Διαγράφονται τα πρόστιμα των ηλικιωμένων που δεν εμβολιάστηκαν- Η πορεία του κορονοϊού και της γρίπης στη χώρα


Νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγραφούν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που είχαν τεθεί κατά την εποχή της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε πως το Υπουργείο θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πεισθεί και ο πλέον δύσπιστος πολίτη για την αξία για τη δημόσια υγεία του να κάνει κάποιος το εμβόλιο αυτό.

«Και θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να μπορέσει το εμβόλιο να φτάσει και στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία, από τη γρίπη και γενικά από όλες αυτές τις ασθένειες.
Στα πλαίσια της συμφιλίωσης και της λήξης της μεταξύ μας σύγκρουσης αποφασίσαμε με την κυρία Αναπληρώτρια Υπουργό – εισηγηθήκαμε στην Κυβέρνηση και το αίτημα έγινε δεκτό-, να καταθέσουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγράψουμε τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που είχαν τεθεί κατά την εποχή της πανδημίας.
Τείνουμε «κλάδον ελαίας» προς όλη εκείνη την πλευρά της κοινωνίας που είχε τόσο αντιδράσει. Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Γίνεται γιατί το χρειάζεται η ζωή του καθενός μας. Και η ευθύνη η δική μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας αυτό το μήνυμα να φτάσει παντού. Και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να συμβεί αυτό» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη υπογράμμισε πως όταν «μπήκαν» τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους, έγινε γιατί πραγματικά υπήρχαν συρροές με σοβαρή νόσηση και θάνατο συνανθρώπων μας, δηλώνοντας με έμφαση πως «δεν είχαμε άλλη λύση».

«Θυμάστε τα στοιχεία, πέθαναν άνθρωποι κατά δεκάδες στις εντατικές ακριβώς γιατί ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν ένα ύστατο μέτρο που πήραμε στην οξεία φάση της πανδημίας.
Και όπως πολύ εύστοχα έθεσε ο Υπουργός, δεν είμαστε πια σε αυτή την φάση, περνάμε σε μία κανονικοποίηση. Όπως κάνουμε ένα ετήσιο τσεκάπ κάθε χρόνο, προγραμματίζουμε τον εμβολιασμό μας για την γρίπη, προγραμματίζουμε πλέον και τον εμβολιασμό μας για τον κορονοϊό» τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Η πορεία του κορονοϊού και της γρίπης στη χώρα

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου υποστήριξε πως το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε απλές κλίνες και πως ευτυχώς δεν υπήρχε σημαντική πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου από τους περίπου 90 ασθενείς που μπήκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας αυτή την περίοδο, μόνο δύο είχαν κάνει τον πρόσφατο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο δηλαδή για τον covid, με την ίδια να προσθέτει πως η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο λόγω του covid, είναι λόγω και των υπολοίπων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η κ. Κοτανίδου επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μία επιδημία γρίπης, η οποία «τρέχει» με πολύ κακά κλινικά στοιχεία, επίσης έχουμε πάρα πολλές άλλες ιώσεις, όπως είναι ο RSV και ο ρινοεντερικός που προκαλούν μεγάλη εξάντληση στους ανθρώπους και πολύ μεγάλη αδυναμία να κάνουν την καθημερινή τους δουλειά.

«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει πανικός, η χτεσινή μέρα ήταν και η πρώτη μέρα που οι εξαγωγές υπερβήκανε πάρα πολύ τις εισαγωγές» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου.

Όσον αφορά στο αντιικό φάρμακο «Paxlovid», η κ. Κοτανίδου τόνισε πως εδώ και δύο τρεις μέρες υπάρχει μία σημαντική μείωση των αιτήσεων για το φάρμακο, το οποίο αυτό ήταν από τα πρώτα που βλέπαμε όταν ξεκίνησε η μεγάλη προσέλευση στο σύστημα υγεία.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου επανέλαβε ότι από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους, ο Οργανισμός διασταύρωσε πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και μόνο δύο ήταν.

Επίσης από τους 1.028 θανάτους όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι, με τον κ. Χατζηχριστοδούλου να τονίζει χαρακτηριστικά πως «φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο με αυτά τα δεδομένα».

Φαίνεται φέτος ότι έχουμε μια αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τις μετά-Covid προηγούμενες χρονιές.

Υπάρχει μία θετικότητα τώρα που αγγίζει περίπου το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο που έχουμε της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και φαίνεται ότι είμαστε κοντά στο peak.

Άρα, περιμένουμε, το επόμενο διάστημα μία με δύο βδομάδες, να φτάσουμε το peak και έτσι να «ανακουφιστεί» και το σύστημα υγείας. Έχει μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά η καμπύλη της γρίπης που σημαίνει ότι «οδεύει» προς κανονικοποίηση.

Επίσης, υπάρχει μία αλλαγή όσον αφορά στην γρίπη. Φέτος είναι πιο συχνά η Α-Η1Ν1 σε σχέση με πέρσι που ήταν η Α-Η3 πιο συχνή. Φέτος το 80% είναι Η1.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο σημειώνεται αύξηση και στον RSV, στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Δεν υπάρχουν πολλά συγκριτικά δεδομένα γιατί φέτος γίνεται ένα οργανωμένο σύστημα καταγραφής του RSV.

«Έχουμε βάλει και τα λεγόμενα «ΡΟC», τα λεγόμενα Point Of Care», που είναι μοριακές τεχνικές στο σημείο που βλέπω τους αρρώστους και έχουμε σχεδόν σε αρκετά κέντρα υγείας και σε πολλά νοσοκομεία βάλει και δίνουμε και τα αναλώσιμα και γίνεται ο έλεγχος για RSV φέτος. Γιατί έχουμε μπροστά μας και το εμβόλιο και πρέπει να δούμε ακριβώς την επίπτωση για να δούμε αν έχει κόστος όφελος η παρέμβαση. Άρα το κάναμε φέτος. Και έχουμε στοιχεία, έχουμε και μερικά συγκριτικά από τις πρώτες εβδομάδες του 2023. Ανεβαίνει και αυτός και τα στοιχεία που έχουμε είναι να ανέβει περίπου στο 15%-20% η θετικότητα. Και έχουμε δηλαδή ταυτόχρονα μία αύξηση και της γρίπης και του RSV και αυτά λίγο επιβαρύνουν το σύστημα. Όπως είπε η κυρία Κοτανίδου, φέτος η γρίπη δίνει κλινικά συμπτώματα πιο βαριά. Και ήδη έχουμε και διασωληνωμένους από γρίπη και θανάτους από γρίπη. Και πάλι εκεί το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους διασωληνωμένους και τους θανάτους είναι πολύ χαμηλό. Είναι 1 στους 12 που πέθαναν και με βάση τα στοιχεία μας εδώ 1 από τους 49, είναι δυο οι εμβολιασμένοι που έχουν μπει στην ΜΕΘ. Άρα και περίπου και εκεί έχει σταθεροποιηθεί η εικόνα. Έχουμε μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις από γρίπη, όχι μεγάλη όμως» ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Κοινοποίηση