Επίσκεψη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Σερρών στον Τύμβο Καστά-Παρών και ο Χρήστος Παπαστεργίου

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε τον Τύμβο Καστά, την Παρασκευή 12 Μαΐου, συνοδεύοντας τον επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστο Παπαστεργίου. Αφού πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στο χώρο του μνημείου, ακολούθησε συζήτηση με εργαζομένους του Μνημειακού χώρου.

Από τις συζητήσεις προέκυψε η ανάγκη να εξασφαλιστεί η απαραίτητη οικονομική χρηματοδότηση από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου, όσο και του περιβάλλοντα χώρου, να γίνουν οργανωμένα και σχεδιασμένα και όχι αποσπασματικά με μεγάλες καθυστερήσεις που πολλές φορές δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Σερρών αναφέρει:

«Είναι χαρακτηριστικό πως εννιά χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών στον Τύμβο Καστά, δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαλλοτριώσεις και οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου για να χαραχθεί νέος δρόμος, να δημιουργηθούν χώροι αναμονής και τουαλέτες ώστε το μνημείο να γίνει πραγματικά επισκέψιμο και όχι για προεκλογικές εντυπώσεις.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως η πρόσβαση σε ένα μνημείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος γίνεται από έναν επαρχιακό, αγροτικό δρόμο και μάλιστα σε κακή κατάσταση. Την ώρα που οι «επιφανείς» του νομού λιβανίζουν τον πρώην υπουργό υποδομών για το δήθεν τεράστιο έργο του, ξεχνούν μάλλον να αναφέρουν πως δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες στο οδικό επαρχιακό δίκτυο που είναι ακατάλληλο, πρώτα και κύρια για τους εργαζόμενους που καθημερινά μετακινούνται, για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τους επισκέπτες.

Ένα ακόμα κομβικό ζήτημα για την ανάδειξη του μνημείου είναι η ανάγκη να υπάρχει μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων ώστε να πραγματοποιούνται με ταχύτητα και επιστημονική επάρκεια οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξε προχειρότητα στις μελέτες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου του μνημείου και καθυστερήσεις στα έργα γεωδαισίας, εξαιτίας των οποίων το μνημείο κινδύνευσε από τις έντονες βροχοπτώσεις. Λόγω αυτών των βροχοπτώσεων μεγάλος όγκος χώματος κατέρρευσε οδηγώντας τις εργασίες πολλούς μήνες πίσω.

Τέλος παρατηρούνται καθυστερήσεις στις εργασίες συντήρησης και στερέωσης του βασικού μνημείου, που θέτουν σε κίνδυνο σημαντικά ευρήματα του μνημείου.

Οι ευθύνες επομένως είναι πολλές και έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της υπουργού πολιτισμού κ. Μενδώνη και του πρώην υπουργού υποδομών κ. Καραμανλή. Ευθύνες βεβαίως έχει και η παράταξη Τζιτζικώστα – Ψωμιάδη που διοικεί την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εδώ και 13 χρόνια και έχει το νομό Σερρών απόλυτα ξεχασμένο.

Ερωτηματικά προκαλεί η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του Τύμβου Καστά που μάλλον είναι απόρροια των δικών του ευθυνών κατά τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015-2019.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε αναδείξει πολλές φορές τα ζητήματα του Τύμβου Καστά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί το θεωρούμε χρέος μας απέναντι στην τοπική κοινωνία, τους Σερραίους και τους απανταχού Έλληνες.

Και όπως έλεγε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ο πολιτισμός μας είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και οφείλουμε να τον προστατέψουμε.»

Κοινοποίηση