Βασίλης Ρόκος: «Η Κεντρική Μακεδονία αθωράκιστη στις προ των πυλών μεγάλες καταστροφές- Περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές στο συρτάρι της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης»

του Βασίλη Ρόκου-Υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

«Προτεραιότητά μας η προστασία του περιβάλλοντος» διατυμπανίζει η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς όμως για το περιβάλλον και τους πολίτες, αυτή η προτεραιότητα έχει μόνο επικοινωνιακό και θεματικό χαρακτήρα, ενόψει των επικείμενων εκλογών. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ταυτόσημη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της εκάστοτε κεντρικής ή τοπικής διοίκησης.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης ΚΜ έχω τονίσει ότι οι ελλείψεις σε υποδομές και έργα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών της ΠΚΜ. Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι ένα κατεστραμμένο περιβάλλον, μία οικολογική καταστροφή από πυρκαγιά, από πλημμύρα, από ρύπανση επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία, στην ανάπτυξη, στην οικονομία και απειλεί το μέλλον όλων μας. Η περιβαντολογική ευαισθησία της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης είναι απούσα και η λίστα των παραδειγμάτων μεγάλη.

Ενδεικτικά:

– Προσφάτως διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για την απόθεση απορριμμάτων και μπαζών, σε συγκεκριμένο σημείο της Περιφερειακής Οδού με ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και για την παράνομη διάνοιξη παράδρομων από επιτήδειους, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο μέρος. Η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή αλλά δυστυχώς συνεχίζεται από το 2022, με αποτέλεσμα: Πρώτον να μολύνεται η περιοχή και δεύτερον να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

– Με αφορμή την φονική θεομηνία στην Θεσσαλία, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης ΚΜ υπογράμμιζε σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι πλήρως θωρακισμένη σε αντιπλημμυρικά έργα. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από 13 χρόνια διοίκησης, μόλις στις 6/9/23 η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την ΕΥΑΘ για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Θεσσαλονίκη.

– Την ώρα που η απερχόμενη διοίκηση διαφημίζει το θεματικό εκλογικό της κέντρο που φέρει κεντρικό σύνθημα «προστασία του περιβάλλοντος», μεγάλη έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» για την ατμοσφαιρική ρύπανση των ευρωπαϊκών πόλεων, κατατάσσει την Θεσσαλονίκη στις τελευταίες θέσεις επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοί της αναπνέουν τοξικό αέρα.

– Ας αναφερθούμε και στο τί συμβαίνει με τα αντιπλημμυρικά αναχώματα στη Λίμνη Κερκίνη. Σύμφωνα με καταγγελία προέδρου χωριού, το ανάχωμα «δακρύζει» δηλαδή υπάρχει διαρροή νερού. Ξεκίνησε να γίνεται ένα αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο έχει υλοποιηθεί μόνο κατά το ένα τρίτο και εδώ και δέκα χρόνια δεν κινείται τίποτα. Με μια μεγάλη νεροποντή υπάρχει ο κίνδυνος το ανάχωμα αυτό να καταρρεύσει. Προειδοποιώ ότι το νερό θα φτάσει 1,5 μέτρο σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων, όπου είναι η πόλη των Σερρών. Επιπλέον, οι κίνδυνοι οικολογικής καταστροφής και για τον υδροβιότοπο συνεχίζονται, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του όγκου των πλαστικών μπουκαλιών που καταλήγει στη λίμνη έρχονται από την Βουλγαρία, μέσω του Στρυμόνα. Για να μην αναφερθούμε για τις εικόνες εγκατάλειψης στις υποδομές που βρίσκονται περιμετρικά. Μην ξεχνάμε ότι η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα το «Forbes» συμπεριλαμβάνει την Κερκίνη στα 5 πιο εντυπωσιακά θαύματα της φύσης στα Βαλκάνια. Θα «θυσιάσουμε» κι αυτόν τον φυσικό θησαυρό, όπως «θυσιάσαμε» και το δάσος της Δαδιάς?

– Με προσωπική αυτοψία μου στον νομό Πιερίας, ο βιολογικός καθαρισμός στην Κατερίνη και στο Λιτόχωρο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον καθαρισμό των λυμάτων, με τραγικό αποτέλεσμα τα ακάθαρτα νερά να καταλήγουν σε ποτάμια, που με τη σειρά τους ρέουν στον Θερμαϊκό Κόλπο. Με ότι αυτό σημαίνει για το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της θάλασσας.

– Παρόμοια είναι και η κατάσταση με τους βιολογικούς στον νομό Χαλκιδικής, οι οποίοι ξεχειλίζουν συχνά κάθε καλοκαίρι, με τα απόνερα να καταλήγουν στην θάλασσα όπου κολυμπούν λουόμενοι, Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της ομάδας «ΣΥΝ-εργασία» θεωρώ χρέος μου προς τους συμπολίτες μου, να επισημάνω για ακόμη μία φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος μέσω έργων σημαίνει πρωτίστως προστασία της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής.

Έχοντας μπροστά μας έναν ολόκληρο χειμώνα και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να βρίσκονται προ των πυλών, η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται αθωράκιστη.

Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητες για μένα και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ αδιάκοπα, για την διασφάλισή τους.

Κοινοποίηση