Δ.Σ. Σιντικής: Casus belli η επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων- Οι αναφορές για «προσωπικό σύλλογο» θα οδηγήσουν στα δικαστήρια;

(Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής)

Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

Η αίτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδοχωρίου για συνδιοργάνωση με το Δήμο Σιντικής, του 15ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων ήταν το «φυτίλι» που… πυροδότησε το κλίμα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής.

▪ Οι αναφορές για «προσωπικό σύλλογο» θα οδηγήσουν στα δικαστήρια;

Οι οξείες αντιπαραθέσεις ή- σύμφωνα με μία δημοφιλή και μάλλον ενδεικτική, λαϊκή έκφραση- το τζέρτζελο, προκλήθηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης, μεταξύ του Επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΩΣΙ» Ιωσήφ Παναγιωτίδη και των Δημάρχου Σιντικής Γιώργου Τάτσιου και Αντιδημάρχου Έργων Λευτέρη Κοκμένογλου, με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανασία Αγγελίδου να προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη.

Ο κ. Παναγιωτίδης έκανε λόγο για «απρέπεια» από τη μεριά του Δημάρχου Σιντικής τη δήλωσή του για διαχωρισμό των συλλόγων, ενώ μία αναφορά του σε «προσωπικό σύλλογο» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Σιντικής.

«Επειδή κάνατε μια απρέπεια και είπατε ότι διαχωρίζουμε τους συλλόγους. Πετάτε μια μομφή και ρίχνετε το επίπεδο. Έπρεπε να διευκρινίσετε σε ποιον αναφέρεστε. Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε, ακόμη και τον δικό σας προσωπικό σύλλογο που είχατε, 17 χιλιάδες ευρώ κι όταν ζήτησα τα τιμολόγια δεν τα ξέρατε» υποστήριξε ο κ. Παναγιωτίδης προκαλώντας αρχικά την έντονη αντίδραση του κ. Κοκμένογλου, με τον οποίο σημειώθηκε «θερμό» επεισόδιο και με την Πρόεδρο του Δ.Σ. Σιντικής Αθανασία Αγγελίδου να λέει χαρακτηριστικά «συγνώμη, εδώ θα τα λύσετε όλα;».

Ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος εξέφρασε την απορία του για ποιον λόγο δημιουργήθηκε η ένταση, διευκρίνισε πως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, επειδή η Δημοτική Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριακή Τζέγκα δήλωσε ευθέως στην τοποθέτησή της πως δεν θα ψηφίσει το θέμα.

Ο Δήμαρχος Σιντικής ζήτησε από τον κ. Παναγιωτίδη να ανακαλέσει τη δήλωσή του περί «προσωπικού συλλόγου» τονίζοντας τα εξής: «Επειδή τα νεύρα δεν κάνουν καλό και κυρίως δεν κάνουν καλό σε αυτόν που μιλάει με νεύρα, αν δεν ανακαλέσει ο κ. Παναγιωτίδης τον υπαινιγμό ότι είχα προσωπικό σύλλογο τον οποίο χρηματοδότησα, που σημαίνει ότι εγώ καταχράστηκα χρήματα, αν δεν ανακαλέσει, τα πρακτικά θα πάνε στη δικαιοσύνη. Είναι ποινικά κολάσιμο. Ζητώ την ανάκληση».

Ο κ. Ιωσήφ Παναγιωτίδης αρνήθηκε να προχωρήσει σε ανάκληση λέγοντας: «Είμαι υπεύθυνος γι’ αυτά που λέω κι όχι γι’ αυτά που καταλαβαίνετε εσείς. Δεν ανακαλώ. Να πάτε στη δικαιοσύνη».

Οπότε η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή της συνεδρίασης.

▪ Ιωσήφ Παναγιωτίδης: «Να στηριχθεί με μία ‘γενναία’ χρηματοδότηση»

Ο Επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΩΣΙ» Ιωσήφ Παναγιωτίδης πήρε πρώτος το λόγο στη συζήτηση του θέματος, διευκρίνισε καταρχάς ότι είναι απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί το φεστιβάλ κι όχι μόνο με παροχή βοήθειας σε είδος, αλλά και με γενναία χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία εκδήλωση που τυγχάνει πανελλήνιας προβολής και ενδιαφέροντος.

