Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Τιμίας Ζώνης στο Σιδηρόκαστρο

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Τιμίας Ζώνης στο Σιδηρόκαστρο. Το απόγευμα της Τετάρτης 30 Αυγούστου θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η λιτανεία και της Ιερής Εικόνας της Τίμιας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Θα ακολουθήσει Αρτοκλασία και ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου θα κυρήξει το Θείο Λόγο του στην πλατεία Ελευθερίας.

Το πρωί της Πέμπτης 31 Αυγούστου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργεία ιερουργοούντος του κ.κ. Μακαρίου.

Λίγα λόγια για τον Ναό της Αγίας Ζώνης πηγή wikipedia

Ο ναός της Αγίας Ζώνης, όπως είναι σήμερα γνωστός, ήταν ειδωλολατρικός τάφος της Ελληνιστικής εποχής που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, αρχικά αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο. Με την πάροδο του χρόνου ο ναός εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε η ύπαρξή του. Ανακαλύφθηκε εκ νέου την Άνοιξη του 1915 από τη Σιδηροκαστρινή Θεόπεμπτη Παζώνη. Ο Μητροπολίτης Παρθένιος φρόντισε τότε να χτιστεί ένας μικρός ναός σχεδόν όλος μέσα στον βράχο. Η πανήγυρη της Αγίας Ζώνης που γινόταν στη Μονή Σπηλαίου στο Μελένικο μεταφέρθηκε ως παράδοση στο Σιδηρόκαστρο, καθώς κατά τον εκπατρισμό τους το 1913 οι Μελενίκιοι μετέφεραν την εικόνα της Αγίας Ζώνης μαζί με άλλα κειμήλια στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Η εικόνα αγιογραφήθηκε τον 18ο αιώνα στο Άγιο Όρος μετά από παραγγελία του Μελενίκιου Πέτρου Τρένου του Αλεξίου ως εκπλήρωση τάματος. Απεικονίζει την Θεοτόκο μεταξύ δύο αγγέλων να παραδίδει την Αγία Ζώνη στον Απόστολο Θωμά και στο κάτω μέρος της, εικονίζονται οι έντεκα Απόστολοι γύρω από τον κενό τάφο. Έτσι μετά την έλευση των Ελλήνων εκ Μελενίκου, ο ναός αφιερώθηκε στην αγία Ζώνη. Το 1939 ο ναός επεκτάθηκε και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.

Ο λαξευμένος στο βράχο τάφος είναι το ιερό βήμα του σημερινού ναού. Ανακαινίσθηκε εξ ολοκλήρου το 2003 από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο.

 

 

Κοινοποίηση