Πιροσκί με πατάτα- Πως θα φτιάξετε το λατρεμένο Ποντιακό έδεσμα


Από τα πλέον αγαπημένα, ποντιακά και πεντανόστιμα εδέσματα, είναι τα γνωστά πιροσκί.

Ο αναγνώστης μας Μάκης Ξανθόπουλος, μας έστειλε μία συνταγή για πιροσκί με τυρί και με πατάτα και σήμερα το infonews24 θα σας παρουσιάσει τα πιροσκί με πατάτα, όπως σας το είχαμε υποσχεθεί.

Υλικά για τη ζύμη
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
½ φλυτζάνα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει, περίπου 1 κιλό

Υλικά για τη γέμιση με πατάτα
πατάτες
δυόσμο ξερό
άνηθο
κρεμμύδι
αλάτι
μαυροπίπερο

Εκτέλεση για τη γέμιση με πατάτα

Βράζουμε τις πατάτες. Ψιλοκόβουμε στο ρεντέ ένα μεγάλο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι.

Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι και τις ρίχνουμε στο τηγάνι, για να τσιγαριστούν με το κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσουν.

Προσθέτουμε αλάτι, ξερό δυόσμο, άνηθο και μαυροπίπερο και ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμη η γέμιση.

Εκτέλεση για τη ζύμη

Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε. Παίρνουμε μία λεκάνη, ρίχνουμε μέσα το παραπάνω μίγμα και προσθέτουμε αλεύρι, όσο πάρει, περίπου ένα κιλό.

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά, για να γίνει μαλακή η ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λίγο χλιαρό νερό.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το σκεπάζουμε με μια στεγνή πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη, για περίπου μία ώρα.

Στη συνέχεια το ζυμώνουμε πολύ καλά, πασπαλίζοντας με αλεύρι αν χρειαστεί, για να μην κολλάει στα χέρια.

Το βγάζουμε κομμάτι- κομμάτι, κάνουμε μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη, περίπου μισό πόντο πάχος.

Με ένα ποτήρι ή μπολ, ανάλογα με τη διάμετρο που θέλουμε, κόβουμε τα στρόγγυλα και αυτά που περισσεύουν τα ρίχνουμε ξανά στη ζύμη. Με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση, τα κλείνουμε και τα «σφραγίζουμε» με ένα πιρούνι.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό σπορέλαιο και τα τηγανίζουμε, στο μέσο της θερμοκρασίας, μέχρι να ροδίσουν.

Τα βάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε «σκεπάσει» με ρολό κουζίνας, προκειμένου να «τραβήξουν» τα λάδια.

Καλή όρεξη!

Κοινοποίηση