Γ. Τάτσιος στο Δ.Σ. Σιντικής: «Οι παιδικές χαρές είχαν πάρει πιστοποίηση από την εταιρεία που πιστοποιούσε τα λούνα παρκ του θανάτου»


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

▪ Ο απολογισμός, οι πιστοποιήσεις και η αδειοδότηση
▪ Φ. Δομουχτσίδης: «Πέρασαν 8 μήνες και δεν ξεκίνησαν οι εργασίες για 9 παιδικές χαρές»
▪ Ιωσ. Παναγιωτίδης: «Χωρίς άδεια πως λειτουργούν οι παιδικές χαρές; Είναι νόμιμο αυτό;»
▪ Γ. Δήμου: «Ο προηγούμενος δήμαρχος ‘πετούσε αετό’»
▪ Γ. Τάτσιος: «Θα ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό και για δεύτερη παιδική χαρά σε κάποια χωριά»

Το θέμα των παιδικών χαρών, τέθηκε κατά τη διάρκεια της λογοδοσίας του Δημάρχου Σιντικής Γιώργου Τάτσιου, στη σημερινή, ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

▪ Ο απολογισμός, οι πιστοποιήσεις και η αδειοδότηση

Ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος απαντώντας στο ερώτημα που είναι οι πιστοποιήσεις, ανέφερε πως δεν ήξερε ότι θα πρέπει να «βγαίνουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως αρκεί ο λόγος του Δημάρχου, ενώ πρόσθεσε πως και οι 21 παιδικές χαρές πιστοποιήθηκαν και πως σε όλες έγιναν παρεμβάσεις και στο έδαφος. Αντί, δηλαδή, να τοποθετηθούν τετράγωνα πλακάκια, τοποθετήθηκε ολόκληρη επιφάνεια για να μην υπάρχουν πιο συχνές φθορές, όπως γίνεται στις μεγάλες πόλεις.

Ο Δήμαρχος Σιντικής υπογράμμισε πως τον Αύγουστο έκλεισαν οι παιδικές χαρές, γιατί παρόλο που υπήρχε πιστοποίηση από την προηγούμενη διοίκηση, οι παιδικές χαρές ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και κινδύνευαν παιδιά, με πρώτη αυτή των Άνω Ποροΐων, που είναι στην πλατεία και είναι τουριστικό χωριό.

«Οι φθορές ήταν πολύ μεγάλες και απορούσαμε γιατί εφόσον είχαν πιστοποίηση από την προηγούμενη χρονιά ήταν σε αυτή την κατάσταση. Άραγε κάποιοι τις βανδαλίζουν; Την απάντηση την πήραμε μέσα Νοεμβρίου, όταν το ίδιο το κράτος, το υπουργείο έκλεισε όλες τις παιδικές χαρές οι οποίες πήραν πιστοποίηση από εκεί που πήραν και οι δικές μας και δεν είναι άλλη από την εταιρεία που πιστοποιούσε τα λούνα παρκ του θανάτου. Χωρίς, λοιπόν, να πηγαίνει να βλέπει, έδινε πιστοποίηση. Να γιατί οι παιδικές μας χαρές είχαν το ‘μαύρο τους το χάλι’ και ήταν επικίνδυνες για τα παιδιά μας. Όταν το κράτος τις έκλεινε, εμείς τις ανοίγαμε, γιατί εντοπίσαμε το πρόβλημα, βρήκαμε και αναθέσαμε σε μία νόμιμη εταιρεία και έκανε και σωστή δουλειά και τις έκανε όπως έπρεπε» επεσήμανε ο κ. Τάτσιος, ο οποίος παραδέχθηκε πως σημειώθηκαν και παραλείψεις, όπως για παράδειγμα στην παιδική χαρά του Καμαρωτού, όπου δεν έγινε καλή δουλειά και πως ο ίδιος έστειλε την εταιρεία να την επισκευάσει, παρόλο που έχει πάρει πιστοποίηση.

«Πρέπει να γίνουν επισκευές και μετά από την πιστοποίηση απαιτούμε από την εταιρεία να κάνει παρεμβάσεις κι εκεί που δεν έκανε καλή δουλειά, γιατί τα λεφτά των δημοτών είναι ιερά για εμάς» τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Σιντικής, ο οποίος διευκρίνισε πως είναι άλλο πράγμα η πιστοποίηση και άλλο αδειοδότηση και πρόσθεσε: «Για να πάρουμε αδειοδότηση για τις παιδικές χαρές που δεν είχαμε ποτέ, θα πρέπει καταρχάς να έχουν νερό όλες οι παιδικές χαρές. Οι περισσότερες δεν έχουν καν σύνδεση, άρα λοιπόν έχουμε κι άλλη δουλειά. Αφού έγινε η πιστοποίηση, θα προχωρήσουμε στην αδειοδότηση, αφού κάνουμε τις συνδέσεις με όλες τις παιδικές χαρές, για να είμαστε εντάξει. Φυσικά για να τις διατηρήσουμε τις παιδικές χαρές θα βάλουμε στο ‘παιχνίδι’ τους εθελοντές, σε κάθε χωριό».

▪ Φ. Δομουχτσίδης: «Πέρασαν 8 μήνες και δεν ξεκίνησαν οι εργασίες για 9 παιδικές χαρές»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τέως Δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης υποστήριξε πως η πιστοποίηση είχε λήξει και πως στον περσινό προϋπολογισμό προβλέπονται 32.000 ευρώ για συντήρηση παιδικών χαρών, η οποία έπρεπε να γίνει το πρώτο τετράμηνο του 2024, για να μπορέσει η επιτροπή να τις πιστοποιήσει.

