Σερρών Θεολόγος: «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν!»- Τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου στον Λευκώνα (Φωτογραφίες)


Ο περικαλλής ιερός Ναός επ’ ονόματι του Αγ. Βασιλείου του μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, στον Κ. Λευκώνα Σερρών, ένας από τους ευγενείς και φιλαγίους οραματισμούς της ανυστάκτου Αρχιερατικής μερίμνης και διακονίας του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και αγιοτερπής καρπός της εκδηλουμένης βαθιάς πίστεως του Σερραϊκού λαού, παρεδόθη στην λατρεία της τρισηλίου Θεότητος, με την τέλεση της λαμπράς ακολουθίας των ιερών Εγκαινίων, κατά το διήμερο 6 και 7 Μαΐου 2023.

Ο νεόδμητος ιερός Ναός Αγ. Βασιλείου Κ. Λευκώνος, του οποίου τα λειτουργικά θυρανοίξια τελέσθηκαν μετά πάσης εκκλησιαστικής ιεροπρέπειας το Σάββατο του Λαζάρου, 16 Απριλίου 2022, είναι ο μοναδικός στην Μητροπολιτική περιφέρεια Σερρών και Νιγρίτης, που τιμάται επ’ ονόματι του μεγάλου αυτού αγίου της πίστεώς μας και οικουμενικού διδασκάλου της Εκκλησίας μας. Θεμελιώθηκε το έτος 2012 από τον Σεβ. κ. Θεολόγο, πλησίον του παλαιού, μικρού ιερού Ναού Κοιμ. Θεοτόκου, ο οποίος δεν εκάλυπτε επαρκώς τις αυξημένες λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες της ραγδαίως αναπτυσσομένης αυτής ενορίας, της αποτελουμένης από ευλαβείς Ποντίους, Βλάχους και γηγενείς κατοίκους.

Με αφορμή τα λειτουργικά Εγκαίνια του ως είρηται ιερού Ναού, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, υποδέχθηκε, με τιμή, σεβασμό αλλά και πνευματική κατάνυξη, το ιερό Λείψανο της χειρός του Αγ. Βασιλείου, το οποίο ευρίσκεται αποτεθησαυρισμένο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προερχόμενο εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νικομηδείας της Μ. Ασίας, μεταφερθέν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922). Η επίσημος υποδοχή του ιερού Λειψάνου, το οποίο εκόμισε ο Σεβ. Συνοδικός Σύνεδρος, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6 Μαΐου, στις 6:30 το απόγευμα, στα προπύλαια του νεόδμητου ιερού Ναού, από τον Σεβ. κ. Θεολόγο, με την παρουσία του ιερού κλήρου, των Βουλευτών του Ν. Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή και Αν. Χατζηβασιλείου, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου, του Δημάρχου Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, του πρώην Νομάρχου Σερρών κ. Στ. Φωτιάδη, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπειών Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και του φιλαγίου λαού του Θεού, οι οποίοι προσήλθαν να λάβουν την χάρη του μεγάλου Καππαδόκου Ιεράρχου.
Ενωρίτερα, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, απέθεσε επί της Αγ. Τραπέζης του προς εγκαινισμόν ιερού Ναού, κατά την εκκλησιαστική τάξη, αποτμήματα εκ των τιμίων ιερών λειψάνων των Αγ. ενδόξων μαρτύρων Ευστρατίου και Αυξεντίου (13/12) και Μοδέστου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (16/12), καθώς και τεμάχιο λίθου από τον φρικτό Γολγαθά, ευλογία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, την οποία εκόμισε ο πολιός αγιοταφίτης Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός. Στη συνέχεια, τελέσθηκεο Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Την ιερουργία του θ. κηρύγματος διηκόνησε με ωραίο και θεολογικό λόγο ο Σεβ. κ. Ιερώνυμος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ενώπιόν μας υψώνεται ο ιερός Ναός του Αγ. Βασιλείου, ο οποίος ευχόμαστε να αποβεί μία νέα πνευματική έπαλξη, όπου θα καλλιεργείται το πνεύμα της κατά Θεόν προκοπής και τελειώσεως. Εκείνο που χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η ανακαίνισή του, καθώς το σώμα μας αποτελεί τον έμψυχο ναό του Αγίου Πνεύματος».
Σήμερα, Κυριακή 4η από του Αγίου Πάσχα, 7 Μαΐου, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου και εκκίνησε η τελετή των Εγκαινίων, συμπροσευχομένων των Αρχών του τόπου και των ευλαβών προσκυνητών από την κωμόπολη του Λευκώνα, τις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι συμμετείχαν στην ακολουθία με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως και εν Χριστώ ευγνωμοσύνης, για τα όσα θαυμάσια και εξαίσια, επεφύλαξε για την Εκκλησία Του η χάρις του Αγ. Βασιλείου. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευε στους πιστούς τα τελούμενα και τον θεολογικό και εκκλησιολογικό συμβολισμό τους.

Μετά την ολοκλήρωση του καθαγιασμού της Αγ. Τραπέζης, τελέσθηκε η πρώτη θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων, τόσο τον κομίσαντα το ιερό Λείψανο του Αγ. Βασιλείου, Σεβ. Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο και δι’ αυτού τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, όσο και τους λοιπούς Σεβ. Αρχιερείς για την όλως τιμητική και φιλάδελφη συμμετοχή τους, καθώς και τους φιλογενείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό, για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία. Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και στοργής τον Σεβ. Θεολόγο, τον ευχαρίστησε για την πολυετή, αδιάπτωτη, ανιδιοτελή και θερμή αγάπη και αφοσίωσή του στα Πανάγια προσκυνήματα της πίστεώς μας στην Αγία Γη και του προσέφερε πολύτιμο παλαιό Αρχιερατικό εγκόλπιο που διασώζει την εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Στο τέλος της θ. Λειτουργίας, σε ανάμνηση διηνεκή και αγαθή ενθύμηση της μεγάλης ημέρας του εγκαινισμού, απεκαλύφθη η εντετοιχισμένη πλησίον της κεντρικής πύλης του ιερού Ναού καλλιμάρμαρη, μνημειακή πλάκα, φέρουσα την επ’ αυτής λελαξευμένη σχετική αναθηματική επιγραφή των Εγκαινίων, ενώ φυτεύθηκε από τους συλλειτουργήσαντες αγίους Αρχιερείς και δένδρο ελιάς στον προαύλιο χώρο του ιερού Ναού, σε ανάμνηση της, κατ ’αυτάς, συμπληρώσεως 20ετους καλλικάρπου Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Τέλος, διενεμήθη σε όλους η ευλογία των Εγκαινίων και το αντίδωρον.

Κοινοποίηση