Συντάκτης: Δημήτρης Καστώρης- Βραδυνή της Κυριακής
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ, αποφεύγοντας, πάντως, να
αναφερθεί στα νέα πολιτικά και διπλωματικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει η εκλογή Τραμπ.
Θεωρεί πως δεν ευθύνεται η χώρα του για τη διατάραξη των παραδοσιακών σχέσεων με την Ελλάδα και για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Πιστεύει, πάντως, πως είναι εφικτή η αποκατάσταση της συνεργασίας με τη χώρα μας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ στη «ΒτΚ»:
Ποια είναι η κατάσταση του Ελληνισμού στη Ρωσία σήμερα και πώς θα μπορούσε να αποτελεί αυτός έναν συνδετικό κρίκο για την αναθέρμανση των παραδοσιακών σχέσεων των δύο χωρών;
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού, που έγινε το 2021 στη Ρωσία, στη χώρα ζούσαν περίπου 54 χιλιάδες Έλληνες.
Ύστερα από την επανένωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, των περιοχών Ζαπορόζιε και Χερσώνα με την ιστορική πατρίδα τον Σεπτέμβρη 2022, το ποσοστό της ελληνικής Διασποράς αυξήθηκε, φτάνοντας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, 100 χιλιάδες άτομα και συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι κάτοικοι επιστρέφουν στι ς ανασυγκροτημένες περιοχές. Κάποιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι στη Ρωσία διαμένουν έως και αρκετές χιλιάδες Έλληνες.
Οι κοινότητές τους βρίσκονται όχι μόνο στις περιοχές της ιστορικής εξάπλωσης του Ελληνισμού, όπως ο Καύκασος, το Κράι του Κρασνοντάρ, η Κριμαία και η Αζοφική, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ρωσίας. Από το 2011 στη Ρωσία λειτουργεί η Ομοσπονδιακή Εθνική Πολιτιστική Αυτονομία (ΟΕΠΑ) των Ελλήνων της Ρωσίας, που ενώνει 7 περιφερειακές και 39 τοπικές οργανώσεις.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 2023-2024 έχουν δημιουργηθεί οι τοπικές εθνικές πολιτιστικές αυτονομίες των Ελλήνων στο Μπερντιάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και τη Μελιτούπολη, όπως και η περιφερειακή ΟΕΠΑ των Ελλήνων της Αζοφικής. Πάνω από 10 χρόνια ενεργεί η ΟΕΠΑ των Ελλήνων στη Δημοκρατία της Κριμαίας.
Η δημιουργία τέτοιων ενώσεων επεκτείνει τις δυνατότητες των εκπροσώπων της Διασποράς, διασφαλίζοντας τη στήριξη του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αρωγής, τη συμμετοχή στα προγράμματα, με στόχο τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Δεν τίθεται θέμα κάποιας επιρροής της ελληνικής Διασποράς στις διακρατικές σχέσεις, γιατί το ελληνικό κράτος δεν έχει, έως τώρα, αναγνωρίσει ένα σημαντικό μέρος των συμπατριωτών που διαμένουν στη χώρα μας.
Και αν οι Έλληνες της Κριμαίας, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση εκ μέρους των προξενικών αρχών και στην απόκτηση βίζας, στη μεγάλη Διασπορά της Αζοφικής, στο επίσημο επίπεδο, απλά δε δίνεται η παραμικρή σημασία».
Τι θα μπορούσε να γίνει για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο Ελληνισμός της Ρωσίας;
«Η νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της εθνικής πολιτικής, όπως και οι κρατικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση, εξασφαλίζουν πλήρως την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των λαών που κατοικούν στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.
Σε ισχύ είναι το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 268 από τις 21 Απριλίου 2014, που αφορά την κρατική υποστήριξη των λαών που κατοικούν στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.
Το έγγραφο προβλέπει ανάπτυξη μέτρων, με στόχο την πολιτική, τη κοινωνική και την πνευματική ανάπτυξη των Ελλήνων, αρωγή στην οργάνωση της βασικής γενικής εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα, στη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών. Ένα μέρος προσπαθειών της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής Διασποράς στη Ρωσία, μεταξύ άλλων, έχει στόχο την ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού της Αζοφικής.
