Να αναδείξει το ρόλο του κεντρικού πάρκου ως καθοριστικού στοιχείου για τη φυσιογνωμία και τη βιωσιμότητα της πόλης, έχει ως στόχο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων νομού Σερρών
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων δηλώνει κατηγορηματικά πως η συνύπαρξη του δημοτικού γηπέδου και του πάρκου στον ίδιο χώρο δεν εξυπηρετεί ούτε το ίδιο το γήπεδο, ούτε τον δημόσιο χώρο.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως το γήπεδο δεν μπορεί να συντηρηθεί ή να αναπτυχθεί με σύγχρονο και νόμιμο τρόπο, στερώντας από τις ομάδες και τους φιλάθλους μας την εμπειρία και τις υπηρεσίες που αξίζουν.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σερρών τονίζονται τα εξής:
«Τις τελευταίες μέρες, η δημόσια συζήτηση στην πόλη μας περιστρέφεται γύρω από τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο δημοτικό γήπεδο, εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ωστόσο, ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών, θεωρούμε πως αυτή η συζήτηση παραμένει ελλιπής και αποπροσανατολιστική όσο δεν συνοδεύεται από έναν ουσιαστικό διάλογο για το Κεντρικό Πάρκο.
Η συνύπαρξη του γηπέδου και του πάρκου στον ίδιο χώρο δεν εξυπηρετεί ούτε το ίδιο το γήπεδο ούτε τον δημόσιο χώρο. Το γήπεδο δεν μπορεί να συντηρηθεί ή να αναπτυχθεί με σύγχρονο και νόμιμο τρόπο, στερώντας από τις ομάδες και τους φιλάθλους μας την εμπειρία και τις υπηρεσίες που αξίζουν. Την ίδια στιγμή, ο ευρύτερος χώρος δεν μπορεί να αποκτήσει τη μορφή ενός πραγματικού σύγχρονου αστικού πάρκου, ικανού να προσφέρει τα πλούσια οφέλη του σε ολόκληρη την πόλη, στους κατοίκους και στους επισκέπτες της.
Η αλήθεια είναι μία: ο μόνος νόμιμος και ουσιαστικός τρόπος για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός είναι η μετεγκατάσταση του γηπέδου. Πρόκειται για ένα γήπεδο που είναι πλέον απαρχαιωμένο, τόσο ως δομή όσο και ως προς τις υπηρεσίες του, ενώ έχει κριθεί στατικά ανεπαρκές και επισφαλές. Επιπλέον, υφίσταται χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να νομιμοποιηθεί στο μέλλον.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών έχει υποδείξει δύο εναλλακτικούς χώρους για τη μετεγκατάστασή του, δίνοντας προτεραιότητα στη λύση πίσω από το στρατόπεδο Παπαλουκά. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για την έναρξη μιας σοβαρής και ανοιχτής διαβούλευσης, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς. Αν ξεκινούσαμε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη εξέταση της προοπτικής μετεγκατάστασης του γηπέδου, ίσως διαπιστώναμε με έκπληξη ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και ότι, αντίθετα, σήμερα επενδύουμε σε ένα απαρχαιωμένο και ανεπαρκές γήπεδο ένα σημαντικό μέρος αυτών των ποσών, μάλιστα μέσα από παρεμβάσεις με αμφίβολη νομιμότητα και περιορισμένη προοπτική.
Παράλληλα, θεωρούμε επιτακτικό να ξεκινήσουν οι εργασίες προετοιμασίας ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σύνολο του Κεντρικού Πάρκου, προκειμένου να διασφαλιστεί ένας ολοκληρωμένος, ποιοτικός και βιώσιμος σχεδιασμός που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Ο διαγωνισμός αυτός θα παράξει μελέτες έτοιμες να εφαρμοστούν άμεσα στα διαθέσιμα τμήματα του χώρου και σταδιακά σε όσα απελευθερώνονται στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θέσεις αυτές υποστηρίζονται από δεκαπέντε συλλογικότητες της πόλης μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό και ενεργό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Αναγνωρίζουμε και υποστηρίζουμε πλήρως την ανάγκη αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών και την πρόοδο της τοπικής ομάδας. Όμως, αυτή η ανάγκη πρέπει να καλύπτεται με σεβασμό στις αρχές του επιστημονικού σχεδιασμού, της νομιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η δική μας θέση δεν επιδιώκει να προκαλέσει αντιπαράθεση ούτε να αποτελέσει πολιτική παρέμβαση. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ρόλο του Κεντρικού Πάρκου ως καθοριστικού στοιχείου για τη φυσιογνωμία και τη βιωσιμότητα της πόλης. Μια πόλη με ισχυρούς δημόσιους χώρους, ασφαλείς και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και όραμα για το μέλλον, είναι μια πόλη που σέβεται και επενδύει στους ανθρώπους της».