Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης και Μαρία Κομνηνάκα για τα εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. «Το Κατάστημα της Νιγρίτας έχει τη μεγαλύτερη υποστελέχωση σε προσωπικό και παράλληλα το δεύτερο μετά το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού σε δύναμη κρατουμένων» αναφέρουν οι βουλευτές, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται υπό κανονικές συνθήκες.

Διαβάστε αναλυτικά την παρέμβαση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα αναδείξει και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κράτησης Νιγρίτας. Επανερχόμαστε, καθώς παρά τις απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.

Το Κ.Κ. Νιγρίτας, όπου εδώ και 14 χρόνια λειτουργεί χωρίς να έχει γίνει προκήρυξη ξεχωριστών μόνιμων θέσεων για το εν λόγω Κατάστημα, είναι μία πολύπαθη φυλακή, που ξεκίνησε να λειτουργεί με αποσπασμένους υπαλλήλους από άλλα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Β. Ελλάδας, με πολλά λειτουργικά και κτιριακά προβλήματα.

Επιπλέον στο Κ.Κ. Νιγρίτας, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον στατιστικό πίνακα κρατουμένων όλων των Καταστημάτων Κράτησης, που τηρούνται στην ιστοσελίδα της ΓΓΑΠ (Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής), ενώ η χωρητικότητά του είναι 600ων ατόμων, κρατούνται πολλαπλάσιοι (πάνω από 721 κρατούμενοι, έως και 780!).

Είναι το Κατάστημα με τη μεγαλύτερη υποστελέχωση σε προσωπικό και παράλληλα το δεύτερο μετά το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού σε δύναμη κρατουμένων.

Ακόμα και το ίδιο το ελλιπές οργανόγραμμά που υφίσταται, το οποίο χρήζει βελτίωσης και διόρθωσης, έχει ένα σημαντικό αριθμό κενών θέσεων, όπως 34 στο φυλακτικό προσωπικό, στο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό, δεν υπάρχει ούτε νοσηλευτής για τους κρατούμενους καθώς ένας που υπηρετεί βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και έχει κάνει ενέργειες για τη συνταξιοδότηση του, κ.λπ. Από την υποστελεχωμένη φύλαξη, 8 υπάλληλοι απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες (γραμματεία, οικονομικό τμήμα), με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι βάρδιές τους. Την ίδια ώρα υπάρχουν χρωστούμενα ρεπό και άδειες, υπάλληλοι κάνουν διπλοβάρδιες για να λειτουργήσει το Κ.Κ, με αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική κόπωση τους, αλλά και την πίεση και το άγχος προκειμένου να βγει το ημερήσιο πρόγραμμα.

Να θυμίσουμε ότι στην απάντηση που έδινε το αρμόδιο Υπουργείο στην Ερώτηση του ΚΚΕ (3898/14-03-2022) σχετικά με το «φαινόμενο του υπερπληθυσμού», αναφερόταν στην επικείμενη λειτουργία δύο ακόμα Κ.Κ. μέχρι τις αρχές του 2024, κάτι όμως που δεν έφερε τα αποτελέσματα που υποσχόταν. Όσες ενστάσεις και διαμαρτυρίες γίνανε από την Ένωση Υπαλλήλων Σ.Κ. Νιγρίτας προς τη διοίκηση, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση, οι απαντήσεις είναι επί προφορικού λόγου: «κάντε υπομονή, δεν μπορεί να γίνει καμία νέα προκήρυξη, θα γίνει αποσυμφορισμός όταν λειτουργήσει πλήρως το Κ.Κ. Δράμας».

Παρότι υπήρξε προκήρυξη για το Κ.Κ. Δράμας, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για τις οξυμένες ανάγκες του Κ.Κ. Νιγρίτας και παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο 2024 ο αρμόδιος Υφυπουργός μίλησε για «στρατηγικό πλάνο 2024-2026», που στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στο σύνολο των Καταστημάτων, όπως επίσης και για ενίσχυση του προσωπικού και των υπηρεσιών υγείας, τίποτα δεν έχει γίνει πράξη, ενώ το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας είναι είδη σε κόκκινο συναγερμό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

– Την προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση των θέσεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του Κ.Κ. Νιγρίτας και γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, όπως έχει πραγματοποιηθεί για όλες τις άλλες φυλακές ίδιου τύπου.

– Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα ρεπό, νυχτερινά και εξαιρέσιμα, αργιών και εργασίμων ημερών όλων των υπαλλήλων.

– Να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες σε όλο το προσωπικό.

– Να αντικατασταθούν επιτέλους τα παλαιά και επικίνδυνα υπηρεσιακά οχήματα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα ασφαλείας στις μεταγωγές κ.λπ.

Κοινοποίηση