Εξεταστικό κέντρο το Μουσικό Σχολείο Σερρών: Σε ποια είδη μουσικής θα εξετασθούν οι υποψήφιοι


Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις των μαθημάτων«Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και«Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία»,για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το 2025 στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστηµίου, του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, θα διενεργηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ανακοινωθεί.

Το Μουσικό Σχολείο Σερρών θα είναι εξεταστικό κέντρο και οι υποψήφιοι θα εξετασθούν στα εξής είδη μουσικής:
▪ Τζαζ και Δημοφιλής Μουσική ΚΑΙ Λαϊκή-Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική.
▪ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ (πλην Μονωδίας και Κρουστών του είδους Κλασ. Δυτ. Μουσ.).

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένουκαι κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 08.00 π.μ. για το μάθημα Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4’ έως 6’ λεπτά για κάθε υποψήφιο,
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση έχει διάρκεια συνολικά3 ώρες και 30 λεπτά.

Οι υποψήφιοι που προσέρχονται για εξέταση στο μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» θα πρέπει ναφέρουν μαζί τους τα μουσικά όργανα στα οποία θα εξεταστούν, εκτός από τα μουσικά όργανα πιάνο και ευρωπαϊκά κρουστά, τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο εξέτασης τους.

Για την εξέταση των έργων των α) «Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή μουσική», β) «Τζάζ και Δημοφιλής μουσική» ειδών μουσικής, καθώς και των έργων Βυζαντινής Ψαλτικής του είδους «Λαϊκή – Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική», οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα χρήσης δικής τους παρτιτούρας, αντίγραφο της οποίας επιπλέον πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσουν (μέσω ενός επιτηρητή) και στους εξεταστές.

Οι υποψήφιοι κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, για την εξέταση των έργων της Μονωδίας της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής προβλέπεται χρήση πιανιστικής συνοδείας, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόβα μεταξύ υποψηφίου και πιανίστα. Η εξέταση των εν λόγω έργων θα πραγματοποιηθεί σε εξεταστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Για την εξέταση φωνητικής τέχνης της Τζαζ και Δημοφιλούς μουσικής και της Λαϊκής- Παραδοσιακής μουσικής και Βυζαντινής Ψαλτικής, προβλέπεται η χρήση πιάνου ή διαπασών για την τονοδότηση της φωνής.

Κοινοποίηση