Νέα Αριστερά Σερρών: Όχι στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας

«Όχι στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας» σημειώνει η Νέα Αριστερά Σερρών σε ανακοίνωση που εξέδωσε του γραφείο τύπου της τοπικής οργάνωσης.

Τα τοπικά στελέχη μεταξύ άλλων τονίζουν, ότι η Νέα Αριστερά, συντάσσεται με το Δήμο Βισαλτίας, τους πολίτες της Βισαλτίας, με τους δικαστικούς υπαλλήλους του νομού Σερρών, με το Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών, συνομολογώντας ότι κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνον η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. .

Αναλυτικά στην ανακοίνωση

«Από σήμερα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη. Το αυτό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών, την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Αντίθετα, αποτελεί αντιδραστική τομή, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι, ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και πλήττοντας περαιτέρω τα δικαιώματα των «συναλλασσόμενων» με τη Δικαιοσύνη αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων .

Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, συνολικά 113 δικαστικές υπηρεσίες θα “σβήσουν” απ’ τον χάρτη ως αυτοτελείς υπηρεσίες.

Στο νομό Σερρών καταργείται το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας, το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1914 αρχής έναρξης δηλαδή του Ελληνικού Κράτους στην περιοχή της Μακεδονίας.

Καταργείται το μοναδικό Ειρηνοδικείο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις Φυλακές Νιγρίτας που λειτουργεί σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική ενότητα με δυσπρόσιτες περιοχές και σχεδόν ανύπαρκτη συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο του νομού.

Καταργείται Ειρηνοδικείο που εξυπηρετεί πάνω από 30.000 πολίτες ετησίως, Ειρηνοδικείο με μεγάλη δικαστηριακή όπως προκύπτει μέσα από τα στατιστικά μηνιαία στοιχεία και πολλαπλάσια από άλλα Ειρηνοδικεία που διατηρούνται.

Το Νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο υποκρισίας και προχειρότητας. Ουδείς κατάλαβε , καταλάβει ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε ποια πρωτοδικεία και πια ειρηνοδικεία παραμένουν και ποια θα καταργηθούν Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης αποδεικνύεται ΚΑΙ εδώ για πολλοστή φορά. Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης νομοθετεί κατόπιν παρεμβάσεων γνωστών βουλευτών και κομματικών στελεχών. Μια επιλογή που τροφοδοτεί διχαστικούς, αχρείαστους και επικίνδυνους τοπικισμούς.

Όμως η άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει είναι συνταγματικό δικαίωμα το οποίο εν προκειμένω τίθεται εν αμφιβόλω.. Το νομοσχέδιο θα κάνει αυτή την πρόσβαση ακριβότερη και δυσκολότερη για τους πολίτες του Δήμου Βισαλτίας υποχρεώνοντάς τους σε μετακινήσεις και αυξάνοντας το κόστος των νομικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η οικογενειακή ζωή των υπηρετούντων στη Νιγρίτα δικαστικών υπαλλήλων θα έρθει πάνω – κάτω.

Με την παραπάνω εξέλιξη είναι προφανές ότι η τοπική κοινωνία θα οδηγηθεί σε περαιτέρω μαρασμό.

Οι δύο συνιστάμενες που καθόρισαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο «εκτρωματικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στη πραγματικότητα η υλοποίηση- το προαπαιτούμενου για να εισπραχθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εφαρμογή

της λογικής κόστους-οφέλους η δήθεν εξοικονόμηση πόρων, κατ΄ επιταγή της παγκόσμιας τράπεζας, υιοθετώντας άκριτα κάποιες συστάσεις της, παντελώς άσχετες με την πραγματικότητα της χώρας

Η επιτάχυνση που επικαλείται η κυβέρνηση αφορά τους λίγους και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στην οικονομία της χώρας. Δεν λαμβάνει όμως υπόψη της, την καθημερινότητα των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια και φυσικά δεν υπηρετεί το κράτος δικαίου – κάτι που εξάλλου δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ συντάσσεται με το Δήμο Βισαλτίας με τους πολίτες της Βισαλτίας, με τους δικαστικούς υπαλλήλους του νομού Σερρών (και ακόμα παραπάνω του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας), με το Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών, συνομολογώντας ότι κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνον η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Συντάσσεται με το αίτημα της μη κατάργησης του Ειρηνοδικείο Νιγρίτας και προς αυτή την κατεύθυνση στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα αγωνιστεί εντός και εκτός της Βουλής».

Κοινοποίηση