σταθμού. Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης χαρακτήρισε την απόφαση ατυχέστατη και παράνομη. «Υπήρξε μια ατυχέστατη, παράνομη απόφαση, η οποία εξηγήσαμε ότι είναι αίολη και θα το εξηγήσουμε και με έντονο τρόπο στις δια ζώσεις συναντήσεις που θα έχουμε στην Αθήνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την επόμενη εβδομάδα. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να μην παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης των Σερραίων, γιατί τα στρατόπεδα είναι των Σερραίων. Ο αγώνας συνεχιζεται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσάφης.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης ΣΕΡΡΑΣ Στέφανος Φωτιάδης, τόνισε ότι το θέμα του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά είναι ανοιχτό και θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο. «Κανένας στις Σέρρες δεν αμφισβητεί ότι το “Παπαλουκά” είναι των Σερραίων». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΤΕΘΑ για να πάνε τα πράγματα προς τη σωστή τους βάση. Νομίζω ότι κανένας στις Σέρρες δεν αμφισβητεί ότι το στρ. Παπαλουκά είναι των Σερραίων. Ο Νόμος είναι συγκεκριμένος δεν άλλαξε και επειδή το Σάββατό κλείνει η Βουλή, πρέπει να διαπαργματευτούμε μ αυτόν το Νόμο. Νομίζω είμαστε ρεαλιστές ως παράταξη και η παρουσία μας στη συνάντηση ειναι να συμβάλουμε διότι το όλο θέμα είναι ανοιχτό και πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό».

 

Άκυρη χαρακτηρίζει την απόφαση του ΤΕΘΑ, ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων Ηλίας Γκότσης. Πιο συγκριμένα αναφέρει: «Το στρατόπεδο Παπαλουκά είναι ιδιοκτησία του δήμου Σερρών, ανήκσει στους Σερραίους πολίτες. Παραχώρησαν δύο κτήρια και μια εκτάση που δεν τους ανήκει. Στο κτηματολόγιο υπάρχει εγγεγραμμένο το στρατόπεδο Παπαλουκά στην κυριότητα του δήμου. Δεν μπορύμε να συζητάμε και να διαπραγματευτούμε για κάτι που μας ανήκει».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Σερραίων Αριάδνη Παπαφωτίου, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ολιγωρία στο θέμα των στρατοπέδων. «Η δημοτική αρχή, δυστυχώς άφησε μια τετραετία να περάσει χωρίς κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έδιναν οριστική λύση στο αμφισβητούμενο θέμα. Για εμας, η λύση που θα έπρεπε να δοθεί και θα μπορούσε να δοθεί άμεσα μέσα στη διάρκεια της τετραετίας είναι αποκλειστικά πολιτική και όχι νομική. Θέλουμε να αποφύγουμε τις νομικές διεκδικήσεις και να δώσουμε μια άμεση λύσ, πιθανότατα με μια τροπολογία του Νόμου, η οποία έφερε σε αδιέξοδο τα πράγματα, όπως αυτά ήταν το 2018. Η δημοτική αρχή ολιγώρισε σ αυτό το θέμα, πιστεύουμε όμως ότι υπάρχει προοπτική και λύση γιατί δεν αξίζουν οι Σερραίοι αυτό που ζουν σήμερα και οι εκτάσεις των στρατοπέδων ειναι των πολιτών».

 

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΣΕΡΡΑΣ Βαρβάρα Μητλιάγκα, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση και ανέφερε: «Νομίζω ότι κλείνουμε τα μάτια μας σε μια πραγματικότητα, με λίγη έρευνα διαπιστώνει κανείς ότι εδώ και αιρό το ΤΕΘΑ έχει αλλάξει τη στάση του, απέναντι στο θέμα, δυστυχώς τα στρατόπεδα διεκδικούνται από κάποιον άλλον δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ότι ανήκουν στο δήμο Σερρών, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και οφείλουμε να προσπασθήσουμε να βορύμε μια πολιτική λύση».

 

Κοινοποίηση