Δ.Σ. Βισαλτίας: Η κοπή δέντρων «πυροδότησε» το κλίμα- Για οικολογική καταστροφή κάνει λόγο η αντιπολίτευση


Τα θέματα της κοπής δέντρων σε Νιγρίτα και Μαυροθάλασσα, «πυροδότησε» το κλίμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Κοπή δέντρων στον χώρο των κοιμητηρίων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας

▪ Γ. Δεληκωνσταντάς: «Σημαντικό το ζήτημα, που εγείτει διάφορες αντιδράσεις»

Σημαντικό χαρακτήρισε το ζήτημα στην εισήγησή του, ο Αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων Γιάννης Δεληκωνσταντάς, παραδεχόμενος- ταυτόχρονα- πως εγείρει διάφορες αντιδράσεις, ενώ αναφέρθηκε στα θετικά της κοπής των δέντρων, όσο και στις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρχουν εάν αυτά δεν κοπούν.

Σύμφωνα με τον κ. Δεληκωνσταντά, στα θετικά της κοπής των δέντρων είναι η ασφάλεια και η πρόληψη ατυχημάτων, με τον ίδιο να επισημαίνει πως πολλά από τα δέντρα στα κοιμητήρια είναι αρκετά παλιά και πως η φθορά τους με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε πτώση κλαδιών ή ακόμα και ολόκληρων δέντρων, προκαλώντας σοβαρά ατυχήματα.

«Για παράδειγμα, ένα δυνατό κλαδί θα μπορούσε να πέσει πάνω σε κάποιον επισκέπτη ή πάνω σε μνήματα, προκαλώντας τραυματισμούς ή υλικές ζημιές. Η κοπή τους θα εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων.

Ως δεύτερο ζήτημα έθεσε την καθαριότητα και την συντήρηση, καθώς- όπως ανέφερε- τα φύλλα, τα κλαδιά και τα υπόλοιπα απορρίμματα που προκύπτουν από τα δένδρα δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή συντήρηση των κοιμητηρίων και με την απομάκρυνση των δέντρων οι χώροι θα είναι πιο εύκολοι στη φροντίδα και οι εργασίες καθαρισμού θα είναι πιο αποδοτικές.

Ένα ακόμη επιχείρημα που έθεσε ο κ. Δεληκωνσταντάς ήταν η προστασία των μνημάτων από τις ρίζες, επισημαίνοντας πως οι ρίζες των δένδρων έχουν προκαλέσει ζημιές στο διάδρομο εισόδου, ανεβάζοντας τα μάρμαρα ή σπάζοντας τις κατασκευές, ενώ πρόσθεσε: «Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η κοπή του δέντρου θα προλάβει την επέκταση των ριζών, προστατεύοντας έτσι τα μνήματα».

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων αναφέρθηκε και στην αισθητική αναβάθμιση υποστηρίζοντας πως ο καθαρισμός των κοιμητηρίων από τα δέντρα μπορεί να προσφέρει έναν πιο οργανωμένο και τακτοποιημένο χώρο με ορατή την υποδομή και τα μνήματα, δίνοντας ένα μήνυμα σεβασμού και τάξης.

▪ Β. Πλιάκου: «Υπάρχει πρόβλεψη για φύτευση άλλων εναλλακτικών δέντρων, τα οποία δεν θα απειλούν το υπέδαφος»

Η Δήμαρχος Βισαλτίας Βάνα Πλιάκου δήλωσε σε όλους τους τόνους πως σε καμία περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωμοδοτεί πόσα δέντρα θα κοπούν, ποια δέντρα θα κοπούν, ποια θα καλλωπιστούν, ποια θα κλαδευτούν και κατέστησε σαφές ότι αυτό θα γίνει κατόπιν μιας πιο εξειδικευμένης, μιας επιτηδευμένης τεχνικής εκθέσεως πριν την έκδοση αδειών.

