Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο


Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Η αρχιτεκτονική της πόλης και νέοι ορίζοντες. ΣΕΡΡΕΣ ±100», με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον σχεδιασμό της σύγχρονης πόλης.
Το Συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί το διήμερο 28-29 Νοεμβρίου 2025, στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών.

«Διανύουμε μία περίοδο ευρύτερων μετασχηματισμών και κρίσεων που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στις πόλεις και στο αστικό γίγνεσθαι, σε παγκόσμιο επίπεδο. Περιφερειακές πόλεις, όπως οι Σέρρες, αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες προκλήσεις εν όψει μίας νέας τάξης πραγμάτων. Καθώς οραματιζόμαστε το μέλλον τους, διερευνούμε τους τρόπους με τους οποίους σήμερα αντιλαμβανόμαστε την πόλη, τα κτήριά της και τα αστικά φαινόμενα. Η ταυτότητα των πόλεων, η κοινωνική συνοχή και η καθημερινότητα των πολιτών, η βιωσιμότητα, η ανθεκτικότητα και η διαχείριση του αστικού χώρου, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι προοπτικές ανάπτυξης των πόλεων είναι μόνο ορισμένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα καθώς και τους πολίτες.
Η πόλη των Σερρών, διαθέτοντας πλούσιο ιστορικό παρελθόν, εισήλθε στον 21ο αιώνα προσπαθώντας να αξιοποιήσει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής και αστικής ταυτότητας, πολιτισμού, κλίμακας και γεωγραφικής θέσης, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι η αρχιτεκτονική της πόλης και η δυναμική των νέων οριζόντων που αναδύονται για περιφερειακές πόλεις μεσαίου μεγέθους όπως οι Σέρρες. Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου αναπτύσσονται χωρικά και χρονικά. Η χρονική διάσταση εκτείνεται στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον, ±100 χρόνια από σήμερα, ενώ αναζητούνται μηχανισμοί και πρακτικές πετυχημένων παραδειγμάτων ως κινητήριες δυνάμεις για σύγχρονες και μελλοντικές προσεγγίσεις. Η χωρική διάσταση τοποθετεί ως επίκεντρο την αστική περιοχή των Σερρών και προεκτείνεται προς κάθε ευρωπαϊκή πόλη ανάλογων χαρακτηριστικών. Σηματοδοτείται, επομένως, γεωγραφικά, το ενδιαφέρον του Συνεδρίου για χώρους και τόπους της πόλης που το φιλοξενεί, αλλά και πέραν αυτής.

Το Συνέδριο απευθύνεται στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, σε εκπροσώπους Φορέων και Οργανισμών και σε κάθε κάτοικο ενεργό πολίτη.

Ο σκοπός του Συνεδρίου είναι να εξετάσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουν αστικά κέντρα ανάλογων χαρακτηριστικών, στον σημερινό κόσμο. Επίσης στοχεύει στην προώθηση ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τη Διοίκηση, τους Φορείς και τους επαγγελματίες της πόλης και στην ανταλλαγή εμπειριών για ζητήματα αρχιτεκτονικής και αστικού χώρου, όπως αναπτύσσονται στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου. Απώτερος στόχος είναι η διάχυση της γνώσης που προσανατολίζεται στη νέα τάξη πραγμάτων για πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Θεματικές ενότητες Συνεδρίου:
• Πολιτισμός, αρχιτεκτονική και αστική ταυτότητα
Η ενότητα περιλαμβάνει εισηγήσεις με θέματα για τον πολιτισμό και την πόλη, την αρχιτεκτονική της πόλης στο παρελθόν (ιστορία) και στο παρόν (σύγχρονη αρχιτεκτονική), καθώς και την αστική ταυτότητα και την εξέλιξή της, με ιστορικές μελέτες και σύγχρονες προσεγγίσεις για τον αστικό χώρο.
• Πόλη και πολίτες
Η ενότητα περιλαμβάνει εισηγήσεις με θέματα για τον πολίτη, τον κάτοικο, τη σχέση του κοινωνικού συνόλου με την πόλη. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται θέματα συμπερίληψης και προσβασιμότητας, συμμετοχικού σχεδιασμού, οικειοποίησης του αστικού χώρου (εκφάνσεις κοινωνικοποίησης και συλλογική δραστηριότητα στον αστικό χώρο), ασφάλειας στην πόλη, κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής συνοχής.
• Πόλη και περιβαλλοντική προσαρμογή
Η ενότητα περιλαμβάνει εισηγήσεις με θέματα σχετικά με την προσαρμογή της πόλης και των κτηρίων της στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από αυτή, την ανθεκτικότητα του κτηριακού αποθέματος και των αστικών υποδομών, τη διαχείριση κρίσεων όπως φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη βιώσιμη κινητικότητα στον αστικό ιστό.
• Οικονομική ανάπτυξη και τεχνολογική καινοτομία
Η ενότητα περιλαμβάνει εισηγήσεις με θέματα οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής καινοτομίας στην πόλη. Μεταξύ αυτών βρίσκονται θέματα για την εμπορική δραστηριότητα και την επιχειρηματικότητα στην πόλη και για την πόλη (start-ups, city-branding), τη σχέση τεχνολογίας και πόλης (smart cities, τεχνητή νοημοσύνη και αστικός χώρος), τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης μέσω του τουρισμού και της διαχείρισης του κτηριακού αποθέματος, τις πολιτικές σε θέματα στέγασης και αγοράς ακινήτων (real estate).

Κοινοποίηση