Δ.Σ. Σερρών: Η σχέση της Δ. Χατζηγαβριήλ με τη «Hydroment», το κολυμβητήριο της Ομόνοιας και το Άρθρο 24


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

Με το… καλημέρα σας ή μάλλον με το… καλησπέρα σας, εκδηλώθηκαν οι πρώτες εντάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

Αφορμή καταρχάς στάθηκε η εκτός ημερήσιας ερώτηση που απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Μισιρλής, για τη σχέση της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Δέσποινας Χατζηγαβριήλ, με την εταιρεία «Hydroment», που έχει αναλάβει τη μελέτη και του κολυμβητηρίου της Ομόνοιας.

Ο κ. Μισιρλής έκανε αρχικά λόγο για μια «σπουδαία μελετητική εταιρεία», η οποία συμμετείχε σε δύο διαγωνισμούς του Δήμου Σερρών. Ο ένας ήταν ο διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης του κλειστού κολυμβητηρίου στην Ομόνοια και ο άλλος αφορούσε στην πυροπροστασία των σχολείων του Δήμου Σερρών, επισημαίνοντας πως η εταιρεία «με μεγάλη επιτυχία πήρε και τις δύο μελέτες και τις εκπονεί». Μάλιστα πριν από 3 εβδομάδες στη Δημοτική Επιτροπή τέθηκε το αίτημα της εταιρείας για παράταση της παράδοσης της μελέτης κατά 7 μήνες και 13 μέρες που εγκρίθηκε ομόφωνα.

«Το δικό μου ερώτημα, για να προφυλάξω το κύρος της Δημοτικής Επιτροπής και τη νομιμότητα των αποφάσεών της, είναι εάν εσείς έχετε κάποια επαγγελματική σχέση με την εταιρεία αυτή, η οποία να δημιουργεί μόνο για τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις κάποιο konflikt σε σχέση με την παρουσία στη Δημοτική Επιτροπή όταν λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν σχέση με την εταιρεία» ανέφερε ο κ. Μισιρλής απευθυνόμενος στην κ. Χατζηγαβριήλ.

Από την πλευρά της, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δέσποινα Χατζηγαβριήλ διευκρίνισε πως το πτυχίο της δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της εταιρείας, αλλά ακόμη και όταν συμμετείχε, συμμετείχε με ποσοστό 0,073%, με τον κ. Μισιρλή να επικαλείται το Άρθρο 24 του Νόμου 4412.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος ρώτησε την κ. Χατζηγαβριήλ αν παραδέχεται πως συμμετείχε στην εταιρεία τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και μετά.

Ένα σημείο του λόγου του, όμως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της κ. Χατζηγαβριήλ, όσο και της Δημάρχου Βαρβάρας Μητλιάγκα, καθώς συσχέτισε την εταιρεία με εμπλοκή της στην καθυστέρηση του νέου κολυμβητηρίου.

«Πότε αποσύρατε το πτυχίο σας; Αναφέρομαι στην επαγγελματική δραστηριότητα μιας εταιρείας, η οποία πήρε τη μελέτη ενός έργου από το Δήμο Σερρών, η οποία είναι σε εξέλιξη, η οποία μελέτη εν πολλοίς εμπλέκεται στη διαδικασία της καθυστέρησης που έχουμε για το νέο κολυμβητήριο» ανέφερε ο κ. Χρυσάφης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της κ. Χατζηγαβριήλ, η οποία δήλωσε με έμφαση «όχι τέτοια κύριε Χρυσάφη, εντυπώσεις δεν θέλω να δημιουργείτε», με τον κ. Χρυσάφη να διευκρινίζει πως είπε «εμπλέκεται κι όχι ευθύνεται».

Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα υποστήριξε πως θεωρεί απαράδεκτο να γίνεται προσωπική αναφορά και προσωπική ανάκριση σε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο- όπως είπε- «οφείλετε τουλάχιστον κάποιον σεβασμό» και πρόσθεσε:
«Να θυμίσω ότι και στη δική σας θητεία υπήρχαν θέματα που κατά καιρούς τα λύσαμε με προσωπικό τρόπο, ακριβώς για να μην θίγονται άνθρωποι και συνειδήσεις. Η κ. Χατζηγαβριήλ είχε στη συγκεκριμένη εταιρεία ένα ποσοστό της τάξης του 0,073%, που προέκυψε από μία παλαιότερη συνεργασία δήλωσης του πτυχίου ως μελετητικό πτυχίο. Αυτό το ποσοστό δεν δημιουργεί ούτε κάποιο δικαίωμα, ούτε κάποια οικονομική συναλλαγή και είναι κάτω από το όριο του 0,5% που ορίζει το άρθρο 24. Ήταν εν γνώσει και δική μου εδώ και πάρα πολύ καιρό και παρά το γεγονός ότι δεν δημιουργεί και δεν δημιούργησε κανένα κώλυμα, ούτε όφειλε η κ. Χατζηγαβριήλ να το αποσύρει, για λόγους ευθιξίας και για να μην εκθέσει σε μια οποιαδήποτε υπόνοια, όπως τώρα προσπαθείτε να κάνετε τη δημοτική αρχή, το απέσυρε».

