Ευδοξία Καλπατσινίδου: «Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δίνει την προοπτική της αλλαγής» (Βίντεο)


Για την απόφασή της να συμμετέχει στην κρίσιμη, εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, μίλησε στο Infonews24, η υποψήφια Βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευδοξία Καλπατσινίδου.

Η Ευδοξία Καλπατσινίδου είναι ποντιακής καταγωγής, από το Κεφαλοχώρι του Δήμου Ηράκλειας. Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης με μαχόμενη δικηγορία άνω των 12 ετών.

Σπούδασε Νομική και Αρχαιολογία – Ιστορία Τέχνης στο Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακούς τίτλους στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (Ε.Α.Π.) και στη Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού (Α.Π.Θ. & Π.Δ.Μ.). Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος στο αγγλόφωνο ΠΜΣ «Τέχνη, Δίκαιο και Οικονομία»/ «Art, Law and Economy».

Ερωτηθείσα καταρχάς για την απόφασή της να διεκδικήσει την ψήφο των Σερραίων και για τους λόγους που την ώθησαν στην απόφαση αυτή, η κ. Ευδοξία Καλπατσινίδου επεσήμανε την καθημερινή επαφή που έχει ως δικηγόρος με τους πολίτες και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν αναφορικά με τα ζητήματα των πολιτών.

«Υπάρχει και μία γενικότερη δράση σε ζητήματα πολιτισμού, ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων. Οπότε είμαι μέσα στην κοινωνία, ενεργή και εκτιμώ ότι οι άνθρωποι της γενιάς μας οφείλουν τα ζητήματα που τους απασχολούν να τα αντιμετωπίζουν ενεργά, να διεκδικούν. Να μετατρέπουμε τις αγωνίες μας σε αγώνες και να είμαστε παρόντες στη διαμόρφωση του μέλλοντος και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Με αυτά στο μυαλό κατέρχομαι και διεκδικώ την ψήφο των πολιτών, θεωρώντας ότι είναι κομβικό οι νεότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν, όχι μόνο ως υποψήφιοι, αλλά και να ψηφίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει αποχή. Στο νομό μας το ποσοστό είναι περί το 50%, οπότε αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το θίγουμε και να επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή στα κοινά, από όποιο μετερίζι, είναι πολύ σημαντική» δήλωσε η υποψήφια Βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια υπογράμμισε πως οι υποψήφιοι οφείλουν να είναι παρόντες και κοντά στον κόσμο, γιατί όταν επιδιώκει κάποιος να εκλεγεί, αν συμβεί αυτό, θα εκπροσωπεί όλο το νομό.

Το κυριότερο ζήτημα που έθεσε είναι αυτό της ανάπτυξης του νομού, που είναι τελευταίος και πρόσθεσε πως εξίσου σοβαρά ζητήματα είναι αυτά της ακρίβειας, της ανεργίας, της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, αλλά και- όπως δήλωσε- «το πως θα μπορέσουμε να ανασχέσουμε όλη αυτή την αρνητική πορεία και να ανασυνταχθούμε με μία προοπτική που και τους νέους θα τους κρατήσει στο νομό και καλύτερες δουλειές θα φέρει και θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της ακρίβειας, του αυξημένου κόστους γεωργικής παραγωγής», ενώ πρόσθεσε:
«Αν δεν στηριχθεί η νέα γενιά, δεν μπορεί η πατρίδα να συνεχίσει και να πάει στην επόμενη μέρα. Να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αξιοπρέπεια, κυρίως μέσα από τον μισθό κι όχι μέσα από πρόσκαιρες παρεμβάσεις, γιατί αυτά εξαντλούν τη δυναμική τους πολύ γρήγορα, δεν δίνουν προοπτική, δεν είναι μακροπρόθεσμες λύσεις.
Σημαντικό είναι το ζήτημα στέγης, επίσης τα ακαδημαϊκά προσόντα να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και μέσα από καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα, να «ανοίξουν» νέες θέσεις. Δηλαδή να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας».

Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με την κ. Καλπατσινίδου είναι ένα εθνικό σχέδιο, αλλά προσαρμοσμένο σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αυτό που έχει πολύ ανάγκη ο νομός μας είναι πραγματικές επενδύσεις, που θα βοηθήσουν στο «άνοιγμα» θέσεων εργασίας ποιοτικών και όχι επισφαλείς θέσεις ή μαύρη εργασία, στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής, στο να κάνουμε αποδοτικό το επάγγελμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου.
Όταν μιλάμε για ποιοτικές θέσεις εργασίας, αυτές «συνοδεύονται» από σοβαρούς ελέγχους, με στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Να νιώθει ο πολίτης ότι είναι σε ένα νομό, όπου ζητήματα όπως η υγεία αντιμετωπίζονται σοβαρά και δεν νιώθει ανασφάλεια.
Υπάρχει υποστελέχωση και απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας. Στο νοσοκομείο Σερρών υπάρχουν πολλά προβλήματα υποστελέχωσης. Τα ίδια προβλήματα εντοπίζονται και στα Κέντρα Υγείας.
Βασική «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ είναι το ΕΣΥ και θεωρώ ότι «πυρήνας» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία των πολιτών μέσα σε ένα κοινωνικό κράτος, όπου όλα αυτά αντιμετωπίζονται και οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια».

Η κ. Ευδοξία Καλπατσινίδου έχει ερευνητικό ενδιαφέρον για τον υλικό πολιτισμό των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, με επίκεντρο την ανάπτυξη δράσεων ανάδειξης των προσφυγικών κειμηλίων, συμμετέχοντας ως εισηγήτρια σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια. Έχει δημοσιεύσεις στο περιοδικό σύγγραμμα «Αρχείον Πόντου». Επιμελήθηκε τη σειρά τηλεοπτικών αφιερωμάτων «22 Κειμήλια για το ‘22» που προβλήθηκε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV-100.

«Όλα αυτά τα χρόνια με απασχολούσαν τα ζητήματα των Ελλήνων της καθ’ υμάς Ανατολής, δηλαδή των προσφύγων που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, Μικρά Ασία, Πόντος, Ανατολική Θράκη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλος εκείνος ο κόσμος που κατέρρευσε, χάθηκε, τα υλικά αποτυπώματά του, τα σπαράγματα αυτού του κόσμου, είναι τα προσφυγικά κειμήλια, τα αντικείμενα δηλαδή που μετέφεραν οι πρόσφυγες. Αυτά, όχι μόνο αποτυπώνουν τον πολιτισμό που είχαν εκεί, αλλά αποτυπώνουν και το τραύμα που βίωσαν οι πρόγονοί μας, γιατί η μεταφορά τους στις νέες πατρίδες, λειτούργησε και ως ένα θεμέλιο για την ανασύνταξη και θεμελίωση εκ νέου της ζωής τους. Δηλαδή γύρω από αυτά, από προσκυνηματικές εικόνες, από εμβληματικά κειμήλια συγκρότησαν ξανά τον κόσμο τους, τις εκκλησίες τους, οπότε ήταν εμβληματικά, πρέπει να συνεχίσουμε να αποδίδουμε τη σημασία που πρέπει στα αντικείμενα αυτά και αν κάπου, σε κάποιο μπαούλο ξεχασμένα, υπάρχουν οικογενειακά κειμήλια, πρέπει κι αυτά να τα αναδείξουμε και πάντα παράλληλα να καταγράφουμε και να αναδεικνύουμε και την ιστορία της οικογένειας που τα μετέφερε, γιατί έτσι ουσιαστικά ανασυγκροτούμε όλα εκείνα που χάσαμε, γιατί κυρίως η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Γενοκτονίας είναι μία ιστορία απώλειας, μια ιστορία τραύματος, αλλά κάθε φορά που μία τέτοια ιστορία λέγεται, θεωρώ ότι ένα κομμάτι αποκαθίσταται και οι άνθρωποι νιώθουν και μια κάποια δικαίωση. Είναι ένας τρόπος να θεραπευτεί το τραύμα που νιώθουμε ακόμη οι προσφυγογενείς. Είναι ένα ζήτημα της ταυτότητάς μας, που μας βοηθά να καταλάβουμε από που προερχόμαστε και τη σημερινή μας παρουσία» δήλωσε στο Infonews24 η κ. Ευδοξία Καλπατσινίδου.

Η υποψήφια Βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έστειλε το δικό της μήνυμα, το οποίο επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες: «Να πάει να ψηφίσει ο κόσμος, αφού αξιολογήσει είτε τα προγράμματα, είτε τους ανθρώπους, αφού εκτιμήσει το στίγμα του κάθε υποψηφίου και επιλέξει αυτό που τον εκφράζει καλύτερα, γιατί όταν κανείς απέχει αφήνει περιθώριο στο υπόλοιπο ποσοστό να καθορίσει το μέλλον με τις δικές του επιλογές.
Αν επιθυμούμε να δούμε μία αλλαγή, να δούμε διαφορετικά πράγματα με προοπτική βελτίωσης, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση αλλαγής. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δίνει μια τέτοια προοπτική».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της υποψήφιας Βουλευτού Σερρών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευδοξία Καλπατσινίδου:

Κοινοποίηση