Ένα φαγητό άρρηκτα συνδεδεμένο με την Εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, ωστόσο ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, απολαμβάνεται οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.
Υλικά
Μπακαλιάρος
Λάδι
Υλικά για το κουρκούτι
1 ½ με 2 φλυτζάνες τσαγιού αλεύρι
Μπέικιν (λίγο λιγότερο από μία κουταλιά του γλυκού
Αλάτι (στη μύτη του κουταλιού γλυκού)
Ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού γλυκού)
1 κουταλιά του γλυκού ούζο
1 κουτάκι μπίρα
Υλικά για τη σκορδαλιά
5 σκελίδες σκόρδο
1 φρατζόλα του κιλού ψωμί
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
Αλάτι
Λάδι
Εκτέλεση
Για μιάμιση μέρα περίπου, έχουμε τον μπακαλιάρο σε νερό, αλλάζοντας το νερό τακτικά, ανά 3ωρο με 4ωρο, για να ξαρμυρίσει. Μετά αφαιρούμε την πέτσα του και τον κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα ταψάκι, όπου έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει τα υγρά.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά καλά, μέχρι να γίνει ένα μίγμα, βάζουμε δύο παγάκια και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να λιώσουν τα παγάκια.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λάδι αρκετό, τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση των κομματιών του μπακαλιάρου. Καίμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Ένα- ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου τα
αλευρώνουμε ελαφρώς, τα ρίχνουμε στο κουρκούτι και αμέσως μετά στο τηγάνι, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και από τις δύο πλευρές.
Πως φτιάχνουμε τη σκορδαλιά: Βάζουμε σε ένα γουδί το σκόρδο, το ξύδι και αλάτι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, το βρέχουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Στο γουδί με το σκόρδο, ρίχνουμε λίγο ψωμί, λίγο λάδι και χτυπάμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να πετύχουμε το μίγμα μας και φυσικά δοκιμάζουμε συνεχώς και προσθέτουμε αν χρειαστεί κάτι.