Από την Αθήνα στο Μούρεσι Πηλίου- Η απόφαση της Ελ. Προεστάκη και του συζύγου της Ξ. Καρύδη να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους (Βίντεο)

(Πήλιο- Μούρεσι: Φωτογραφία Infonews24.gr)

Για την Ελισάβετ Προεστάκη και τον σύζυγό της Ξενοφώντα Καρύδη, το Πήλιο είναι έρωτας από τα φοιτητικά τους χρόνια και λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στο πανέμορφο χωριό Μούρεσι.

Ο Ξενοφών είναι βιολόγος, ενώ η Ελισάβετ ήταν εκπαιδευτικός και σύμβουλος σε έναν τεράστιο οργανισμό που ασχολούνταν με την ελληνική, μικρομεσαία, μεταποιητική βιοτεχνία, ωστόσο η αγάπη τους για τον ευλογημένο και πανέμορφο αυτό τόπο ήταν τόσο μεγάλη και το βασικό κίνητρο για να αλλάξουν τη ζωή τους.

Όπως ανέφερε η Ελισάβετ Προεστάκη, μιλώντας στο Infonews24, η ίδια και ο σύζυγός της Ξενοφών κατάγονται από την Αθήνα, όπου και ζούσαν- ζουν, καθώς μοιράζουν πλέον τον χρόνο τους στις δύο περιοχές, ενώ έχουν «ρίζες» και από διάφορα σημεία της προσφυγιάς.

«Άρα αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν είχαμε χωριό. Αγαπήσαμε το Πήλιο ως φοιτητές. Πάντα θέλαμε να πάρουμε ένα σπίτι που να ασχοληθούμε με την πραγματική του αποκατάσταση και να βλέπουμε και το Αιγαίο» δήλωσε η κ. Προεστάκη και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή αυτό υλοποιήθηκε και το 2005 έχοντας κάποια χρήματα ήρθαμε στο Μούρεσι και βρήκαμε αυτά τα δύο κτήματα, εκ των οποίων το ένα είχε ένα σπίτι του 1794 που ήταν χτισμένο με την Πηλιωρίτικη αρχιτεκτονική».

(Φωτογραφίες: Infonews24.gr)

Το Μούρεσι είναι ένα χωριό του Πηλίου το οποίο έχει θέα προς βουνό και θάλασσα. Ως γειτονικά χωριά του είναι ο Κισσός, ο Άγιος Δημήτριος και το Αιγαίο Πέλαγος. Είναι γεωγραφικά κτισμένο πάνω από την Νταμούχαρη, το Παπα Νερό και τον Άγιο Ιωάννη, το παλιότερο παραθαλάσσιο του ανατολικού Πηλιού.

Ο επισκέπτης πηγαίνοντας στο Μούρεσι αντικρίζει την Χαλκιδική η οποία βρίσκεται απέναντι όπως και το Άγιο Όρος. Το Μούρεσι διαθέτει άγρια φυσική ομορφιά αλλά είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές μακριά από τον πολύ κόσμο.

Μάλιστα, αποτέλεσε και την «πηγή» έμπνευσης για τον Διονύση Σαββόπουλο, στο τραγούδι του «Σου μιλώ και κοκκινίζεις», καθώς αναφέρει στον στίχο: «Της Αγία Τριάδας ήρθαν μέρες φτερωτές, Το χωριό το Μούρεσι χορεύει από προχτές».

Το σπίτι της Ελισάβετ και του Ξενοφώντος αναπαλαιώθηκε- μία προσπάθεια που διήρκησε έξι χρόνια- με πολλή αγάπη, έμειναν οι περιβάλλοντες τοίχοι, έγιναν ειδικές μελέτες, χρησιμοποιήθηκαν μόνο οικολογικά υλικά, επανδρώθηκε με οικολογικά συστήματα ύπνου και διαμορφώθηκε σε ξενώνα 8 δωματίων και εγένετο το «Καλντερίμι».

«Αποφασίσαμε να το αξιοποιήσουμε και συνέβη να αλλάξουμε δουλειά και να έρχεται εκλεκτός κόσμος. Προσπαθήσαμε, μέσα από την ελληνική φιλοξενία, ο επισκέπτης να αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Στην πορεία προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα γαστρονομικά στο ελληνικό πρωινό που φτιάχνουμε εδώ, το ψωμί φτιάχνεται εδώ, όπως και τα γλυκά και οι πίτες, όλα τα προϊόντα είναι εκλεκτά» τόνισε η Ελισάβετ.

Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι από τη βόρεια Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ολλανδία, αλλά και από το Ισραήλ.

Όση θέληση και διάθεση, όμως, αν έχουν οι επιχειρηματίες, αν οι τοπικές αρχές δεν συνειδητοποιήσουν πως είναι απαραίτητες οι βασικές υποδομές, στις οποίες υστερεί το πανέμορφο Πήλιο, τότε δεν θα αναπτυχθεί η «δυναμική» και δεν θα δοθεί η απαραίτητη «ώθηση» στην τοπική οικονομία.

«Υπάρχουν μειονεκτήματα που αν ξεπερασθούν, θα μπορούσε να ‘απογειωθεί’ η ομορφιά του Πηλίου. Οι διοικούντες θα πρέπει να δουν ορισμένα ζητήματα, όπως της καταστροφής των δρόμων από το 2018 που ζορίζει τους επισκέπτες σε συνδυασμό με την ελλιπή σηματοδότηση. Θα πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των καλντεριμιών, αλλά και επιλυθούν τα ζητήματα της ανακύκλωσης και της στάθμευσης. Το Πήλιο είναι ένας απίστευτος τόπος ομορφιάς και οι επιχειρηματίες τιμούν και σέβονται τον επισκέπτη» δήλωσε στο Infonews24 η Ελισάβετ Προεστάκη.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της Ελισάβετ Προεστάκη στο Infonews24:

Κοινοποίηση