Ερώτηση σχετικά με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) καταθέτει η περιφερειακή σύμβουλος Σερρών της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας» Φιλιώ Σαραντίδου, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την κ. Σαραντίδου, αποτέλεσμα της πολιτικής και του ενεργειακού σχεδιασμού, είναι η ΠΕ Σερρών να κατατάσσεται στις πρώτες, μαζί με την ΠΕ Κιλκίς, σε επενδύσεις ΑΠΕ, με έργα που κατακλύζουν το όρος Μενοίκιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Σιντικής, περικυκλώνοντας και προστατευόμενες περιοχές με καταστρεπτικές επιπτώσεις.
Αναλυτικά, στην ερώτησή της, η κ. Σαραντίδου αναφέρει τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα έχει πια καταρρεύσει ο μύθος, ότι η “απελευθέρωση” της αγοράς Ενέργειας και η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή οδηγεί σε φθηνότερη ενέργεια για το λαό. Όπως επίσης, ότι η δήθεν “Πράσινη”, “Βιώσιμη” ανάπτυξη της ΕΕ, στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος με δεδομένη την άναρχη εξάπλωση και “μονοκαλλιέργεια” έργων ΑΠΕ, που μετατρέπει ολόκληρα βουνά, από το Βέρμιο μέχρι την ΠΕ Σερρών, σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αλλάζουν τις χρήσεις γης σε ολόκληρες πεδιάδες, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη χλωρίδα και πανίδα, στη φυσική μορφολογία του εδάφους και το φυσικό τοπίο, στο υδατικό ισοζύγιο, στην αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου.
Αυτή η πολιτική της ΕΕ συνδιαμορφώθηκε και υλοποιήθηκε στη χώρα μας από διαδοχικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίζει ενεργά όλους αυτούς τους ακριβοπληρωμένους από τον λαό μύθους, π.χ με σειρά θετικών γνωμοδοτήσεων για δεκάδες έργα ΑΠΕ.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού, είναι η ΠΕ Σερρών να κατατάσσεται στις πρώτες, μαζί με την ΠΕ Κιλκίς, σε επενδύσεις ΑΠΕ, με έργα που κατακλύζουν το όρος Μενοίκιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Σιντικής, περικυκλώνοντας και προστατευόμενες περιοχές με καταστρεπτικές επιπτώσεις.
Οι έντονες αντιδράσεις φορέων του κινήματος και ολόκληρων τοπικών κοινοτήτων υποχρεώνουν πλέον δυνάμεις που στηρίζουν διαχρονικά την περιβόητη “πράσινη μετάβαση”-περεταίρω εμπορευματοποίηση της ενέργειας και όλη την πορεία που μας έφερε μέχρι εδώ, να ψελλίζουν πλέον την αντίθεσή τους σε επιμέρους πλευρές και συγκεκριμένα έργα ενώ άλλοι προτάσσουν ως λύση την επικαιροποίηση του όντως πεπαλαιωμένου Χωροταξικού Σχεδίου ΑΠΕ.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα κέρδη των λίγων σε αυτό το σύστημα μπαίνουν πάνω από τις ζωές των πολλών, με δεδομένη την ενσωμάτωση της στρατηγικής της ΕΕ για την προώθηση και διευκόλυνση της άναρχης επέλασης των ΑΠΕ στο σύνολο της νομοθεσίας για το χωρικό σχεδιασμό και το περιβάλλον, κάθε επικαιροποίηση του Χωροταξικού Σχεδίου ΑΠΕ στο σημερινό πλαίσιο θα ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση.
Άλλωστε υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Για παράδειγμα, η περιβαλλοντική νομοθεσία επιτρέπει τις ΑΠΕ και την πολυποίκιλη επιχειρηματική δραστηριότητα ακόμα και σε περιοχές Natura.
Ταυτόχρονα, το άρθρο 5α του Κανονισμού της ΕΕ για την “Αποκατάσταση της Φύσης”, που υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και οι πολιτικές τους ομάδες, προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία υποχρέωση αποκατάστασης, διατήρησης και προστασίας της φύσης, ακόμα και σε περιοχές Νatura, όταν πρόκειται για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βαφτίζοντας “υπέρτερο δημόσιο συμφέρον” τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτών.
Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται η Διοίκηση της ΠΚΜ:
Ποια είναι η θέση της Διοίκησης απέναντι στις πολιτικές και στρατηγικές κατευθύνσεις που επιτρέπουν την άναρχη απέλαση των ΑΠΕ στην ΠΕ Σερρών, αλλά και γενικά στην ΠΚΜ προκαλώντας το πλήθος προβλημάτων και αρνητικών επιπτώσεων που παρατέθηκαν παραπάνω.
Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να σταματήσει η ολοκληρωτική καταστροφή του Όρους Μενοικίου, που, μεταξύ άλλων θα υπονομεύσει το σύστημα υδροδότησης της μισής και πλέον Περιφερειακής μας ενότητας».