Η θεμελίωση της νέας κεντρικής δεξαμενής νερού στο Σκούταρι

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, η τελετή θεμελίωσης του έργου «Ενιαία διαχείριση εξωτερικών υδραγωγείων Τ.Κ. Σκουτάρεως, Κωνσταντινάτου, Αγίας Ελένης και Πεπονιάς.

Το έργο είναι υποέργο του προγράμματος «Περιορισμός μη τιμολογούμενου νερού μέσω αντικατάστασης υδρομέτρων με νέου τύπου AMR, με ολοκλήρωση υποδομών ύδρευσης πόλης Σερρών και ενιαία διαχείριση στις ΤΚ Σκουτάρεως, Αγίας Ελένης, Κωνσταντινάτου και Πεπονιάς Δήμου Σερρών» και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού 20.770.000 ευρώ.

 

Προβλέπεται να κατασκευαστούν:

1. Δίκτυο 14.200,00 μέτρων καταθλιπτικών αγωγών για την μεταφορά νερού από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.

2. Κατασκευή δικτύου 12.400,00 μέτρων μεταφορικών αγωγών για την μεταφορά νερού από την νέα κεντρική δεξαμενή.

3. Ανόρυξη νέας γεώτρησης συνολικού βάθους 180,00 μέτρων

4. Κατασκευή νέας κεντρικής δεξαμενής χωρητικότητας 2.00 κ.μ. νότια του οικισμού Σκουτάρεως.

5. Κατασκευή αντλιοστασίου μεταφοράς νερού από την κεντρική δεξαμενή στους υδατόπυργους.

6. Αναβάθμιση αντλιοστασίων των γεωτρήσεων των Τ.Κ. Σκουτάρεως, Αγίας Ελένης, Κωνσταντινάτου και Πεπονιάς με τοποθέτηση νέων αντλιών, νέων υδραυλικών διατάξεων, καθαρισμών γεωτρήσεων και κατασκευής νέων οικίσκων αντλιοστασίων.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγος, παρουσία του Βουλευτή Αναστάσιου Χατζηβασιλείου, του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη και του Προέδρου της ΔΕΥΑΣ Αλέξανδρου Χαλκιόπουλου.

Παρευρέθησαν επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Σκουτάρεως, Αγίας Ελένης και Πεπονιάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, ο Γεν. Διευθυντής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Δήμαρχος Αλ. Χρυσάφης στην ομιλία του επεσήμανε πως «αυτή τη χρονιά ο Δήμος Σερρών είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά έργων για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια της θητείας μας χρηματοδοτήσεις, που φθάνουν τα 62 εκατ. ευρώ.

Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα των έργων μας, φυσικά, κατέχει η ΔΕΥΑΣ με εντάξεις έργων ύψους άνω των 40 εκατ.ευρώ. Για αυτή την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν και τα αποτελέσματα που φέρνουν θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τη Διοίκηση και τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΣ.

Αυτή την στιγμή, η επιχείρηση πραγματοποιεί έργα αξίας 22 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το Δήμο Σερρών».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Σερρών, ανέφερε «θέλω να σημειώσω ότι όλα αυτά τα έργα εντάσσονται σε έναν ευρύτερο προγραμματισμό για να ενισχύσουμε ουσιαστικά τον Δήμο μας με υποδομές και έργα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί και τα οποία δίνουν έμπρακτες λύσεις και απαντήσεις στις ανάγκες των συνδημοτών μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος είπε πως «το συγκεκριμένο έργο είναι προϋπολογισμού 3.605.000 ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα δώσει μεγάλες λύσεις όσο αφορά την απρόσκοπτη υδροδότηση των τεσσάρων κοινοτήτων».

Μετά τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη, συνέχισε ο κ. Χαλκιόπουλος, «συμπορευόμαστε από την πρώτη στιγμή για το όραμα που εκτελούμε στη ΔΕΥΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το έργο που θεμελιώνουμε σήμερα, μιας δεξαμενής 2.000 κυβικών που θα υδροδοτεί ταυτόχρονα τις 4 κοινότητες, εκμεταλλευόμενοι της τέσσερις γεωτρήσεις που υπάρχουν συν μια ακόμη γεώτρηση στην Αγία Ελένη, με 26 χιλ. δικτύων αγωγών.

Έτσι θα αποφύγουμε τις διακοπές που οφείλονταν σε βλάβες των γεωτρήσεων, ενώ θα υπάρχει και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας γιατί θα λειτουργούν οι γεωτρήσεις όσο πρέπει για να καλύπτονται οι ανάγκες.

Στα σημαντικά οφέλη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς θα εξοικονομούμε υπόγεια ύδατα.

Πέρα από την πληθώρα έργων που πραγματοποιήσαμε έρχονται και άλλα, όπως τα έξυπνα υδρόμετρα, ο πυρήνας των Καλών Δένδρων – Χριστός, ενώ προσπαθούμε συνεχώς να εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα για ένταξη νέων σημαντικών έργων», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.

Κοινοποίηση