
Ηχηρό, πολιτικό «ράπισμα» έριξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, η οποία ακύρωσε την απόφαση της Δημάρχου Βισαλτίας Βάνας Πλιάκου, για την απευθείας ανάθεση υπηρεσίας «Παροχή διδασκαλίας για τη λειτουργία των τμημάτων της Φιλαρμονικής Μαυροθάλασσας».
Όπως αναφέρει στην απόφασή της η Αποκεντρωμένη, για την όλη διαδικασία πρόσληψης μουσικού διδάσκαλου στη φιλαρμονική μπάντα Μαυροθάλασσας ο Δήμος Βισαλτίας επέλεξε τη διαδικασία ανάθεσης παροχής υπηρεσιών και όχι εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία στην οποία παραπέμπει ο κανονισμός λειτουργίας της φιλαρμονικής που το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε και εξέδωσε, ούτε ακολουθώντας την υπόδειξη του αρμόδιου Υπουργείου.
Η Αποκεντρωμένη υπογραμμίζει πως η απόφαση ανάθεσης αρ.537/2025 της Δημάρχου Βισαλτίας αναφέρει ως παρεχόμενη υπηρεσία τις υπηρεσίες μουσικής διδασκαλίας με CPV:80590000-1. Ωστόσο στην από 14-02-2025 Τεχνική Έκθεση που συντάχθηκε από το Τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Παροχή υπηρεσιών διδασκαλίας για την λειτουργία των τμημάτων της Φιλαρμονικής Μαυροθάλασσας» και αποτελεί έγγραφο της υπογραφείσας σύμβασης, αλλά και στο 5712/21-05-2025 έγγραφο απόψεων του Δήμου Βισαλτίας, ως καθήκοντα του δασκάλου μουσικής αναφέρονται πολλές υπηρεσίες πέρα της απλής διδασκαλίας και εκμάθησης οργάνων.
Αναφέρονται- σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη- και περιγράφονται ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός της φιλαρμονικής, η προετοιμασία, η τέλεση προβών της φιλαρμονικής και η συμμετοχή της στις μουσικές εκδηλώσεις του δήμου (π.χ. παρελάσεις, λιτανείες, μουσικές εκδηλώσεις), η αγορά/συντήρηση οργάνων, η επίβλεψη της οργάνωσης εκτέλεσης των υπηρεσιών της φιλαρμονικής.
«Η περιγραφή όλων αυτών των υπηρεσιών παραπέμπει σε καθήκοντα αρχιμουσικού και όχι σε απλά καθήκοντα δασκάλου μουσικής, όπως η απόφαση απευθείας ανάθεσης υπηρεσιών διδασκαλίας αναφέρει. Συνεπώς από την όλη διαδικασία προκύπτει πρόθεση μέσω της σύμβασης υπηρεσιών διδασκαλίας μουσικής να ανατεθεί παροχή υπηρεσιών αρχιμουσικού» επισημαίνει στην απόφαση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης.
Χαρακτηριστικά είναι, επίσης, τα όσα αναφέρονται σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε κατόπιν ερωτήματος της Αποκεντρωμένης, αναφέρεται ότι «Με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν.5143/2024 (ΦΕΚ 161 Α΄), τροποποιήθηκε η πρώτη παράγραφος του άρθρου 205 του ν.3584/2005 και πλέον δεν απαιτείται η πρόβλεψη των θέσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στον οικείο Ο.Ε.Υ. του φορέα. Επομένως εφεξής θεωρούμε ότι δεν υπάρχει έδαφος για απευθείας αναθέσεις».
Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση της Αποκεντρωμένης πατώντας ΕΔΩ.