«ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»: Όλα έτοιμα για το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π.

(Φωτογραφία αρχείου)

Πριν από 82 χρόνια η γενναίοι υπερασπιστές του θρυλικού Ρούπελ, αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία κερδίζοντας τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων.

Η απάντηση στους Γερμανούς εισβολείς, του διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου, εξακολουθεί να συγκινεί έως τις μέρες μας: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται». Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό.

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π στην Ελλάδα, «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», επιστρέφει και πάλι στο ξακουστό οχυρό στις Σέρρες, «ζωντανεύοντας» την ιστορία του και σκορπίζοντας δυνατές συγκινήσεις.

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.
Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης είναι ο αείμνηστος Διοικητής του οχυρού Κέλκαγιά στο Μπέλλες, Τηλέμαχος Ζακυνθινός (1904-1978).

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται για 6 η συνεχή φορά από τον δήμο Σιντικής και το Σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων επίσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/5/2023 στις 18:00 στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου «Ρετρό Παρέλαση» με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, με αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες κ.α. Θα ακολουθήσει στις 20:00 στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ εποχής 1940-1941. Μία ημέρα πριν, την Παρασκευή 12/5/2023, θα λάβει μέρος Ρεμπέτικη Βραδιά στην κεντρική πλατεία του χωριού Βυρώνεια, σε συνεργασία της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. με τον εκεί Πολιτιστικό Σύλλογο.

Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο λαμβάνουν μέρος οι ομάδες ιστορικής αναβίωσης: «Kampfgruppe ‘’Süden’’ – Hellenic Reenactment Group» (Ελλάδα), «Kampfgruppe Bulgarien», «Brothers in Arms» (Βουλγαρία), «Asociația Deutsches Freikorps» (Ρουμανία). Υλικοτεχνική υποστήριξη παρέχουν : Khaki Depot, Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών, Αερολέσχη Σερρών, ΕΞΟΡΥΞΗ Α.Ε.
Στηρίζουν επίσης : ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε., Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Σερρών, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Σιντικής
Στις παράλληλες δράσεις : Σύλλογος Φίλων των ρετρό δεκαετιών JITTERBUGS SKG, Σύλλογος Κλασικοί Ποδηλάτες, Πολιτιστικός Σύλλογος Βυρώνειας.
Χορηγοί Επικοινωνίας : ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΣΕΡΡΕΣ, Ράδιο Σιντική, Ψίθυροι της Σιντικής.

Κοινοποίηση