Όπως ανέφερε η Δήμαρχος Βισαλτίας, η κοπή δέντρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, δηλαδή εντός οικισμού, απαιτεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας που χορηγείται ύστερα από αίτηση, η οποία συνοδεύεται, από τεχνική έκθεση του αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα και σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

«Άρα για να είμαστε σαφείς και παρακαλώ να καταγράφονται. Ναι, κοπή δέντρων πάει στο ότι είναι η βούληση. Υπάρχουν και τα δύο. Μπορεί να ήταν 35, μπορεί να ήταν 150. Υπάρχουν αυτά τα δέντρα. Υπάρχει και η τεχνική έκθεση του υπαλλήλου που λέει καταμετρήθηκαν. Μετρήθηκαν τα δέντρα. Ναι, θέλουμε να κόψουμε δέντρα, επαναλαμβάνω για τους λόγους που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος, αλλά το δημοτικό συμβούλιο εδώ θα πάρει μια απόφαση και μια πολιτική βούληση. Θα υπάρξει στη συνέχεια, επαναλαμβάνω μια εμπεριστατωμένη, μια πιο εξειδικευμένη και επιτηδευμένη τεχνική έκθεση για δέντρο. Είναι δέσμευση αυτό» υπογράμμισε η Δήμαρχος Βισαλτίας, η οποία πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για φύτευση άλλων εναλλακτικών δέντρων, τα οποία δεν θα απειλούν το υπέδαφος.

▪ Χρ. Αγγελάκης: «Αν θέλετε να τα αλλάξετε όλα, αλλάξτε τα»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χρήστος Αγγελάκης εξέφρασε την άποψη ότι τα δέντρα θα πρέπει να κλαδευτούν και να καλλωπιστούν, ώστε να μην είναι επικίνδυνα και πρόσθεσε: «Εάν οι εκταφές γίνονται στα χρόνια που είχαμε πάρει απόφαση σαν δημοτικό συμβούλιο, δεν προλαβαίνει να σηκώσει κανένα δένδρο, κανέναν τάφο. Πάμε σε χωριά, μακριά από δω, σε κηδείες, σε γάμους. Ψάχνουμε να βρούμε τα νεκροταφεία. Βλέπουμε μια συστάδα δέντρων και λέμε εκεί είναι τα νεκροταφεία. Αν σπείρουμε εμείς πορτοκαλιές και ξέρω γω κερασιά. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν έχουμε ελέγξει τον αρμόδιο εκεί πέρα που παίρνει τις εργολαβίες, αν όντως πάει εκεί, αν όντως κόβει κορυφές.Τα μνήματα χαρακτηρίζονται από αυτά τα δένδρα, οι πλατείες από τα πλατάνια και τα περιβόλια από τα οπωροφόρα. Άμα θέλετε να τα αλλάξετε όλα, αλλάξτε τα».

▪ Θ. Βαδικόλιος: «Μιλάμε για οικολογική καταστροφή»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Θόδωρος Βαδικόλιος εξέφρασε καταρχάς την απορία του για ποιον λόγο το θέμα τέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και έκανε λόγο για οικολογική καταστροφή.

«Γιατί μιλάμε για τον Άγιο Γιώργη. Θα πάμε γιατί το τοπικό συμβούλιο, εδώ είναι και ο πρόεδρος, πήρε απόφαση και για τον Άγιο Αθανάσιο που δεν είναι καν δικό μας.Τώρα όλα αυτά γιατί έγιναν; Μαθαίνω ότι πήρε η Τερπνή. Μαθαίνω ότι πήραν άλλα 10 τοπικά. Εδώ μιλάμε για οικολογική καταστροφή. Η διαδικασία λέει ότι θα πρέπει εφόσον υπάρχουν αιτήσεις από δημότες, να ασχοληθεί το δημοτικό, το τοπικό συμβούλιο. Το τοπικό συμβούλιο, λοιπόν, θα πρέπει να τεκμηριώσει αυτό» ανέφερε ο κ. Βαδικόλιος, ο οποίος χαρακτήρισε «ελλιπέστατη» την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ επιφυλάχθηκε- όπως είπε- για τα περαιτέρω.

