Στο Delphi Economic Forum ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δ. Σαρηγιάννης


Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, συμμετέχει στο Delphi Economic Forum στα πάνελ συζήτησης που αναφέρονται στην βιωσιμότητα, την κλιματική κρίση και στη σχέση Ποιότητας Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας. Όπως ο ίδιος εξηγεί «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να προωθηθεί η χάραξη πολιτικής με βάση την επιστήμη και τα στοιχεία για την αντιμετώπιση των κορυφαίων προκλήσεων της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά αυτές τις κοινωνικές και πλανητικές προκλήσεις με τρόπο ολοκληρωμένο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Και είναι τώρα η στιγμή για αλλαγή τρόπου σκέψης και τρόπων δράσης, είναι η στιγμή για αλλαγή παραδείγματος (paradigm shift)».

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα
Ο Πρόεδρος του ΕΙΕ Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμμετείχε στην επιστημονική επιτροπή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Πρόκειται για μια σειρά προτάσεων για το περιβάλλον και την προσαρμογή και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία καταρτίστηκε από ομάδα επιφανών επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για το ‘Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Στο Σχέδιο Δράσης που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία της ΠτΔ αναπτύσσονται ενότητες που αφορούν την Κλιματική Σταθερότητα, τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, την ποιότητα του αέρα, των εδαφών και νερών , της Κυκλικής Οικονομίας και της εξοικονόμησης φυσικών πόρων. Καταλήγει δε, στην διατύπωση συγκεκριμένων τομεακών και οριζόντιων προτάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στην Ελλάδα.

Delphi Economic Forum
Το φετινό Delphi Economic Forum πραγματοποιείται από τις 26-29 Απριλίου στους Δελφούς και τελεί υπό την αιγίδα της ΠτΔ. Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα το τιμήσει με την παρουσία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα συμμετέχουν περισσότεροι από 800 ομιλητές από 70 χώρες του κόσμου.

Κοινοποίηση