Από τον περασμένο Νοέμβριο κατατέθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος προς εξέταση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 260,4MW στις θέσεις “ΣΠΑΝΑΚΟΚΟΡΥΦΗ-ΜΑΝΤΗΛΙ” και “ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΝΗ-ΚΟΥΛΑ-ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΕΤΡΑ” στις Δημοτικές Ενότητες Σερρών, Εμμανουήλ Παππά και Προσοτσάνης, των Δήμων Σερρών, Εμμανουήλ Παππά και Προσοτσάνης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών και Δράμας, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας & Θράκης». Η ΜΠΕ έχει αναρτηθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του υπουργείου και έχει τεθεί σε διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο εγκατάστασης δύο αιολικών σταθμών στο εξαιρετικής οικολογικής σημασίας Όρος Μενοίκιο (ένας προς την πλευρά των Σερρών και άλλος προς την πλευρά της Δράμας), το οποίο θα αποτελείται από 62 ανεμογεννήτριες Enercon των 206,85 μέτρων, εντός δύο περιοχών Natura, εντός «Περιοχής Άνευ Δρόμων» και εντός καμένων εκτάσεων του Αυγούστου 2024. Η συνολική ισχύς του θα ανέρχεται στα 260,4 MW.
Και όλα αυτά, ενώ πέρυσι είχε προταθεί αντίστοιχο έργο, μικρότερης έκτασης και διαστάσεων ανεμογεννητριών, αλλά καταψηφίστηκε τόσο από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, λόγω του κινδύνου που διατρέχουν 8 είδη ευάλωτων νυχτερίδων και 6 είδη αρπακτικών πουλιών, όπως ο χρυσαετός, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Και ενώ έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το 2022 ένα θηριώδες σε έκταση φωτοβολταϊκό (4.100 στρέμματα) στην ίδια περιοχή, εναντίον του οποίου έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο Δήμος Εμμ. Παππά.
Σύμφωνα με την παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», ο κίνδυνος διατάραξης της υδρολογικής ισορροπίας είχε επισημανθεί από τον γεωλόγο καθηγητή Πανεπιστημίου Χρήστο Πέννο, με την ευκαιρία του φ/β το 2022 και με στοιχεία που βασίζονταν στη διδακτορική του εργασία επί του πεδίου για τη «Γεωµορφολογική εξέλιξη του Μενοικίου όρους» (2014). Ο κίνδυνος για τις καρστικές δομές και τα νερά του βουνού από την εγκατάσταση φ/β πάνελ (ενδεχόμενες εσωτερικές καθιζήσεις στους υπόγειους δρόμους του νερού, με άγνωστες συνέπειες στην κανονική τροφοδοσία των πηγών) πολλαπλασιάζεται με την εγκατάσταση 62 α/γ, πολύ μεγαλύτερου βάρους (από τα φ/β πάνελ) και τα μηχανήματα των τεράστιων εκσκαφών που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερσή τους με χρήση εκρηκτικών.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Σερρών της παράταξης Μαρία Παπαδημητρίου, δήλωσε σχετικά: «Το προτεινόμενο έργο επιβαρύνει υπέρμετρα τα ενδιαιτήματα των μεγάλων αρπακτικών πουλιών, καταστρέφει τη μοναδική οικολογική φυσιογνωμία του βουνού και απειλεί την υδρολογική ισορροπία της περιοχής της πόλης των Σερρών. Το Μενοίκιο είναι υποψήφιο στον κατάλογο ελληνικών “Απάτητων Βουνών” (Περιοχές Άνευ Δρόμων) του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Γιατί λοιπόν δεν προστατεύεται από την πολιτεία;».
Γ. Μυλόπουλος: «Για την πράσινη ενέργεια υπάρχει ο δρόμος της βιώσιμης ανάπτυξης»
Ο επικεφαλής της παράταξης και Καθηγητής στο ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Στα επίμονα αιτήματα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε εξαιρετικής οικολογικής αξίας περιοχές της Περιφέρειας, εκτός κάθε έννοιας χωροταξικού σχεδιασμού, που να λαμβάνει υπόψη του την προστασία της φύσης και των τοπικών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, η στάση μας θα είναι σταθερά αρνητική. Η πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να υποβαθμίζει το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της Βιώσιμης Ανάπτυξης».