Ο κ. Παναγιωτίδης υποστήριξε πως το εν λόγω φεστιβάλ «φέρνει» πολύ κόσμο στην περιοχή και «τονώνει» την τοπική οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μία χρονιά, οι εισπράξεις των παραγωγών έφτασαν ακόμη και τις 70 χιλιάδες ευρώ.

▪ Κυριακή Τζέγκα: «Με αυτήν την εισήγηση της δημοτικής αρχής δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσω και να ψηφίσω το θέμα»

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριακής Τζέγκα ήταν αυτή που «τάραξε τα νερά» της- μέχρι εκείνη την ώρα- ήρεμης συνεδρίασης.

Η ίδια ανέφερε καταρχάς ότι υπάρχουν θέματα που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς αντιπαραθέσεις και οι αποφάσεις είναι ομόφωνες, όπως για παράδειγμα τα θέματα υποστήριξης των συλλόγων του Δήμου.

Ωστόσο, αναφορικά με το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδοχωρίου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, η κ. Τζέγκα έθεσε τα εξής ερωτήματα και ζητήματα:
1ον: Το αίτημα του Συλλόγου πρωτοκολλήθηκε στις 22 Ιουλίου. Για ποιον λόγο τέθηκε προς συζήτηση με τόση καθυστέρηση;
Στη συνέχεια του 1ου ερωτήματος και με δεδομένο ότι υπάρχει κοντινή ημερομηνία με τον αγώνα δρόμου του ΦΟΣΣ, για ποιον λόγο το αίτημα του ΦΟΣΣ, που πρωτοκολλήθηκε επίσης στις 22 Ιουλίου, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13 Αυγούστου;
2ον: Ο Σύλλογος εκφράζει ένα ρητό αίτημα οικονομικής στήριξης. Για ποιον λόγο η εισήγηση της δημοτικής αρχής αναφέρεται σε παροχή βοήθειας σε είδος;

Όπως υπογράμμισε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, παρατηρώντας τις παροχές που περιγράφονται στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, προκύπτουν και άλλες εύλογες απορίες, όπως:
-Αν ο Δήμος εξάντλησε όλα τα χρήματα που έχει για την υποστήριξη συλλόγων και αναγκαστικά προχωρά σε παροχή σε είδος.
-Αν υπήρξε συνεννόηση με τον Σύλλογο ώστε η προτεινόμενη βοήθεια να συνάδει με τις ανάγκες της διοργάνωσης ή επικράτησε η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε».
-Πόσο θα κοστίσουν αυτές οι παροχές στον Δήμο Σιντικής.
-Για ποιον λόγο αναφέρεται ο αγώνας που θα διοργανώσει ο ΦΟΣΣ στην απόφαση ενίσχυσης της εκδήλωσης στο Καρυδοχώρι και για ποιον λόγο δεν γίνεται η αντίστροφη αναφορά, ότι- δηλαδή- η εκδήλωση του ΦΟΣΣ συμπίπτει με το καθιερωμένο εδώ και 15 χρόνια Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στο Καρυδοχώρι.

«Εγώ, όπως καταλαβαίνετε, με αυτήν την εισήγηση δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσω και να ψηφίσω το θέμα, γιατί δεν ψηφίζουμε το αίτημα που ζητάει ο Σύλλογος. Δεν πρόκειται να το ψηφίσω, εκτός και αν υπάρξει οικονομική ενίσχυση στον Σύλλογο, που πραγματικά είναι αυτό το αίτημά τους», κατέληξε η κ. Κυριακή Τζέγκα.

▪ Ιωσήφ Παναγιωτίδης: «Να στηριχθεί με μία ‘γενναία’ χρηματοδότηση»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια και πάλι ο Επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΩΣΙ» Ιωσήφ Παναγιωτίδης ζητώντας διευκρινίσεις, καθώς- όπως ανέφερε- υπήρχε η εντύπωση πως το αίτημα του Συλλόγου συμφωνεί με την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

«Δώσαμε χρήματα και σε ορισμένους που είχαμε τις διαφωνίες μας. Δώσαμε σε Σύλλογο 17 χιλιάδες ευρώ, που δεν ξέρουμε τι έκανε. Ζητήσαμε τα τιμολόγια, τη δράση, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Δώσαμε 15 χιλιάδες ευρώ για μια συναυλία. Για ένα δρώμενο που προάγει τον τόπο, στηρίζει την οικονομία, είναι δυνατόν να μην μπορούμε να εξοικονομήσουμε το ποσό που ζητάει ο Σύλλογος;» δήλωσε ο κ. Παναγιωτίδης.