▪ Β. Πλιάκου: «Εσείς ως Νιγριτινός δεν γνωρίζετε την κατάσταση που είναι τα κοιμητήρια;»- Θ. Βαδικόλιας: «Άκυρη η απόφαση από τη στιγμή που δεν υπάρχει γνωμοδότηση από τον Γενικό Γραμματέα»

Απαντώντας η Δήμαρχος Βισαλτίας Βάνα Πλιάκου επεσήμανε το ενδιαφέρον της για τα κοιμητήρια, δημιουργώντας την σχετική αντιδημαρχία, τονίζοντας πως είναι ιερός χώρος και πρόσθεσε: « Το αν θα είναι οι τρόποι που θα το πετύχουμε αυτό, σωστοί ή λάθος, αυτό θα το κρίνει η κοινωνία. Εδώ πρόκειται για πολιτική βούληση».

Απευθυνόμενη στον κ. Βαδικόλιο του έθεσε το ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση στα κοιμητήρια: « Εσείς ως Νιγριτινός δεν γνωρίζετε την κατάσταση που είναι τα κοιμητήρια; Εσείς ως Νιγριτινός που πηγαίνετε στα μνήματα του Αγίου Γεωργίου, είσθε ευχαριστημένος με την κατάσταση και γι’ αυτό ήσασταν επαναπαυμένοι σαν δημοτική αρχή;».

Τα «αίματα άναψαν», με τον κ. Βαδικόλιο να ζητά το λόγο επί προσωπικού, να αναφέρει ότι οι ιερείς της Νιγρίτας και της Μαυροθάλασσας είναι αντίθετοι με την απόφαση για την κοπή των δέντρων και να υποστηρίζει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι άκυρη, από τη στιγμή που δεν υπάρχει γνωμοδότηση από τον Γενικό Γραμματέα.

«Όλα αυτά είναι στον αέρα και θα πάνε παραπέρα και στις δικαστικές αίθουσες» κατέληξε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης.

Η Δήμαρχος Βισαλτίας επανέλαβε πως το δημοτικό συμβούλιο θα εκφράσει την πολιτική του βούληση και θα ακολουθήσει τεχνική έκθεση πριν εκδοθούν οι άδειες.

Σύμφωνα με την κ. Πλιάκου, όσον αφορά στη Νιγρίτα, απαιτείται- λόγω του ότι το κοιμητήριο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου- έκδοση άδειας μικρής κλίμακας και θα ακολουθήσει έγκριση από Δασαρχείο, το οποίο- όπως ανέφερε η Δήμαρχος- θα είναι θετικά διακείμενο.

Όσον αφορά τη Μαυροθάλασσα, επειδή είναι στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, απαιτείται η έγκριση από Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και ακολούθως η έγκριση από Δασαρχείο.

▪ Απ. Ντόλκος: «Δεν υπάρχει θέμα οικολογικής καταστροφής»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Απόστολος Ντόλκος υποστήριξε πως τα εμπλεκόμενα τοπικά συμβούλια γνωμοδότησαν θετικά επί των συγκεκριμένων θεμάτων και εξαπέλυσε δριμεία «επίθεση» στην τέως δημοτική αρχή λέγοντας: «Σε αντίθεση με προηγούμενα θέματα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για παράδειγμα της κοπής όλων των δέντρων της πλατείας της Νιγρίτας που αν θυμάστε ο τότε αντιδήμαρχος, μας έλεγε ότι θα φέρει γεράκια για να διώχνουν τα πουλιά. Ελπίζω να μην το ξεχάσατε. Και στην Σησαμιά όπου κόπηκαν πάνω από 100 δέντρα χωρίς να παρθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να ζητηθεί η άποψη του τοπικού Συμβουλίου της Σησαμιάς, χωρίς να ζητηθεί η άποψη του δημοτικού συμβουλίου. Επειδή μιλάτε για οικολογική καταστροφή. Όταν το κάναμε θέμα γιατί κόψατε 100 δέντρα από τη Σησαμιά από το μοτοκρός, η απάντηση ήταν ‘δεν τα κάναμε εμείς’. Ποιος τα έκανε; Μπορείτε να μου πείτε δηλαδή; Νομίζω ότι κοροϊδευόμαστε. Ούτε θέμα δημοκρατικότητας υπάρχει γιατί ερχόμαστε εδώ και ψηφίζουμε ΟΚ. Ούτε θέμα οικολογικής καταστροφής. Και εξάλλου σας είπαμε ότι όσα δέντρα θα κοπούν, με άλλα τόσα θα γίνει δενδροφύτευση».

