
Τον έντονο προβληματισμό του για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον πολλαπλασιασμό των αγριόχοιρων στο Δήμο Αμφίπολης, το οποίο έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς ολόκληρα κοπάδια προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, με επιστολή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του Δημάρχου Αμφίπολης αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,
με την παρούσα επιστολή θέλω να σας διαβιβάσω τις έντονες ανησυχίες μου και την έντονη αγανάκτηση των δημοτών μου για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αγριογούρουνα. Το θέμα με τον πολλαπλασιασμό των αγριόχοιρων στο Δήμο Αμφίπολης (όπως και σε όλη την Ελλάδα) έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, δεδομένου ότι ολόκληρα κοπάδια προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες του Δήμου μου χωρίς αυτές να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ φέρνοντας έτσι σε απόγνωση τους δημότες μου, αφού βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουν αγώνα επιβίωσης.
Το σημαντικότερο δε, είναι ότι διακυβεύεται και η ασφάλεια των δημοτών μου και όλων όσων διασχίζουν το επαρχιακό δίκτυο Δράμας – Αμφίπολης αφού τα ατυχήματα με αγριογούρουνα είναι καθημερινό φαινόμενο χωρίς ευτυχώς έως τώρα να έχουμε θρηνήσει θύματα. Επειδή η ανθρώπινη ζωή δεν αποζημιώνεται αλλά ούτε εξαγοράζεται γι’ αυτό ζητώ:
1. Άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη του πληθυσμού των αγριογούρουνων.
2. Άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τα αγριογούρουνα.
3. Ένταξη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ της αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται από τους αγριόχοιρους».