Η επανένωση της Αζοφικής με τη Ρωσία άνοιξε ευκαιρίες για να διατηρηθεί και να διαδοθεί περαιτέρω η ελληνική ταυτότητα στις νέες περιοχές, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, καθώς και για να ενωθούν η τοπική Διασπορά και άλλες ελληνικές οργανώσεις στο πλαίσιο του πολυεθνικού ρωσικού κράτους».
Σε ποια πλευρά πέφτει το βάρος για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας;
«Δεν ήταν η Ρωσία που έχει καταστρέψει πλήρως τις διμερείς σχέσεις. Και δεν είναι η Ρωσία που πρέπει να σκέφτεται τις προοπτικές αποκατάστασης της συνεργασίας, αλλά εκείνη η πλευρά που την έκανε να παραλύσει».
Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος διακόπηκαν μετά το Φεβρουάριο του 2022. Πώς θα μπορούσαν να αναθερμανθούν;
«Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας συνεχίζουν να υπάρχουν σε κάποια μορφή.
Η Ελλάδα αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο, που για πολλά χρόνια παραμένει βάση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Έως και σήμερα. καταγράφουμε το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών για τη συνεργασία με τη Ρωσία. Μας θεωρούν αξιόπιστους εταίρους.
Η πλήρης αποκατάσταση της συνεργασίας μας είναι, φυσικά, δυνατή υπό την προϋπόθεση άρσης όλων των γνωστών περιορισμών – οργανωτικών, λογιστικών και χρηματο-οικονομικών.
Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι δικός μας πονοκέφαλος: ας σκεφτούν εκείνοι που ψηφίζουν συστηματικά στις Βρυξέλλες υπέρ των ανόητων αντιρωσικών κυρώσεων».
Θεωρείτε πως οι διατάραξη των κρατικών σχέσεων έχει επηρεάσει και την άποψη των Ρώσων για τους Έλληνες και των Ελλήνων για τους Ρώσους;
«Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας, η πολιτιστική και θρησκευτική τους εγγύτητα, παραμένουν αναμφίβολα θεμελιώδεις αρχές που μας ενώνουν.
Ωστόσο, η εχθρική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η αντιρωσική υστερία στα ελληνικά ΜΜΕ τα τελευταία τρία χρόνια, δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν την αντίληψη που έχουν οι Ρώσοι για την κάποτε φιλική χώρα».
Όλα αυτά τα χρόνια έχετε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση ή αλλά ελληνικά κόμματα;
«Όχι. Επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, άλλες Αρχές και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν υπάρχουν. Αυτή ήταν η επιλογή της επίσημης Αθήνας».
Συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα μας για διακοπές;
«Το ενδιαφέρον εκ μέρους των τουριστών από τη Ρωσία αντικειμενικά έχει μειωθεί. Ελλείψει των απευθείας πτήσεων το ταξίδι από τη Ρωσία στην Ελλάδα, είναι χρονοβόρο και δαπανηρό.
Το μπλοκάρισμα των ρωσικών τραπεζικών καρτών είναι ακόμα ένας λόγος που αποτρέπει τους Ρώσους από το να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.
Μη διαθέσιμες για μας παραμένουν οι πλατφόρμες κρατήσεων των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πολύ δημοφιλούς Airbnb».
Στον ενεργειακό τομέα δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη. Δυνατότητα αντιστροφής αυτής της κατάστασης υπάρχει;
«Στην κατάσταση που περιγράφετε, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. βρέθηκαν εξαιτίας των δικών τους επιλογών, κυρίως επειδή ήθελαν να βλάψουν τη Ρωσία.
Η χώρα μας δεν έχει αρνηθεί ποτέ και σε κανέναν να πουλάει το φυσικό της αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απόφαση των Ευρωπαίων να κάνουν το συντομότερο δυνατόν την Οικονομία τους Πράσινη.
Σήμερα γίνεται προφανές σε όλους ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι σταδιακή και ότι τον καίριο ρόλο εξακολουθεί να παίζει το φυσικό αέριο».
*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»- Διαβάστε ΕΔΩ