Μαθητικό φεστιβάλ & ημέρα δράσης Σερρών- Καβάλας «Μαζί!»


Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Τοπικός Σύνδεσμος Σερρών-Καβάλας) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών), την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, τον Δήμο Σερρών, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, το Εικαστικό Εργαστήριο ΑΡΤΙΟ του Δήμου Σερρών, τη μη κυβερνητική οργάνωση «Solidarity Now» και το Σωματείο «Σερραίων Πολιτεία», οργάνωσε Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης με τίτλο “Μαζί!”, που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες την Παρασκευή12 Μαΐου 2023, ώρα 09:00 -13:00 στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Πήραν μέρος 250 μαθητές/μαθήτριες από 7σχολεία & φορείς:
Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
1ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
7ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
Δημοτικό Σχολείο Ποντισμένου Σερρών,
Γυμνάσιο Σκουτάρεως Σερρών,
7ο Γυμνάσιο Καβάλας,
ΕΕΕΕΚ Σερρών
Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών

Οι μαθητές της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων που συμμετείχαν, φοιτούν στα ακόλουθα σχολεία: 2ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 3ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 5ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 6ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 13ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 15ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 20ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 6ο Γυμνάσιο Σερρών, Γυμνάσιο Λευκώνα, Γυμνάσιο Σκουτάρεως, ΓΕΛ Σκουτάρεως, 3ο ΓΕΛ Σερρών.

Την εκδήλωση στήριξαν:
Οι εκπαιδευτικοί& εικαστικοί: Αλεξίου Γιώτα, Βαφειάδης Βασίλης, Γερμανού Γεωργία, Γκάκου Αικατερίνη, Γκάκου Βασιλεία, Καζινάρη Άννα, Μανωλάκη Ελένη, Πλάκα Αγλαΐα, Σαββίδου Αικατερίνη, Σκοπιανού Ευδοκία, Στέφου Ειρήνη, Τρικκαλιώτη Ειρήνη, Βαφειάδου Άννα, Τάνσαρλης Γιώργος, Τζελέπη Αναστασία, Μακινατζής Θωμάς, Δανιηλίδης Δημήτρης
Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων: Στεφάνου Πασχάλης, Αγοραστός Κώστας, Σιδηροπούλου Ζωή, Κούλικας Πέτρος.
Οι Συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών/προσφύγων: Λεοντής Βασίλειος, Μιτσικάρη Ελένη, Σουλικτσίδου Ζωή, Καρανικόλα Κατερίνα, Γεωργαντζέλη Νίκη, Γιαννακίδης Δημήτρης, Γεωργοπούλου Ευσταθία, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Κυρλιέ – Χρυσουλίδου Στεφανία, Τζαφέρη Βασιλική, Μακρή Κωνσταντίνα, Γκουτνέτσιος Χρήστος, Πεχλιβανίδου Δήμητρα, Κλιφοπούλου Μαγδαληνή, Μαυρίκου Ζωή, Γιαννουλάκη Χρύσα, Τοπάλη Ζωή, Λιάκου Ευροσύνη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
-ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σερρών
-η κα Δήμητρα Παναγιωτάκη, Διοικήτρια της Δομής Προσφύγων Σερρών
-η κα Χρυσάνθη Παλάζη, Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.
-ο κ. Ιωάννης Καραβασίλης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
-η κα Δήμητρα Σαγίρη, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
-οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Άννα Παναγιώτου και Άγγελος Σανδραβέλης

Το Μαθητικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2023 με τίτλο “Μαζί!” πραγματοποιείται στις Σέρρες για τρίτη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες θεματικές. Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων, δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάζονται πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.

Ευχαριστίες:
Στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρώνκαι συγκεκριμένα, στην Πρόεδρο Χρυσάνθη Παλάζη και τη διευθύντρια Παρασκευή Ιωαννίδου, για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης και τη διάθεση του Μουσείου αλλά και του Εικαστικού Εργαστηρίου ΑΡΤΙΟ.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και συγκεκριμένα, στον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο, για την κάλυψη μέρους των δαπανών μετακίνησης των μαθητών και μαθητριών.
Στο προσωπικό του Μουσείου, για την πολύτιμη βοήθειά τους στην οργάνωση και πραγματοποίηση της δράσης.
Στα στελέχη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Solidarity Now,για τη συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης.
Στους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων Σερρών, για την ουσιαστική τους εμπλοκή στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.
Στη Διεύθυνση και τους εικαστικούς του ΕΕΕΕΚ Σερρών, για τη συνδρομή τους στις εικαστικές δράσεις.
Στο Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, για τη μαγνητοσκόπηση με drone των δράσεων της ημέρας.
Ιδιαιτέρως, στην εικαστικό/κεραμίστρια Γιώτα Αλεξίου και στον εικαστικό Βασίλη Βαφειάδη για τη συνεργασία, τις υπέροχες ιδέες τους και τη συμβολή τους στην όλη δράση.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Τοπικός Σύνδεσμος Σερρών-Καβάλας
Συντονισμός: Γιάννης Πούλιος, τοπικός συντονιστής, Σύμβουλος εκπαίδευσης Δασκάλων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Κοινοποίηση