Του Δημήτρη Καστώρη
Ετοιμάστε τους Αηδονοχωρίτικους κουραμπιέδες, που μοιάζουν με μελομακάρονα και η γεύση τους θα σας… ξετρελάνει. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή από το Αηδονοχώρι Βισαλτίας.
Υλικά
2 ποτήρια λάδι
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι πορτοκάλι χυμό ή πορτοκαλάδα
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα που την διαλύω στην πορτοκαλάδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλλο
Αλεύρι όσο πάρει, για να γίνει μια σφιχτή ζύμη ( περίπου 4 με 4 1/2) ποτήρια ανάλογα με το αλεύρι —σκληρό ή μαλακό )
Εκτέλεση
Στο λάδι λιώνω καλά τη ζάχαρη, προσθέτω το χυμό με τη σόδα και τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνω το αλεύρι και ζυμώνω τη ζύμη. Πλάθω τους κουραμπιέδες, τους τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά και άλλα δέκα στους 150 βαθμούς.
Σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
Εκτέλεση
Στο κρύο σιρόπι βουτάω τους ζεστούς κουραμπιέδες ή το αντίστροφο και στη συνέχεια τους “κουρδουκλάου” μέσα σε ζάχαρη κρυσταλλική.