Επίκαιρη ερώτηση του Κ. Μπούμπα για το αδιέξοδο των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των ΕΠΟΠ (Βίντεο)


Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Επίλυση του αδιεξόδου των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας.

«Θα πρέπει να το δείτε διότι αυτή η κοινωνική ανισότητα δημιουργεί στρεβλώσεις στο στράτευμα. Οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στον στρατό σε μια παραγωγική ηλικία, στο εικοστό όγδοο έτος της ηλικίας τους και τώρα τους διώχνετε –γιατί αυτή τη φράση θα χρησιμοποιήσω-, τους αποστρατεύετε αναγκαστικά στα πενήντα. Βρίσκονται σε μια ηλικία που–αντιλαμβάνεστε- αυτοί και οι οικογένειές τους –και είναι χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων οπλιτών- θα βρεθούν σε απόγνωση χωρίς ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη, με μόλις είκοσι δύο χρόνια γιατί για να λάβουν σύνταξη θα πρέπει να διανύσουν τουλάχιστον το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους ή να έχουν σαράντα χρόνια στον Ελληνικό Στρατό ή στο Πολεμικό Ναυτικό ή στην Αεροπορία.
Ξέρετε, στρατός δεν είναι μόνο για να παίρνεις Rafale και Belharra. Θα πρέπει να δείξετε ότι μεριμνάτε για το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων και δη για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή πληρώνουν καίριες θέσεις, είναι εξειδικευμένο προσωπικό, καλύπτουν στρατιωτικές ανάγκες.
Στην ηλικία που θα φύγουν από τον Στρατό δεν μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά με βάση την εξειδίκευση και τα βιώματα που έχουν, δηλαδή με το βιογραφικό τους στον στρατό. Πρέπει με μια νομοθετική παρέμβαση να λύσετε αυτό το ζήτημα, να παραμείνουν περισσότερα χρόνια στο στράτευμα διότι καλύπτουν –επαναλαμβάνω- καίριες θέσεις υψηλής ετοιμότητας και ανάγκης, εξειδίκευσης δηλαδή που έχουν στο στράτευμα. Η μάνα-Ελλάς –και θα το πω έτσι απλά- τους χρειάζεται.
Άρα, θα πρέπει να μεριμνήσετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι στα είκοσι οκτώ τους μπήκαν στον Ελληνικό Στρατό γιατί ήθελα να έχουν μια επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά κυρίως δεν μπήκαν γιατί έτσι τους κάπνισε, ήταν ένα αντικείμενο όπου οι περισσότεροι από αυτούς το αγαπούν.
Άρα, μην τους διώχνετε βίαια αυτούς τους ανθρώπους δημιουργώντας μια κοινωνική ανισότητα οικονομικής και οικογενειακής φύσης όπου οι άνθρωποι αυτοί θα χάσουν το ηθικό τους. Διότι, ξέρετε πολύ καλά, ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρωτίστως πρέπει να είναι το ηθικό ακμαιότατο.
Για ανθρώπους μιλάμε και όχι μόνο για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αυτήν την ώρα.
Άρα, δείτε το φρόνημα αυτών των οικογενειών των Εθελοντών Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων, τους περιβόητους ΕΠΟΠ, για να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και δώστε τους μια χρονική παράταση απέναντι στη διάρκεια που έχουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι όταν θα συμπληρώσουν το ανάλογο ηλικιακό όριο, ή αν θέλετε μετά τα πενήντα πέντε αν τους αφήσετε να πάρουν και κάποια πλασματικά χρόνια, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας ως κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας που προσέφεραν στο στράτευμα και να μπορέσουμε να ορθοποδήσουν.
Πρέπει να το δείτε. Τούτη την ώρα κρέμονται από τα χείλη σας, κύριε Υπουργέ, για το τι θα μεριμνήσετε» ανέφερε ο κ. Κώστας Μπούμπας.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα, καθώς και την απάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη:

Κοινοποίηση