▪ Μίνι διάλογος «φωτιά» μεταξύ Λευτέρη Κοκμένογλου και Ιωσήφ Παναγιωτίδη

Στη συζήτηση παρενέβη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Λευτέρης Κοκμένογλου, ο οποίος «έριξε» κι άλλο… λάδι στη φωτιά, «χρεώνοντας» την έλλειψη απουσίας της αντιπολίτευσης από διοργανώσεις του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στα προηγούμενα συμβούλια δημιούργησαν μεγάλο θέμα για το Ρούπελ, για διάφορες άλλες εκδηλώσεις και τους κυρίους της αντιπολίτευσης δεν τους είδα σε καμία εκδήλωση να είναι παρόντες, σε όλες τις εκδηλώσεις είναι απόντες. Έτσι στηρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συλλόγους; Έτσι τους στηρίζουν; Λαϊκίστικα; Με την παρουσία μας στηρίζουμε τους συλλόγους και όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου. Όχι με λαϊκισμό».

Η τοποθέτηση του κ. Κοκμένογλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ιωσήφ Παναγιωτίδη, ο οποίος του απάντησε: «Δεν κρατάμε απουσιολόγιο ποιος πάει και που πάει και για ποιον λόγο δεν πάει. Το ερώτημα είναι ένα. Πόσα χρήματα θα δοθούν στο Καρυδοχώρι. Μην πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα».

▪ Γιώργος Τάτσιος: «Μην ψάχνετε μάγισσες. Οι εκλογές για εμάς τελείωσαν. Τους στηρίζουμε όλους ανεξαιρέτως»

Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν για το θέμα, ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος έδειξε ευθύς εξ αρχής τις… προθέσεις του, καθώς ξεκίνησε με μία «μπηχτή», εκφράζοντας τη χαρά του γιατί- όπως είπε- υπάρχει ενδιαφέρον από την αντιπολίτευση επιτέλους για τους πολιτιστικούς συλλόγους, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως «μονομερές» το ενδιαφέρον, το οποίο- όπως είπε- εστιάζεται σε έναν συγκεκριμένο σύλλογο.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σιντικής, όταν «φωτογραφίζονται» και «κατηγορούνται» εκδηλώσεις γιατί η αντιπολίτευση θεωρεί ότι δεν είναι «δικοί» της άνθρωποι, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι γίνεται διαχωρισμός των ανθρώπων που πασχίζουν εθελοντικά για να προάγουν τον πολιτισμό, την ιστορία και να φέρουν κόσμο στην περιοχή και πρόσθεσε: «Εμείς δεν τους διαχωρίζουμε. Τους αγκαλιάζουμε όλους. Ένας Δήμος, ο Δήμος Σιντικής, οφείλει να κάνει και συναυλίες που θα κοστίσουν ακριβά αν είναι επώνυμοι αυτοί που θα έρθουν. Έναν φέραμε και κοντέψατε να μας ‘φάτε’. Θα έχουμε θεατρικές παραστάσεις επαγγελματικές, που κοστίζουν και 3 και 4 και 5 χιλιάδες. Θα έχουμε και ερασιτεχνικές που κοστίζουν πολύ λιγότερο. Θα έχουμε τα πάντα στο Δήμο μας. Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, ο πολιτισμός ‘ανθεί’ αυτή τη στιγμή και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στηρίζονται και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε κάνει ήδη τρεις συναντήσεις με τα διοικητικά συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων όλου του Δήμου».

