Λαϊκή Συσπείρωση Κ.Μ. για αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Σερρών: «Όσα έργα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά»


Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιφερειακής ενότητας Σερρών έθεσαν με ερώτησή τους στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» χαρακτηρίζει ως «ανεπαρκή» και «αναποτελεσματικά» τα έργα που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, ενώ θέτει και μία σειρά ερωτημάτων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Καθώς πλησιάζει η φετινή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδος, στις οποίες αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, επανερχόμαστε στο ζήτημα της υλοποίησης της αντιπλημμυρικής θωράκιση της ΠΕ Σερρών.

Να σημειωθεί ότι στις πιο πρόσφατες πλημμύρες του 2015, του 2021 πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, τις υποδομές και το οδικό δίκτυο, στους Δήμους Σερρών, Βισαλτίας και Εμμ. Παπά.
Παρόλα αυτά, όσα έργα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία σε επίπεδο λεκανών απορροής, το σχεδιασμό και την υλοποίηση απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις μοιράζεται την ευθύνη της πιστής εφαρμογής των στρατηγικών της ΕΕ, οι οποίες με αναλύσεις κόστους – οφέλους βάζουν ως προτεραιότητα την υλοποίηση έργων που στηρίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία, λεηλατούν με φόρους το λαϊκό εισόδημα για να στηρίξουν πολύμορφα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, πολεμικές δαπάνες, και ταυτόχρονα παραπέμπουν την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού στις καλένδες.

Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις (Δήμοι και Περιφέρεια)που στηρίζουν αυτή την πολιτική, που δεν διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ αποδέχονται παθητικά την έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού των υπηρεσιών τους.

Πριν γίνουμε πάλι θεατές στο ίδιο έργο, όπου ενώ θα κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες, θα γίνεται προσπάθεια οι ευθύνες Ε.Ε., κυβέρνησης, Διοικήσεων της ΠΚΜ και των Δήμων να μετατραπούν σε ατομική ευθύνη του λαού και να κρυφτούν πίσω από “ διαπιστώσεις για ακόμα ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που έφερε η κλιματική αλλαγή”.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:
• Υπάρχει σήμερα ένα κεντρικό/συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της Π.Ε. Σερρών; Ποιος είναι ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στη Π.Ε. Σερρών;
• Τι ποσά διατέθηκαν, ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα & ποια είναι προς υλοποίηση, μετά την απένταξη των δύο μεγάλων έργων διευθέτησης του χειμάρρου Ευκαρπίας και της τάφρου της Σησαμιάς;
• Τι σχεδιασμός και ποια έργα υλοποιήθηκαν στην κοίτη του Στρυμόνα, και ειδικά στις περιοχές κατάντη του φράγματος Λιθότοπου, για την παροχετευτικότητα της κοίτης του ποταμού στα σημεία που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα, λαμβάνοντας υπόψη και τις παροχές νερού που διοχετεύονται από το φράγμα για την προστασία των αναχωμάτων του ταμιευτήρα;
• Ποια έργα έγιναν ή προβλέπεται να γίνουν για την ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής ώστε να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις;
• Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα που αφορούν στον καθαρισμό-διάνοιξη της κοίτης του χειμάρρου της κοιλάδας των Αγ. Αναργύρων, μέσα στην πόλη των Σερρών;
• Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα το αντιπλημμυρικό έργο με τίτλο «Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης- ενίσχυσης κοίτης του ποταμού Αγγίτη στα αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Λευκοθέας του Δήμου Ν.Ζίχνης για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων»;».

Κοινοποίηση