Λ. Αβραμάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για την απελευθέρωση της οικονομίας και της κοινωνίας από το βραχνά του ιδιωτικού χρέους»


Δήλωση του υποψηφίου Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με τις προτάσεις του κόμματος για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους:
«Τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους μέσα από μια σειρά μέτρων εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην αγωνία 700.000 υπερχρεωμένων δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους από τα funds, αλλά και άλλων πολιτών που έχουν υπέρογκες οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή τις Εφορίες και τα τελωνεία, ανέρχεται σε ποσό συνολικού ύψους 113 δισ. Ευρώ, ενώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται σε περίπου 41 δισ. εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς στις εγχώριες τράπεζες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) ανέρχεται σε 106,7 δισ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εφόσον θα έρθει στην εξουσία μετά τις εκλογές δεσμεύεται στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους για τα ακόλουθα:
● Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
● Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ.
● Αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
● Νομοθέτηση πλαισίου κανόνων εποπτείας και φορολόγησης των δραστηριοτήτων των Funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.
● Νομοθέτηση δεσμευτικού πλαισίου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή. Ο μηχανισμός είναι απλός και αυτόματος, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δίνει δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης. Μια βραχυχρόνια(5 έως 10 έτη) με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του δανείου (40% έως 60%). Μια μακροχρόνια (έως 35 έτη), με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου σε χαμηλές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 2%. Σε κάθε περίπτωση προβλέπουμε κρατική επιδότηση έως και 50% της δόσης με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια.
● Επαναφορά της δυνατότητας προσφυγής στη δικαστική οδό σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο, με ειδική σύντομη προθεσμία εκδίκασης.
Η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά από το δυσβάσταχτο ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε στα χρόνια της πανδημίας, αλλά κι έπειτα όταν η διόγκωση του πληθωρισμού και η ενεργειακή ακρίβεια οδήγησε σε ροκάνισμα των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Στις 21 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες επιλέγουν πολιτική λύση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, που μπορεί να δώσει μόνο μια κυβέρνηση που έχει πρόθεση να βάλει κανόνες στη δράση των funds και φραγμό στην επέλαση των καρτέλ.
Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας».

Κοινοποίηση