Δομή Κλειδί Σιντικής: Τέλος οι Ουκρανοί- Επέστρεψαν σήμερα 200 μετανάστες- Οι ερωτήσεις του Infonews24 «κινητοποίησαν» το Υπουργείο;


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας- Ζωή Χειμωνίδου

«Επέστρεψε» στον αρχικό της «προορισμό», η Δομή μεταναστών στη θέση «Κλειδί», του Δήμου Σιντικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infonews24, σήμερα στη Δομή μεταφέρθηκαν 200 μετανάστες και συνολικά θα φιλοξενούνται 800. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τους 800, οι 600 θα είναι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι 200 θα είναι «περαστικοί», που θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε άλλες δομές.

Το γεγονός της επανέναρξης λειτουργίας της Δομής, προκάλεσε πρόσφατα και την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Σερρών, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, ανέφερε- μεταξύ άλλων- τα εξής:
«…Φτάνοντας στο σήμερα, σε μια Διεύθυνση Αστυνομίας με 30 κενές οργανικές θέσεις όπου το αστυνομικό προσωπικό είναι ταλαιπωρημένο με το μεταναστευτικό, με ποδοσφαιρική ομάδα στη SUPER LEAGUE, με το μεγαλύτερο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας 800 κρατουμένων και τις καθημερινές μεταγωγές, καλούμαστε τώρα να φυλάξουμε και τη Δομή Μεταναστών στο Κλειδί Σιντικής χωρητικότητας 1.000 ατόμων η οποία επαναλειτουργεί. Ενώ εξ’ αρχής είχαμε λάβει ενημέρωση ότι εφόσον πρόκειται για ανοιχτή δομή δεν θα χρειαστεί αστυνομική δύναμη, προχθές με μια ξαφνική διαταγή οχτώ (8) συνάδελφοι από υπηρεσίες της Δ.Α. Σερρών μετακινούνται στη Δομή Κλειδί Σερρών για την επιτήρηση της…
Μάλλον και παρά τις επισημάνσεις της Ένωσης μας, οι διοικούντες δεν κατάλαβαν το αυτονόητο….ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ!!!!!! Δεν φτάνουμε για όλα….Ούτε θα ανεχθούμε να μετακινούμαστε σαν τσουβάλια, γιατί αν και το γνώριζαν οι διοικούντες δεν έπραξαν το λογικό και αναμενόμενο, την ενίσχυση της Δ.Α. Σερρών μέσω αποσπάσεων από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας για την κάλυψη των αναγκών φρούρησης-επιτήρησης της Δομής Κλειδιού Σιντικής…». (Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Σερρών ΕΔΩ)

Τον Μάρτιο του 2022, από τη Δομή στο Κλειδί είχαν απομακρυνθεί όλοι οι μετανάστες και η δομή είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων από την Ουκρανία, εξαιτίας του πολέμου.

Τον Αύγουστο του 2023 και μετά από 3 χρόνια λειτουργίας της Δομής στο Κλειδί Σιντικής συγκροτήθηκε επιτροπή για την οριστική παραλαβή του έργου. Ένα έργο που κόστισε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωση του οποίου είχαν δοθεί περισσότερες από 6 παρατάσεις.

Το τελευταίο γεγονός και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρχε πλέον ενημέρωση για τις ροές Ουκρανών εκτοπισμένων, προκάλεσαν στο Infonews24 μία σειρά από απορίες, σχετικά με το σκοπό λειτουργίας της Δομής, αλλά και το μέλλον αυτής.

Έτσι, λοιπόν, επικοινωνήσαμε με τον Διοικητή της Δομής Βασίλη Νικηφόρου, ο οποίος μας ζήτησε να του στείλουμε γραπτώς τις ερωτήσεις μας, όπως και πράξαμε.

Στις 10 Αυγούστου 2023 στείλαμε τις ερωτήσεις, αλλά απαντήσεις δεν λάβαμε ποτέ. Τουναντίον, αμέσως μετά την αποστολή των ερωτήσεων, οι οποίες ουσιαστικά εστάλησαν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, άρχισαν οι… διεργασίες που οδήγησαν στις σημερινές εξελίξεις, με την επανέναρξη ουσιαστικά της Δομής.

Σύμπτωση; Στην πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Είναι σύμπτωση που όταν το Infonews24 άρχισε να θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα, με στόχο να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα- σχετικά με την πραγματική λειτουργία της δομής και αν τελικά δαπανήθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για μία εγκατάσταση που λειτουργεί ή δεν λειτουργεί- άρχισαν οι «ετοιμασίες» της Δομής και οι… κρυφές επισκέψεις, όπως αυτή της Υφυπουργού Μετανάστευσης Σοφίας Βούλτεψη πριν από μερικές ημέρες;

Το έγγραφο που είχε στείλει το Infonews24 στις 10 Αυγούστου, με τις ερωτήσεις ανέφερε τα εξής:
«Προς: κ. Βασίλη Νικηφόρου
Διοικητής της Δομής Φιλοξενίας στη θέση «Κλειδί» του Δήμου Σιντικής
Αξιότιμε κ. Νικηφόρου,
Εκ μέρους του δημοσιογραφικού, ειδησεογραφικού ιστοτόπου με την επωνυμία «Infonews24.gr», θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τον σκοπό λειτουργίας της Δομής, μετά και την απομάκρυνση των μεταναστών.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής:
• Πως λειτουργεί σήμερα η Δομή;
• Πόσοι Ουκρανοί έχουν περάσει από τη συγκεκριμένη Δομή από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022;
• Συνεχίζονται οι ροές Ουκρανών και σε ποιο βαθμό σε σχέση με την περίοδο έναρξης του πολέμου;
• Τι περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της δομής (οικήματα κ.λπ.);
• Ποιες υπηρεσίες προσφέρουν;
• Πόσοι απασχολούνται σήμερα στη δομή;».

Κοινοποίηση