
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, στα γραφεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση στο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων και τις πληρωμές προς τους αγρότες.
Η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις ανακοινώσεις).
Ειδική, αλλά λιτή, αναφορά έκαναν τόσο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αγρότες κυρίως από τις Σέρρες, τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη και δεν είναι άλλο από το ΑΤΑΚ.
Όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι δύο άνδρες, για 120.000 περίπου αγροτεμάχια που δεν διαθέτουν ΑΤΑΚ (κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Δράμας και Θεσσαλονίκης) λαμβάνεται υπόψη το ΚΑΕΚ.
Από αυτά, τα 15.116 έχουν παραπεμφθεί για έλεγχο, ενώ επεσήμαναν πως οι γεωργοί θα έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης µέσω ενστάσεων και όσα αγροτεµάχια κριθούν επιλέξιµα θα πληρωθούν στη συνέχεια.
Να θυμίσουμε πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπήρξε σχετική παρέμβαση για το θέμα, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με το ιδιοκτησιακό θέμα που προέκυψε στην υποβολή της ΕΑΕ 2025 και αφορά στο 4% των αγροτεμαχίων, τα οποία δεν διαθέτουν ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), καθώς και για το 7% για το οποίο υπεβλήθη ανακριβής ΑΤΑΚ, είχε ανακοινώσει- τότε- τα εξής:
Α) Μετά από συζητήσεις με εκπροσώπους των αγροτών σχετικά με την έλλειψη ΑΤΑΚ (κυρίως Βόρεια Ελλάδα) και λαμβάνοντας υπόψη το Σχέδιο Δράσης που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δόθηκε παράταση έως τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρξουν δηλώσεις εκ μέρους των αγροτών στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
-Για αγροτεμάχια κάτω από 20 στρέμματα, για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμος ΑΤΑΚ, προβλέπεται η δυνατότητα δήλωσης των ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) αντί για ΑΤΑΚ. Τα αγροτεμάχια κάτω από 20 στρέμματα στις εν λόγω περιοχές καλύπτουν το 93,32%.
-Για αγροτεμάχια άνω των 20 στρεμμάτων (6,68%), στα οποία δεν έχουν δηλωθεί ΑΤΑΚ, προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα ως προς το Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνεται παράταση για τη συμπλήρωσή του. Οι ΑΤΑΚ μπορούν να αναζητηθούν από την ΑΑΔΕ ή από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, εφόσον πρόκειται για μισθωτές.




