▪ Θ. Μπακαλούδης: «Με παραπλάνησε η Δήμαρχος»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Θωμάς Μπακαλούδης υπογράμμισε πως θα έπρεπε να υπάρχει σχετική εισήγηση του γεωπόνου, ενώ δήλωσε ότι παραπλανήθηκε από την Δήμαρχο και εξήγησε: «Παίρνει το λόγο η Δήμαρχος προφανώς για να διευκολύνει την κατάσταση και εκεί νομίζω λίγο μας παραπλανεί περισσότερο προσπαθώντας να την διαλευκάνει. Εμένα με παραπλάνησε λέγοντας ότι επί λέξει το έχω σημειωμένο στο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί μία βούληση. Το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ ούτε συζητάει, ούτε διαβούλευση κάνει. Αποφασίζει. Η δήμαρχος δεν ψηφίζει, εμείς ψηφίζουμε. Και επίσης δεν είμαστε εδώ για να συζητάμε αν θα το κάνουμε ή δεν θα το κάνουμε. Εδώ ψηφίζουμε την άδεια κοπής. Δεν θα το ψηφίσω το θέμα αυτό γιατί θεωρώ ότι θα γίνει μεγάλη καταστροφή».

Κοπή δέντρων στο χώρο των κοιμητηρίων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυροθάλασσας

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε η συζήτηση και για το θέμα της κοπής δέντρων στο χώρο των κοιμητηρίων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυροθάλασσας, με τον Αντιδήμαρχο Κοιμητηρίων Γιάννη Δεληκωνσταντά να επαναλαμβάνει την εισήγηση που είχε κάνει και για το θέμα της κοπής των δέντρων στη Νιγρίτα.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης ζήτησε να αποσυρθούν και τα δύο θέματα και να τεθούν εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν θα υπάρχει τεκμηριωμένη έκθεση.

Τι ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Όσον αφορά στο θέμα της κοπής δέντρων στον χώρο των κοιμητηρίων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, οι σύμβουλοι ψήφισαν ως εξής:
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ι. Κουλτσιάκης, Χ. Κοτσάνπαπας, Μ. Σαμαράς και Απ. Ντόλκος ψήφισαν «ΝΑΙ» σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Δημάρχου ότι θα γίνει μελέτη, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κοπούν όλα τα δέντρα , ναι στον καλλωπισμό, ναι στο κλάδεμα, ναι και στην κοπή των δέντρων.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Α. Σάγκοβιτας, Μ. Μαντζιάρης και Θ. Μπακαλούδης ψήφισαν «ΟΧΙ».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θ. Βαδικόλιος, ψήφισε «ΟΧΙ» στην κοπή των δέντρων, «ΝΑΙ» στον καλλωπισμό και στο κλάδεμα των δέντρων, με την επισήμανση να υπάρξει γνωμάτευση της Νομικού Συμβούλου της Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα, αλλιώς η απόφαση είναι άκυρη .
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρ. Αγγελάκης και Αν. Κεμανιτζόγλου ψήφισαν «ΟΧΙ» στην κοπή των δέντρων, «ΝΑΙ» στον καλλωπισμό, το κλάδεμα και την περιποίηση των δέντρων.

Για το θέμα της κοπής των δέντρων στο χώρο των κοιμητηρίων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυροθάλασσας, οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ως εξής:
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Απ. Ντόλκος ψήφισε «ΝΑΙ» σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Δημάρχου.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Α. Σάγκοβιτας, Μ. Μαντζιάρης, Ανέστης Κεμανιτζόγλου, Θωμάς Μπακαλούδης και Χρ. Αγγελάκης ψήφισαν «ΟΧΙ».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θ. Βαδικόλιος ψήφισε «ΟΧΙ» στην κοπή των δέντρων επειδή δεν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις της Νομικού Συμβούλου της Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα .

Κοινοποίηση