«Τι θα γίνει με τις 9 παιδικές χαρές που είναι να εγκατασταθούν στα χωριά, για τις οποίες αναδείχθηκε μειοδότης πέρυσι το Μάιο; Ήδη πέρασαν 8 μήνες και δεν ξεκίνησαν εργασίες. Αληθεύει κ. Δήμαρχε ότι στέλεχος- γιατί το διάβασα κάπου και ‘έμεινα ξερός’- ότι καθυστερούμε να τις φτιάξουμε για να πείτε ότι τις φτιάξατε εσείς; Δημοπρατήθηκαν το 2023, μεσολάβησαν δικαστικές διαμάχες, γιατί δεν ξεκινάει ο εργολάβος;» διερωτήθηκε ο κ. Δομουχτσίδης.

▪ Ιωσ. Παναγιωτίδης: «Χωρίς άδεια πως λειτουργούν οι παιδικές χαρές; Είναι νόμιμο αυτό;»

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ιωσήφ Παναγιωτίδης ανέφερε πως δεν αρκεί ο λόγος του Δημάρχου, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των πιστοποιήσεων και πως οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να έχουν τα έγγραφα στη διάθεσή τους.

Ο ίδιος, μάλιστα, διερωτήθηκε πως λειτουργούν χωρίς άδεια οι παιδικές χαρές και αν αυτό είναι νόμιμο και πρόσθεσε: «Η παιδική χαρά του 2ου δημοτικού σχολείου δεν έχει πρόσβαση για ΑμεΑ, η παιδική χαρά του συνοικισμού έχει ξεχαρβαλωμένη πόρτα και δεν έχει πρόσβαση για ΑμεΑ. Εμείς πιστεύουμε ότι κάποια όργανα, όχι όλα, είναι ακατάλληλα. Είναι ανοιχτές ή κλειστές; Αν δεν έχουν άδεια, είναι κλειστές».

▪ Γ. Δήμου: «Ο προηγούμενος δήμαρχος ‘πετούσε αετό’»

Στην… αντεπίθεση πέρασε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Γιάννης Δήμου, ο οποίος κατηγόρησε τον τέως Δήμαρχο ότι για το συγκεκριμένο θέμα «πετούσε αετό» τονίζοντας καταρχάς πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ορισμένες παιδικές χαρές δεν ήταν του Δήμου κι όμως είχε συμπεριληφθεί στο Δήμο.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμου, την τεχνική μελέτη την υπέγραψε ο υπάλληλος κ. Γρηγοριάδης, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την τεχνική υπηρεσία, τα τοπογραφικά τα υπέγραψε ο τέως Δήμαρχος και ένας τέως αντιδήμαρχος, τα οποία η Περιφέρεια τα «γύρισε» πίσω σαν «απαράδεκτα», με την επισήμανση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τεχνική υπηρεσία στο Δήμο και να υπογράφει ο κ. Γρηγοριάδης την τεχνική μελέτη.

«Ας αναρωτηθούμε γιατί 5 χρόνια, από το 2019 μέχρι που άφησε το δημαρχιακό θώκο, δεν έκανε τις 9 παιδικές χαρές, παρόλο που επισημαίναμε το πρόβλημα, το εντοπίζαμε, το λέγαμε και δεν μας άκουγε κανένας. Δυστυχώς χάσαμε 5 χρόνια, επειδή τη μελέτη και τα τοπογραφικά τα υπέγραφαν λάθος άτομα» υποστήριξε ο κ. Δήμου.

▪ Γ. Τάτσιος: «Θα ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό και για δεύτερη παιδική χαρά σε κάποια χωριά»

Απαντώντας στα ερωτήματα και τις επισημάνσεις που τέθηκαν, ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος, υπενθύμισε στον κ. Δομουχτσίδη, πως το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση να δοθεί η παράταση που είχε ζητήσει ο ανάδοχος μέχρι τον Ιούνιο και πως είχε διαβεβαιώσει ότι μόλις εξασφαλισθούν οι πιστοποιήσεις, θα ξεκινούσε τις εργασίες για την κατασκευή των παιδικών χαρών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Φεβρουάριο.

«Εμείς δεν αρνούμαστε ότι η δική σας δημοτική αρχή τις δρομολόγησε, ούτε είπαμε ότι είναι δικές μας. Το αντίθετο. Με τη δημιουργία αυτών των παιδικών χαρών, μένουν άλλα 8 χωριά χωρίς παιδική χαρά και θέλαμε με το Πράσινο Ταμείο που μας δίνει 40% επιδότηση, να εντάξουμε και τις 8. Κάναμε πραγματικό αγώνα δρόμου, αλλά δυστυχώς με το ιδιοκτησιακό ‘κολλήσαμε’. Με το κτηματολόγιο δεν μπορέσαμε να βρούμε στα 6 χωριά το ιδιοκτησιακό και τελικά στείλαμε αίτηση για 2 χωριά. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να βρεθεί χώρος κι αν δεν βρεθεί, να τον πάρουμε από εκεί που ανήκει, ώστε όλα τα χωριά να έχουν από τουλάχιστον μία παιδική χαρά, γιατί από την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό για να κάνουμε και δεύτερη παιδική χαρά, σε κάποια χωριά που είναι μεγαλύτερα σε έκταση και που το ζητούν και οι πολίτες» κατέληξε ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος.

Κοινοποίηση