Το ζήτημα της κατάργησης εκδοτηρίων σε 34 σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στην περιοχή της Σιντικής, έθεσε ο Βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Ο κ. Μπούμπας έθεσε την κοινωνική και την οικονομική διάσταση του θέματος, απέναντι σε μια περιοχή, όπως είπε, όπως είναι η περιοχή και η επαρχία Σιντικής, μια ιστορική περιοχή, η οποία έχει και τροχιά τουριστικής ανάπτυξης, δηλαδή υπάρχουν εκεί και τα οχυρά του Ρούπελ, υπάρχει και ο προσκυνηματικός θρησκευτικός τουρισμός με τα μοναστήρια, αλλά και ο σπάνιος υδροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.
Σύμφωνα με το Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο πληθυσμό της περιοχής είναι στο περιθώριο, απομονωμένος συγκοινωνιακά και πως μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι πέρα από τις αγροτικές εργασίες πρέπει να μετακινηθούν το πρωί για δουλειές στις παρακείμενες πόλεις είτε των Σερρών, είτε του Κιλκίς, είτε της Θεσσαλονίκης, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
Ο κ. Μπούμπας υπογράμμισε πως τα δρομολόγια αυτήν τη στιγμή της Hellenic Train δεν εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό σε μια ευαίσθητη νευραλγική περιοχή, σε καλή γεωγραφική στρατηγική θέση εν Ελλάδι.
Το δεύτερο σημείο, όπως υποστήριξε ο Σερραίος Βουλευτής, είναι ότι καταργούνται τα εκδοτήρια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι και λόγω της ηλικίας και λόγω του ότι δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, δεν θα μπορούν να εκδώσουν ούτε εισιτήρια, ενώ έδωσε και την κοινωνική παράμετρο, που θα οδηγήσει οικογένειες στην ανεργία.
Ο κ. Μπούμπας ζήτησε την αναβάθμιση γενικότερα του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και να μην απομονωθούν κοινωνικά και οικονομικά περιοχές, όπως είναι η Ροδόπολη και τα υπόλοιπα δεκαέξι χωριά γύρω της ευρύτερης περιοχής.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Κυρανάκης τόνισε με έμφαση πως τα δρομολόγια δεν σταματούν και πως το γεγονός ότι δεν θα λειτουργήσουν εκδοτήρια με φυσική μορφή μέσα στους σταθμούς, δεν σημαίνει ότι δεν εκτελούνται τα δρομολόγια.
«Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά και παρακαλώ αν έχετε αντίθετη άποψη ή θέλετε να καταγγείλετε ότι δεν εκτελούνται, πρέπει να μας το αναφέρετε, διότι η σύμβαση που έχει το ελληνικό δημόσιο με την ιταλική Hellenic Train, προβλέπει -και πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι γι’ αυτό- ότι αυτά τα δρομολόγια ανεξαρτήτως εμπορικότητας πρέπει να εκτελούνται» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός προσθέτοντας πως σε σχέση με τα εκδοτήρια, τα οποία όντως κλείνουν σε κάποιους σταθμούς, αυτό αντικαθίσταται από τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων επί συρμού.
«Άρα, λοιπόν, οι επιβάτες μπορούν πλέον να εκδίδουν ένα εισιτήριο ανεβαίνοντας σε ένα τρένο. Αυτή είναι μια νέα δυνατότητα. Και φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστούν και τηλεφωνικά στο 14511, σε άλλα ενεργά εκδοτήρια και προφανώς, από τα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία με την ερώτησή σας αναφέρετε -και δικαίως σε ένα βαθμό- ότι κάποιοι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν την εξοικείωση με τα ψηφιακά εργαλεία για να τα αγοράσουν. Πάντως αυτή τη δυνατότητα υπάρχει για όποιον την επιλέγει, ειδικότερα για νέους ανθρώπους»
επεσήμανε ο κ. Κυρανάκης.
Παίρνοντας πάλι το λόγο ο Βουλετής Σερρών Κώστας Μπούμπας, υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τα εκδοτήρια, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση, καθώς άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμπειρία πάνω στα εκδοτήρια μένουν στην ανεργία.
Ο κ. Μπούμπας εξέφρασε την ελπίδα η αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού για την έκδοση των εισιτηρίων εντός του συρμού, να μην είναι κάτι προσωρινό και εξήγησε: «Υπό ποια έννοια; Όταν ο παππούς και η γιαγιά, ο ηλικιωμένος και ο μη ηλικιωμένος, γνωρίζει τον άνθρωπο έκδοσης εισιτηρίων, μπορεί κάποια στιγμή να του ακυρώσει το εισιτήριο, μπορεί κάποια στιγμή να τον ρωτήσει κάποια πράγματα.
Τα δρομολόγια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την κοινωνία, διότι γίνονται σε ώρες που βολεύει την Hellenic Train και όχι που βολεύει την κοινωνία.
Τώρα θα μου πείτε, μπορούν να αλλάξουν τα δρομολόγια; Σαφώς. Όταν έχεις δύο δρομολόγια καθημερινά στις 11.00΄ πείτε μου, κάποιος άνθρωπος που θέλει να μετακινηθεί στο Κιλκίς για να δουλέψει στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς όπου υπάρχουν κάποιες βιοτεχνίες και βιομηχανίες ή θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη ή θέλει να πάει στην πρωτεύουσα της εκλογικής μου περιφέρειας, στις Σέρρες, πώς θα πάει».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Κυρανάκης υποστήριξε πως θα πρέπει να εξετασθεί συνολικότερα η στρατηγική, η οποία αφορά την περιοχή της Ροδόπολης και την ευρύτερη περιοχή, τα χωριά του νόμου Σερρών και ζήτησε να υποβληθούν προτάσεις, προκειμένου αυτές να εξετασθούν και ό,τι είναι ρεαλιστικό να το υλοποιηθεί.