Ο κ. Τάτσιος διευκρίνισε πως η επιχορήγηση δίνεται για να καλυφθούν ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει ο Δήμος και έδωσε ένα παράδειγμα: «Αν μας πει δώσε μας 1.000 ευρώ για να φέρω ένα jcb να καθαρίσει το χώρο, θα πω ότι δεν το επιτρέπει η οικονομική υπηρεσία, η οποία μας βάζει κάποιους περιορισμούς, καθώς δεν επιτρέπει η νομοθεσία να δοθούν αυτά τα χρήματα γιατί ο Δήμος διαθέτει αυτό το μηχάνημα και θα το παρέχει ως είδος».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σιντικής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδοχωρίου, σύμφωνα με το αίτημά του, ζήτησε να επιχορηγηθεί με 3.200 ευρώ, με τα οποία χρήματα θα καλύπτονταν τα εξής: κάρβουνα, φιάλες υγραερίου, πλαστικά πιάτα και ποτήρια, καθαριότητα, τραπεζοκαθίσματα και χημικές τουαλέτες.

Όσον αφορά στα κάρβουνα, τις φιάλες υγραερίου, τα πλαστικά πιάτα και ποτήρια, ο κ. Τάτσιος υπογράμμισε πως αυτά παραπέμπουν σε φαγοπότι, το οποίο- όμως- η νομοθεσία απαγορεύει τη διοργάνωση τέτοιου είδους δράσης από Σύλλογο, ενώ για τα τραπεζοκαθίσματα ανέφερε πως επιτρέπονται μόνο καθίσματα κι όχι τραπέζια, τα οποία καθίσματα θα τα διαθέσει ο Δήμος. Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε προς θα σταλεί επιστολή στην κυβέρνηση, ζητώντας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να «επανέλθουν» οι ψησταριές στα πανηγύρια, που αποτελούν ένα σημαντικό «κομμάτι» των διοργανώσεων, άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση.

«Αν δίναμε χρήματα και μας έδιναν τιμολόγια γι’ αυτά τα είδη, δεν θα περνούσαν από την οικονομική υπηρεσία» τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Σιντικής.

Όσον αφορά στην καθαριότητα και τις χημικές τουαλέτες, ο κ. Τάτσιος ανέφερε πως θα τα αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου και μάλιστα θα διατεθούν και βαρέα μηχανήματα, προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι στάθμευσης, αλλά και ο χώρος της εκδήλωσης. Ο Δήμαρχος Σιντικής υπογράμμισε πως ο Δήμος θα αναλάβει- αν και δεν ζητήθηκε- και η ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης.

Απαντώντας στο ερώτημα της κ. Τζέγκα γιατί από τις 22 Ιουλίου που πρωτοκολλήθηκε το αίτημα του Συλλόγου, δεν τέθηκε νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, ο Δήμαρχος Σιντικής ανέφερε πως έγινε διαβούλευση με τους δύο Συλλόγους (ΦΟΣΣ και Καρυδοχωρίου), προκειμένου να μην συμπέσουν οι εκδηλώσεις τους χρονικά (στις 27 Οκτωβρίου), καθώς πρόκειται για δύο μεγάλες διοργανώσεις.

Η εκδήλωση του ΦΟΣΣ δεν υπήρχε η δυνατότητα να αλλάξει ημερομηνία, καθώς εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό του ΣΕΓΑΣ και ξεκίνησε ένας κύκλος συζητήσεων και διαβουλεύσεων, προκειμένου να αλλάξει την ημερομηνία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδοχωρίου, ο οποίος- σημειωτέον- τα προηγούμενα χρόνια διοργάνωνε την εκδήλωση το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.

«Μην ψάχνετε μάγισσες. Οι εκλογές για εμάς τελείωσαν. Τους στηρίζουμε όλους ανεξαιρέτως. Έχω τις δικές μου επιφυλάξεις, όταν πριν καν με ακούσετε λέτε ‘δεν θα το ψηφίσω’. Τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ; Ακούστε τις απαντήσεις κι αν δεν σας καλύψουν, τότε ναι ψηφίστε αρνητικά» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σιντικής απευθυνόμενος στην κ. Τζέγκα.

Όσον αφορά στο ερώτημά της αν ο Δήμος εξάντλησε όλα τα χρήματα που έχει για την υποστήριξη συλλόγων και αναγκαστικά προχωρά σε παροχή σε είδος, ο κ. Τάτσιος ανακοίνωσε πως όχι μόνο δεν έχουν εξαντληθεί, αλλά έχει «κρατήσει» χρήματα και για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την κ. Κυριακή Τζέγκα να το καταψηφίζει.

Κοινοποίηση