Επίσκεψη Λ. Αβραμάκη στο Επιμελητήριο: «Προτεραιότητα ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση του μαρασμού του Νομού Σερρών πρέπει να είναι η ενίσχυση και η διεύρυνση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου»


Στο Επιμελητήριο Σερρών βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης, όπου πραγματοποίησε στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Θανάση Μαλλιαρά, τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ, Σώτηρη Κοτσαμπά, την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, Κυριακή Μηλίγκα, και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ως άνω φορέων.

Ο κ. Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε σχετικά:

«Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων με τους φορείς υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο δημογραφικός και οικονομικός μαρασμός του Νομού Σερρών. Υπάρχει άμεση ανάγκη, αρχικά, να εφαρμοστεί μια άλλη εθνική πολιτική για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κυρίως δε των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μακροχρόνιο lockdown και η ισχνή οικονομική ενίσχυση τους, η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος και του πετρελαίου, ο πληθωρισμός, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, η περιορισμένη έως μηδενική πρόσβαση σε κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Η εικόνα της Ερμού και της Μεραρχίας στις Σέρρες με τα κλειστά καταστήματα είναι ενδεικτική της κατάστασης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έμεινε να παρακολουθεί συνειδητά αμέτοχη την κατάσταση αυτή να παγιώνεται, σταθερά προσκολλημένη στην υπηρέτηση των συμφερόντων των καρτέλ.
Είναι αναγκαίο λοιπόν, άμεσα, να υπάρξει μια πολιτική που θα ανασχέσει αυτή την παρακμή της ραχοκοκκαλιάς της ελληνικής οικονομίας. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο πλαίσιο των 11 αξόνων του προγράμματός του που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στις ανάγκες της αγοράς δεσμευόμενος για μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και να επιφέρουν τη μείωση των τιμών, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση (μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, Μείωση ΕΦΚ, κρατικός έλεγχος της αγοράς ενέργειας κ.α.).

Επιπλέον, μέσα από μια σειρά στοχευμένων ενισχύσεων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακή Τράπεζα, Ταμείο Μικροπιστώσεων, χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα, ειδικά προγράμματα στήριξης του ενεργειακού κόστους των ΜμΕ, υλοποίηση δράσεων ψηφιακής μετάβασης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψής κ.α.) η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και των προοδευτικών δυνάμεων θα επιδιώξει τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και την ανάδυση ενός νέου χάρτη μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας με το βλέμμα στραμμένο στην οικολογική μετάβαση, την αγροτική παραγωγή και την κοινωνική οικονομία. Διασφαλίζοντας παράλληλα την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση κάθε επιχείρησης στις ενισχύσεις αυτές. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς πελατειακές προϋποθέσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αυτά σε εθνικό επίπεδο είναι ορισμένα από τα αναγκαία που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της μικρομεσαίας, μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης. Πέρα από αυτά, όμως, απαιτείται κι ένας σχεδιασμός για το Νομό Σερρών και τη Βόρεια Ελλάδα εν γένει, που βιώνει πιο έντονα από κάθε άλλο σημείο της χώρας την κρίση.

Απαιτείται αρχικά η πρόβλεψη μιας σειράς κινήτρων φορολογικών αλλά και χρηματοδοτικών για τις Σέρρες, ως μιας περιοχής που βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση οξείας δημογραφικής και οικονομικής συρρίκνωσης. Χαμηλότερη φορολόγηση για τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την αυξημένη μοριοδότηση για την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν αναγκαίες πολιτικές προτάσεις, που πρέπει πάγια οι θεσμικοί εκπρόσωποι του σερραϊκού λαού να έχουν πρώτες στον δημόσιο διάλογο.

Περαιτέρω, το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του 2018 για την Κεντρική Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε μια σειρά αναγκαίων πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού Σερρών. Η διασύνδεση της πόλης με τη Σιδηροδρομική Εγνατία, η αξιοποίηση της γεωθερμίας μαζί με την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου πρωτογενούς παραγωγής, η ανάδειξη του λιμανιού της Αμφίπολης, η κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε στη συνέχεια. Μαζί με την τουριστική αξιοποίηση του τριγώνου Τύμβος Καστά, Λίμνη Κερκίνη και Σπήλαιο Αλιστράτης και την ανάδειξη του χιονοδρομικού κέντρου του Λαϊλιά μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Την Κυριακή επιλέγουμε να φέρουμε ξανά τον τόπο μας στο προσκήνιο. Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας, μέσα από συνέργειες, ένα συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του Νομού Σερρών.
Την 21η του Μάη ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου που αγαπάμε».

Κοινοποίηση