Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενημερώνει ότι στις 13.12.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών- Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) μία (1) εστία της νόσου σε θηρευμένο αγριόχοιρο, στο δάσος της Ελατιάς, του Δήμου Δράμας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, εντός Απαγορευμένης Ζώνης IΙ.
Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 της Επιτροπής και στο υπ. αριθ. 260918/14.01.2009 (B’ 75), Εθνικό Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ.
Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2024, κοινοποιήθηκαν μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, έντεκα (11) δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στην περιοχή Kardzhali (7) και Smolyan (4) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2024 έως 19.12.2024, μία (1) εστία σε κατοικίδιους χοίρους και εννιακόσιες ογδόντα (980) εστίες σε αγριόχοιρους, στο πλαίσιο της γενικής επιτήρησης του νοσήματος στη χώρα αυτή.
Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της ΑΠΧ στη χώρα, το ΥΠΑΑΤ εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της Χώρας (ΠΕ Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην παραπάνω σχετική εγκύκλιο.
Τέλος τονίζεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης στην έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος.
Υπογραμμίζεται η σημασία της έγκαιρης δειγματοληψίας και άμεσης επεξεργασίας των δειγμάτων, καθώς το αντίθετο έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.