Τι αναφέρει το Άρθρο 24 του Νόμου 4412

Τι αναφέρει, όμως, το επίμαχο Άρθρο 24 του Νόμου 4412 που αφορά σε συγκρούσεις συμφερόντων και που επικαλέστηκαν τόσο ο κ. Σπύρος Μισιρλής, όσο και η Δήμαρχος Σερρών;
«Άρθρο 24 Συγκρούσεις συμφερόντων (άρθρο 24 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ)
1. Οι αναθέτουσες αρχές λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, κατά τις επόμενες παραγράφους, για:
α) την αποτελεσματική πρόληψη,
β) τον εντοπισμό και
γ) την επανόρθωση
συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή διαδικασιών σύναψης σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της διαδικασίας, καθώς και της κατάρτισης των εγγράφων της σύμβασης, ούτως ώστε να αποφεύγονται τυχόν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των οικονομικών φορέων.
2. Κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων συντρέχει ιδίως όταν τα πρόσωπα της επόμενης παραγράφου, έχουν, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοοικονομικό, οικονομικό ή άλλο προσωπικό συμφέρον, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 4, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως στοιχείο που θίγει την αμεροληψία και την ανεξαρτησία τους στο πλαίσιο της διαδικασίας σύναψης της σύμβασης.
3. Η σύγκρουση συμφερόντων αφορά ιδίως τα ακόλουθα πρόσωπα:
α) μέλη του προσωπικού της αναθέτουσας αρχής ή του παρόχου υπηρεσιών διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, υπό την έννοια του παρόντος Βιβλίου (άρθρα 3 έως 221), ο οποίος ενεργεί εξ ονόματος της αναθέτουσας αρχής, συμπεριλαμβανομένων των μελών των αποφαινόμενων ή/και γνωμοδοτικών οργάνων ή/και
β) τα μέλη των οργάνων διοίκησης ή άλλων οργάνων της αναθέτουσας αρχής ή/και
γ) τους συζύγους και συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ’ ευθεία μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄,
τα οποία:
αα) εμπλέκονται στη διεξαγωγή της διαδικασίας σύναψης σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της διαδικασίας, καθώς και της κατάρτισης των εγγράφων της σύμβασης ή/και
ββ) μπορούν να επηρεάσουν την έκβασή της.
4. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «συμφέροντα» νοούνται προσωπικά, οικογενειακά, οικονομικά, πολιτικά ή άλλα κοινά συμφέροντα με τους υποψηφίους ή προσφέροντες ή με τους υπεργολάβους αυτών ή με οποιοδήποτε μέλος υποψήφιας/προσφέρουσας ένωσης οικονομικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων και αντικρουόμενων επαγγελματικών συμφερόντων, όπως ιδίως:
α) Η συμμετοχή προσώπου της παρ. 3 στα όργανα διοίκησης ή διαχείρισης ενός οικονομικού φορέα, όταν ο εν λόγω οικονομικός φορέας συμμετέχει στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης που διενεργεί η αναθέτουσα αρχή.
β) Η κατοχή από πρόσωπο των περιπτώσεων α΄ ή/και β΄ της παρ. 3, ποσοστού άνω του 0,5% των μετοχών, εταιρικών μεριδίων ή άλλης φύσης δικαιωμάτων επί του κεφαλαίου οικονομικού φορέα που συμμετέχει στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης, εφόσον η κατοχή του ανωτέρω ποσοστού επιτρέπει τη συμμετοχή στη διαχείριση του φορέα αυτού.
γ) Η ύπαρξη, κατά τη χρονική περίοδο που έχει ως αφετηρία δώδεκα (12) μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας σύναψης της σύμβασης και λήξη την ημέρα σύναψης αυτής, συμβατικού δεσμού που αφορά είτε στην παροχή εξηρτημένης εργασίας είτε στην εκτέλεση έργου ή παροχή υπηρεσιών ή προμήθεια αγαθών μεταξύ ενός προσώπου των περιπτώσεων α΄ ή/και β΄ της παρ. 3, με οικονομικό φορέα, που συμμετέχει στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης.
5. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 3 υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν εγγράφως στην αναθέτουσα αρχή τυχόν σύγκρουση συμφερόντων των ιδίων ή των συγγενικών τους προσώπων, υπό την έννοια της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3, σε σχέση με οποιονδήποτε υποψήφιο ή προσφέροντα, από τη στιγμή που λαμβάνουν γνώση της εν λόγω σύγκρουσης, προκειμένου η αναθέτουσα αρχή να είναι σε θέση να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6. Παράλληλα, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια σχετική με τη διενέργεια της διαδικασίας σύναψης.
6. Η αναθέτουσα αρχή αποφαίνεται αιτιολογημένα επί της συνδρομής ή μη κατάστασης σύγκρουσης συμφερόντων. Αν η αναθέτουσα αρχή αποφανθεί ότι συντρέχει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων, ενημερώνει αμέσως την Αρχή και λαμβάνει αμελλητί τα κατάλληλα μέτρα, προς διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων και προς αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, στα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η εξαίρεση του συγκεκριμένου προσώπου από οποιαδήποτε συμμετοχή στη σχετική διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης, εφαρμοζομένων και των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 7 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45).
7. Εάν μια σύγκρουση συμφερόντων είναι αδύνατον να αρθεί με άλλον τρόπο, ο υποψήφιος ή προσφέρων, ο οποίος σχετίζεται με αυτή, αποκλείεται από τη διαδικασία, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην περίπτωση δ΄ της παρ. 4 του άρθρου 73.
8. Η αναθέτουσα αρχή συντάσσει και αποστέλλει στην Αρχή γραπτή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων που εντοπίστηκαν, καθώς και όλα τα επακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο άρθρο 341».

Κοινοποίηση