Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, κάτοικοι και επισκέπτες αναζητούν σκιερά σημεία και δροσιά στα σιντριβάνια της πόλης. Ο επερχόμενος καύσωνας «απειλεί» τις ευπαθείς ομάδες, χτυπά «καμπανάκι» στην Πολιτική Προστασία και οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν …ο καιρός τρελάθηκε.
Ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας απαντά στο othernews.gr και στην Θεοδώρα Απότα.
Τι συμβαίνει με το ελληνικό καλοκαίρι; Ποια η απάντηση στις φωνές που υποστηρίζουν ότι θα μετατραπεί σε «τροπικό»;
Οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών, μας δείχνουν ότι οι τροπικές περιοχές της Γης επεκτείνονται προς τους πόλους και ότι η επέκταση αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα για κάθε βαθμό Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλέπεται μετατόπιση στις κλιματικές ζώνες κατά 100 έως 200 χλμ. προς τα βόρεια. Η περιοχή της Μεσογείου αναμένεται να επηρεασθεί από την αλλαγή αυτή στις κλιματικές ζώνης, σταδιακά να αποκτήσει ολοένα και περισσότερα «τροπικά χαρακτηριστικά» κι έτσι αναμένεται να επηρεασθεί και το κλίμα της χώρα μας.
Παρόλο που η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο, αναμένεται να επηρεασθεί με αλλαγή των εποχών όπως είναι η συρρίκνωση του χειμώνα και γενικά αναμένεται ένα θερμότερο κλίμα. Εκτός από τις υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται και αντιφατικές καιρικές καταστάσεις όπως παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας αλλά και περιόδους έντονων βροχοπτώσεων με πλημμυρικά φαινόμενα.
Ειδικότερα, το ελληνικό καλοκαίρι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να γίνει αρκετά θερμότερο καθώς προβλέπεται στις επόμενες 3 δεκαετίες να αυξηθεί η μέση μέγιστη θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός των καυτών ημερών, δηλαδή με θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να αυξηθεί κατά 20 ημέρες ενώ επίσης θα αυξηθεί κατά 30 ο αριθμός των τροπικών νυχτών, δηλαδή νύχτες με θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς. Σε ότι αφορά τις βροχοπτώσεις παρόλο που οι σφοδρές καταιγίδες με τα πλημμυρικά φαινόμενα πιθανόν αυξηθούν, ωστόσο και τα διαστήματα ανομβρίας και ξηρασίας αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες.
Πώς θα κυλήσει καιρικά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει πρόβλεψη για ακραία καιρικά φαινόμενα;
Ο Ιούλιος στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο αναμένεται ξηρός και αρκετά ζεστός, ενώ προβλέπονται και παρατεταμένα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών με 35-38 βαθμούς. Επίσης και διαστήματα καύσωνα αφού σε αρκετές περιοχές το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, ενώ είναι πιθανές και μέγιστες τιμές στους 43-45 βαθμούς δηλαδή συνθήκες ισχυρού καύσωνα. Στο διάστημα αυτό είναι αυξημένος και ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών καθώς είναι δυνατή η εύκολη ανάφλεξη και διάδοση της φωτιάς λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Ο Αύγουστος πιθανόν να είναι επίσης αρκετά θερμός μήνας με βάση τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, ενώ δεν αποκλείονται και τον Αύγουστο διαστήματα καύσωνα με θερμοκρασίας πάνω από τους 40 βαθμούς. Στη βόρεια Ελλάδα είναι πιθανά και μικρά διαστήματα με τοπικά μπουρίνια που παρά τα προβλήματα που δημιουργούν συμβάλουν και σε πρόσκαιρη ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Πηγή: othernews.gr