Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων: Απαράδεκτη η απόφαση του ΤΕΘΑ-Ο δήμαρχος δεν ασχολήθηκε καθόλου για τα στρατόπεδα

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει δύο κτήρια του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά και 8 στρέμματα, η δημοτική παράταξη Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων. Η δημοτική παράταξη, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο δήμαρχος δεν ασχολήθηκε καθόλου σε όλη τη διάρκεια αυτής της δημαρχιακής θητείας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων

Μετά από την απαράδεκτη απόφαση (με πρακτικό υπ’ αριθμ. «10») της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) αναγκάστηκε μετά από τέσσερα χρόνια ο Δήμαρχος Σερρών, κ. Χρυσάφης, να φέρει εκτάκτως το θέμα των στρατοπέδων, για συζήτηση και ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο Σερρών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τον Απρίλιο του 2022 οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων κατέθεσαν δύο φορές ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Σερρών, κ Χρυσάφη, βάσει του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με το θέμα των στρατοπέδων, αλλά ο κ. Χρυσάφης τότε περιφρόνησε προκλητικά τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα που είχαν θέσει οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων.

Το θέμα των στρατοπέδων η δημοτική αρχή Χρυσάφη το παρέλαβε, σχεδόν έτοιμο από την προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων, διότι η προηγούμενη δημοτική είχε πολεοδομήσει τα δύο στρατόπεδα Εμ.Παπά και Παπαλουκά, μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, που έπρεπε να γίνει βάσει της συμφωνίας που είχαν συνάψει το έτος 2012 ο Δήμος Σερρών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με τον νόμο 2745/1999.

Δυστυχώς όμως το 2016 και ενώ είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ οι πολεοδομήσεις των στρατοπέδων Εμ.Παπά και Παπαλουκά και η συμφωνία του 2012 όδευε προς ολοκλήρωση, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Καμένος, άλλαξε τον νόμο 2745/1999 και τον αντικατέστησε με το νόμο 4407/2016, βάσει του οποίου δεν μπορούσαν να αποδοθούν κατά κυριότητα τα στρατόπεδα στον Δήμο Σερρών, όπως είχε συμφωνηθεί να δοθούν στο Δήμο το 2012 σύμφωνα με τον νόμο 2745/1999.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες από την πλευρά του Δήμου Σερρών για να γίνει σεβαστή η συμφωνία που είχε επέλθει μεταξύ του Δήμου Σερρών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το θέμα των στρατοπέδων το έτος 2012, διότι το κράτος έχει συνέχεια, αυτό δεν κατέστη εφικτό διότι προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επέμενε για εφαρμογή του νέου νόμου 4407/2016, με αποτέλεσμα την μη ολοκλήρωση της έτοιμης συμφωνίας για τα στρατόπεδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δημαρχιακής θητείας η δημοτική αρχή Χρυσάφη, αν είχε την πολιτική βούληση και είχε ασχοληθεί με το θέμα των στρατοπέδων, μπορούσε να το είχε ολοκληρώσει με πολιτική λύση. Όταν λέμε πολιτική λύση εννοούμε, πως σε συνεννόηση με την κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αλλάξει ο νόμος Καμένου και έτσι να άνοιγε ο δρόμος για την ολοκλήρωση και λύση του θέματος των στρατοπέδων με την μεταβίβαση της κυριότητας του στρατοπέδου Εμ. Παπά στο Δήμο Σερρών και την αμετάκλητη και ανεπιφύλακτη παραίτηση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) από το δικαίωμα της αγωγής κατά του Δήμου Σερρών για τα δύο στρατόπεδα Εμ. Παπά και Παπαλουκά. Υπενθυμίζουμε ότι το στρατόπεδο Παπαλουκά ανήκει στο Δήμο Σερρών σύμφωνα με το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η λύση για το θέμα των στρατοπέδων είναι πολιτική και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει ο νόμος Καμένου (Ν.4407/2016). Οι τέσσερις Σερραίοι κυβερνητικοί βουλευτές είναι βέβαιο, ότι θα βοηθούσαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζουμε τη θέση της σημερινής δημοτικής αρχής για τα στρατόπεδα, θέση που μας κατέθεσε εγγράφως στις 28-02-2020, μετά από ερώτηση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων.

Η θέση της σημερινής δημοτικής αρχής για τα στρατόπεδα είναι η εξής:

“Το στρατόπεδο Παπαλουκά ανήκει στην κυριότητα του Δήμου Σερρών και ο Δήμος Σερρών για το στρατόπεδο αυτό δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε καμία συζήτηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το στρατόπεδο Εμ.Παπά με κατάλληλη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου να περιέλθει όλο στον Δήμο κατά κυριότητα, χωρίς να πάρει τίποτα ο στρατός η να περιέλθει στο Δήμο κατά χρήση για 99 χρόνια χωρίς να πάρει τίποτα ο στρατός και αν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν τα παραπάνω, τότε το στρατόπεδο Εμ. Παπά να περιέλθει στο Δήμο Σερρών κατά χρήση για 99 χρόνια, σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο 4407/2016 (νόμος Καμένου), παίρνοντας ο στρατός το 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου”.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος Σερρών, κ. Χρυσάφης, με αυτό το μεγάλο θέμα δεν ασχολήθηκε καθόλου σε όλη τη διάρκεια αυτής της δημαρχιακής θητείας.

Κοινοποίηση