Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις αναβίωσης της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ


Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π στην Ελλάδα, «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, για 6η συνεχή φορά από τον δήμο Σιντικής και το Σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου».

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, οι επισκέπτες έζησαν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.

Η απάντηση στους Γερμανούς εισβολείς, του διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου, εξακολουθεί να συγκινεί έως τις μέρες μας: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται». Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Η αναβίωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων επίσης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/5/2023 στις 18:00 στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου «Ρετρό Παρέλαση» με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, με αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες κ.α. Ακολούθησε στις 20:00 στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ εποχής 1940-1941. Μία ημέρα πριν, την Παρασκευή 12/5/2023, έλαβε μέρος Ρεμπέτικη Βραδιά στην κεντρική πλατεία του χωριού Βυρώνεια, σε συνεργασία της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. με τον εκεί Πολιτιστικό Σύλλογο.

Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο έλαβαν μέρος οι ομάδες ιστορικής αναβίωσης: «Kampfgruppe ‘’Süden’’ – Hellenic Reenactment Group» (Ελλάδα), «Kampfgruppe Bulgarien», «Brothers in Arms» (Βουλγαρία), «Asociația Deutsches Freikorps» (Ρουμανία). Υλικοτεχνική υποστήριξη παρείχαν: Khaki Depot, Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών, Αερολέσχη Σερρών, ΕΞΟΡΥΞΗ Α.Ε.

Στήριξαν επίσης : ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε., Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Σερρών, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Σιντικής.
Στις παράλληλες δράσεις : Σύλλογος Φίλων των ρετρό δεκαετιών JITTERBUGS SKG, Σύλλογος Κλασικοί Ποδηλάτες, Πολιτιστικός Σύλλογος Βυρώνειας.

Στις εκδηλώσεις αναβίωσης της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ στις Σέρρες παραβρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Νιώθω βαθιά συγκίνηση, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σ’ έναν τόπο που δίκαια χαρακτηρίζεται ως οι ‘Θερμοπύλες’ της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας. Στον τόπο που ακούστηκε ξανά το ‘Μολών Λαβέ’, από τα χείλη του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, διοικητή του οχυρού Ρούπελ, που διαμήνυσε στις ναζιστικές δυνάμεις ότι ‘Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται’».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι το Ρούπελ δικαίως καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στην ελληνική Ιστορία, «καθώς μαζί με τα υπόλοιπα 20 οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, θα αποτελεί πάντα διαχρονικό σύμβολο του ηρωισμού, του πατριωτισμού και της ψυχής του Έλληνα, που με αυτοθυσία αντιστέκεται έως το τέλος, που δεν υπολογίζει εμπόδια, όσο μεγάλα και αν είναι, που υπερασπίζεται την πατρίδα, την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Και οι πρωταγωνιστές είναι πάντα οι ακρίτες μας, οι άνθρωποι μας, οι Έλληνες της Περιφέρειας, που κρατούν πάντα λίγο πιο ψηλά την σημαία μας, που παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν αποτελούν τον πιο παραγωγικό και κρίσιμο ιστό της πατρίδας μας. Γιατί το να ζει κάποιος σε μία απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας είναι από μόνο του εθνική υπηρεσία. Η ύψιστη, θα έλεγα, εθνική υπηρεσία. Και οι Μακεδόνες ξέρουμε τι σημαίνει ακριτικός ελληνισμός. Ξέρουμε τι σημαίνει να φυλάμε Θερμοπύλες. Ξέρουμε να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε. Και σήμερα, αλλά και στο μέλλον, όποτε και αν χρειαστεί, εμείς οι νεότερες γενιές των Ελλήνων θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, τη μάχη των επιχειρημάτων για την ιστορική αλήθεια, τη μάχη για να καταλάβουν όλοι ότι κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα, ότι η ταυτότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτη, ότι η ιστορικότητα, η ελληνικότητα και η μοναδικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτες. Και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίζουμε με το έργο μας να προβάλλουμε παντού τη Μακεδονία και την ιστορική αλήθεια, με τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με το νέο Μουσείο της Βεργίνας, με το Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, με τη Βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών, με τα έργα στο Δίον, στη Χαλκιδική, σε περισσότερα από 130 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία».
Υπογραμμίζοντας την αξία των ετήσιων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ, ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον Δήμο Σιντικής για τις φετινές εκδηλώσεις αναβίωσης, τις οποίες υποστηρίζει διαχρονικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και επισήμανε: «Αυτές οι εκδηλώσεις λειτουργούν ως υπενθύμιση, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι Έλληνες ποτέ δεν το βάζουμε κάτω, ποτέ δεν παραδίδουμε τα όπλα. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε τη Μακεδονία, να χτίζουμε μια σύγχρονη και ισχυρή Περιφέρεια, τιμώντας τους αγώνες των προγόνων μας, τιμώντας τη μεγάλη θυσία στο Ρούπελ, τιμώντας όσους έδωσαν τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη, κυρίαρχη και ισχυρή».

Τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν στις εκδηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Μαλλιαράς.

Κοινοποίηση